Φονική κακοκαιρία στην Κρήτη: Μήνυμα 112 στο Λασίθι

Φονική κακοκαιρία στην Κρήτη: Μήνυμα 112 στο Λασίθι

Οι κάτοικοι του Λασιθίου καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στην Κρήτη.

Οι κάτοικοι του Λασιθίου καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ένας νεκρός – Αναφορές για αγνοουμένους

Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας, ηλικίας 50 ετών, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου εκδηλώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τις τελευταίες ώρες. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αναφορές για αγνοουμένους, με τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός.

Η ραγδαία αλλαγή του καιρού έχει προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλιακή περιοχή της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου, όπου ακόμη και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλώβισαν σώα μια γυναίκα από όχημα που κατέληξε στην θάλασσα στην περιοχή Λυγαριά του Ηρακλείου Κρήτης και σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν 9 περιπτώσεις αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί και για τα οποία γίνονται έρευνες.

Επιπλέον, έχει ζητηθεί συνδρομή του Λιμενικού για εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Στις έρευνες προσπαθούν να συνδράμουν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού (ΚΕΑ)

Παράλληλα, έχει αποπλεύσει περιπολικό σκάφος του Λιμενικού από τα Χανιά με κατεύθυνση το Ηράκλειο, ενώ προσπαθούν να συνδράμουν και ιδιωτικά μέσα από σύνολο εθελοντών. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι κακές (καταιγίδα και άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ).

 

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mathias Bucksteeg (@mathiasbucksteeg)

 

Με ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζίου, καλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς προβλήματα εντοπίζονται σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου, ακόμη και στον Βόρειο Οδικό Άξονα που έχουν καταγράφει κατολισθήσεις. 

Στα σημεία που εντοπίζονται προβλήματα βρίσκονται ήδη κλιμάκια της πυροσβεστικής και συνεργεία της περιφέρειας, του δήμου και ιδιωτών. 

Εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται και σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου, όπου δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ δύσκολη είναι σε πολλά σημεία η κυκλοφορία. 

Έκλεισε και το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»

Κλειστό παραμείνει το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου, Γιώργο Πλιάκα, τον οποίο επικαλείται το cretapost.gr, οι χώροι του διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου έχουν πλημμυρίσει και αν δεν καθαριστεί «κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια».

Εγκλωβισμένοι στη Σητεία

Στη Σητεία, στην ανατολική Κρήτη, έχουν ακινητοποιηθεί δύο Ι.Χ. με δύο επιβάτες το καθένα. Στο σημείο προσεγγίζουν δυνάμεις Πυροσβεστικής για να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό.

Επιπλέον, στο αρχαιολογικό μουσείο Σητείας, υπάρχουν εννέα εγκλωβισμένοι χωρίς άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Πρόκειται για οκτώ τουρίστες και έναν φύλακα.

Πλημμύρες και στα Χανιά

Προβλήματα καταγράφονται και στη δυτική Κρήτη. Στον Σταυρό Ακρωτηρίου, στα Χανιά, πλημμύρισαν δρόμοι. «Έχουμε κάποιες καταστροφές, σε μια περιορισμένη έκταση στον Σταυρό. Έχουν πλημμυρίσει κάποια σπίτια. Έχουν παρέμβει η πυροσβεστική και οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας. Παρά τις καταστροφές η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Δεν κινδύνευσε κάποια ανθρώπινη ζωή» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Με πληροφορίες από NEAKRITI.GR, CRETAPOST.GR, CRETALIVE.GR, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή