Κέρδη εκατομμυρίων για συμμορία που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες – Οι «αχυράνθρωποι» και τα μέτρα ασφαλείας

Κέρδη εκατομμυρίων για συμμορία που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες – Οι «αχυράνθρωποι» και τα μέτρα ασφαλείας

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες είχαν αποκομίσει από τις εν λόγω δραστηριότητες ποσά που προσεγγίζουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε σωρεία ηλεκτρονικών απατών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, στο «στόχαστρο» των στελεχών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής που διεξάγουν την έρευνα έχει μπει μία ομάδα Ρομά από την περιοχή του Ζευγολατιού η οποία, για τουλάχιστον έναν χρόνο, φέρεται να επιδίδονταν συστηματικά σε απάτες μέσω διαδικτύου υφαρπάζοντας χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι εμπλεκόμενοι δρούσαν σε δύο άξονες. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας ένα «επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο» που είχαν στήσει στο Ζευγολατιό, επικοινωνούσαν με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες που προσέφεραν ή «διαφήμιζαν» επενδυτικά προϊόντα. Στη συνέχεια, με διάφορα προσχήματα ή χρησιμοποιώντας απατηλές ιστοσελίδες, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους και τους «άδειαζαν» τους λογαριασμούς. 

Για να το κάνουν αυτό χρησιμοποιούσαν ως «όχημα» τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που είχαν ανάγκη από χρήματα. «Τους έλεγαν δώσε μου τον λογαριασμό σου προκειμένου να μου καταθέσουν κάποια χρήματα που μου οφείλουν. Ο άνθρωπος έδινε τον λογαριασμό του, έπαιρνε και ένα μικρό ποσό για την εξυπηρέτηση, και στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας έκαναν ανάληψη των χρημάτων με αποτέλεσμα να μένει έκθετος ο άνθρωπος που, χωρίς να το ξέρει τις περισσότερες φορές, είχε χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να εισπράξει η ομάδα τα χρηματικά ποσά που είχε υφαρπάξει από άλλους» εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές. 

Σε άλλες περιπτώσεις, παριστάνοντας τους επιχειρηματίες, επικοινωνούσαν με καταστήματα και προέβαιναν σε παραγγελίες προϊόντων χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά μέσω των οποίων τα θύματα πείθονταν πως τα χρήματα για τα προϊόντα αυτά έχουν ήδη κατατεθεί στην τράπεζα. Στη συνέχεια παραλάμβαναν τα προϊόντα και εξαφανίζονταν. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες είχαν αποκομίσει από τις εν λόγω δραστηριότητες ποσά που προσεγγίζουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 260 τέτοιες υποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα «πακιστανικά» τηλέφωνα και μιλούσαν τη διάλεκτο των Ρομά για να μην γίνονται αντιληπτοί από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά προσαγωγές, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Να σημειωθεί πως εκτός από το Ζευγολατιό, έρευνες γίνονται και σε σπίτια στο Ζεφύρι. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT