Λύση για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Λύση για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων θα προσπαθήσει να δώσει –για πολλοστή φορά την τελευταία δεκαετία– η Πολιτεία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων θα προσπαθήσει να δώσει –για πολλοστή φορά την τελευταία δεκαετία– η Πολιτεία. Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την επαναδημοπράτηση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που θα καλύψει τις ανάγκες και των τριών δήμων του νησιού και των Παξών. Παράλληλα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ, δίπλα στον παλαιό για τον οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η νέα εγκατάσταση θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και θα περιλαμβάνει μονάδα διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων (29.500 τόνοι/έτος) και μονάδα διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (14.100 τόνοι/έτος). Στην εγκατάσταση προστέθηκε με δυνατότητα προαίρεσης και μονάδα διαλογής (χωριστά συλλεχθέντων) ανακυκλώσιμων (10.000 τόνοι/έτος), ώστε το έργο να πληροί τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Eνωσης και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. Το κόστος είναι 23,1 εκατ. ευρώ για τις δύο πρώτες μονάδες και 11,6 εκατ. ευρώ για τη μονάδα ανακυκλώσιμων. Επιπλέον, ο διαγωνισμός προβλέπει τη λειτουργία της μονάδας για 6 χρόνια προς 1,68 εκατ. ευρώ/έτος (συνολικά 12,4 εκατ. ευρώ), με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για ακόμα 6 έτη.

Το κόστος της λειτουργίας θα καλύπτεται από τις εισφορές των τεσσάρων δήμων που θα καλύπτει (Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Παξών). Εκτιμάται ότι μετά τη λειτουργία της εγκατάστασης, οι ποσότητες που θα οδηγούνται σε ταφή θα είναι μικρότερες του 20%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων θα μετατρέπεται σε απορριμματογενές καύσιμο (srf). Κύριος του έργου θα είναι ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) Ιονίων Νήσων.

Νέος διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης και νέου ΧΥΤΑ στο νησί, που μέχρι σήμερα στέλνει τα απορρίμματα στην Κοζάνη και στη Βόνιτσα.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στο Τεμπλόνι, δίπλα στον χώρο που προορίζεται για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ. Η μελέτη για τον ΧΥΤΑ προωθείται με χωριστό διαγωνισμό, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαβούλευσης και εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα χειρότερα παραδείγματα στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα. Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2017 από το Ευρωδικαστήριο για τις τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο οποίος πλέον έχει κλείσει και βρίσκεται υπό αποκατάσταση. Στο μεσοδιάστημα «δεματοποιήθηκαν» δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων (εκφράζεται η ελπίδα ότι μέρος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ).

Εξαγωγή… απορριμμάτων

Εδώ και τρία χρόνια, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας στέλνει τα απορρίμματά του 250 χιλιόμετρα μακριά, στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Κοζάνης. Οι άλλοι δύο δήμοι του νησιού στέλνουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ της Βόνιτσας. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός ακυρώθηκε προ διετίας λόγω προσφυγών ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Ο δε πρώτος διαγωνισμός του είδους έγινε… πριν από 18 χρόνια, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε ανάδοχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή