Εργαστήρι ΕΟΔΥ – Σενάριο 1ο: άγνωστη ουσία στον αέρα

Εργαστήρι ΕΟΔΥ – Σενάριο 1ο: άγνωστη ουσία στον αέρα

Εργαστήρι του ΕΟΔΥ για τον τρόπο επικοινωνίας απειλής της δημόσιας υγείας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο αφορούσε διαρροή αερίου και εντοπισμό μιας άγνωστης ουσίας κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος. Ταυτόχρονα, στο σενάριο, οι Αρχές λαμβάνουν απειλητικά μηνύματα από τρομοκράτες πως πρόκειται για χημικούς παράγοντες επικίνδυνους για την υγεία των θεατών. Πέρα από αυτήν καθαυτήν την επιχειρησιακή αντιμετώπιση της κρίσης από τις αρμόδιες αρχές, οι εκπρόσωποι από φορείς όπως η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, το Γενικό Χημείο του Κράτους κλήθηκαν, κατά τη διάρκεια workshop που διοργάνωσε ο ΕΟΔΥ, να εξετάσουν το θέμα της επικοινωνίας του κινδύνου: Ποιοι ασφαλείς δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των φορέων για την άμεση πληροφόρηση, αλλά και πότε και από ποιον θα πρέπει να ενημερωθεί το κοινό και πώς θα δοθούν οι σωστές οδηγίες.

Αποφυγή πανικού

«Ο στόχος είναι η ενημέρωση να γίνει εφόσον έχουμε τη σωστή πληροφορία, η οποία θα πρέπει να δοθεί με ξεκάθαρο τρόπο και διαφάνεια, εάν είναι εφικτό από εκπαιδευμένους στο αντικείμενο επαγγελματίες, ώστε να αποφευχθούν η σύγχυση και ο πανικός της πρώτης ώρας», εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων – Γραφείου Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που διοργάνωσε το workshop με θέμα την επικοινωνία κινδύνου και κρίσεων (Risk and Crisis Communication), ένα θέμα που έχει λάβει μεγάλη επικαιρότητα και λόγω της πρόσφατης εμπειρίας της πανδημίας COVID-19 και της κριτικής που έχει ασκηθεί σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείρισή της. To workshop πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δράσης «Τerror», η οποία αποβλέπει στην ενίσχυση της αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της υγείας, αναφορικά με απειλές ηθελημένης απελευθέρωσης από βιολογικούς και χημικούς παράγοντες. Ο ΕΟΔΥ διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο πακέτο εργασίας της δράσης αυτής, με επικεφαλής τον κ. Ηλιόπουλο, το οποίο αφορά τη διαχείριση και διάχυση της πληροφορίας όταν πρόκειται για έκτακτες υγειονομικές κρίσεις, τόσο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων όσο και προς το κοινό.

Το workshop, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δράσης «Τerror», είχε θέμα τη διαρροή αερίου και επικίνδυνων χημικών από τρομοκράτες.

Οπως επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος, «εξετάσαμε ένα υποτιθέμενο σενάριο, μια αθλητική εκδήλωση που γίνεται στόχος τρομοκρατικής ενέργειας, και πώς ένα τέτοιο γεγονός θα πρέπει να επικοινωνηθεί, ποια είναι τα πρώτα βήματα προς το κοινό, πώς θα δοθούν οι πληροφορίες και οι οδηγίες. Μπορεί το αντικείμενο να είναι εξεζητημένο, αλλά αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να δούμε πού υπάρχουν κενά και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να αναπτυχθούν. Η κάθε υπηρεσία έχει τα δικά της σχέδια και πρωτόκολλα, όμως θα πρέπει να υπάρχουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών για την καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων».

Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης είναι το πρώτο μέρος της ευρωπαϊκής δράσης. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη εργαλείων και μηχανισμών, όπως είναι η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται ανταλλαγή της πληροφορίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή