«Οι μαθητές δεν είναι εγκληματίες, να μη στιγματίζονται»

«Οι μαθητές δεν είναι εγκληματίες, να μη στιγματίζονται»

Το τραγικό περιστατικό με τη σεξουαλική κακοποίηση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό αλλά και τα πολλά περιστατικά παραβατικής και βίαιης συμπεριφοράς μαθητών ανέδειξαν την ανάγκη για επιπλέον ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία της χώρας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Το τραγικό περιστατικό με τη σεξουαλική κακοποίηση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό αλλά και τα πολλά περιστατικά παραβατικής και βίαιης συμπεριφοράς μαθητών ανέδειξαν την ανάγκη για επιπλέον ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία της χώρας.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε η ΕΛΜΕ Καβάλας, σε σχολείο του νομού υπάρχει περιστατικό παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών. Για το θέμα τονίζεται ότι «όσο καταδικαστέα είναι η παραπάνω παραβατική συμπεριφορά τόσο αποφευκτέος είναι ο στιγματισμός των θυτών, αλλά και των θυμάτων, διότι οι ανήλικοι μαθητές δεν είναι εγκληματίες. Η εγκληματικότητα δεν είναι έμφυτη. Η παράβαση σε αυτή την ηλικία αντιμετωπίζεται με μέτρα διοικητικά, αλλά κυρίως πρέπει να αντιμετωπίζεται με μέτρα παιδαγωγικά. Γιατί ο σκοπός τους δεν είναι η τιμωρία, αλλά ο σωφρονισμός. Και οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στη θεραπεία. Πρέπει να επικεντρώνονται κυρίως στην πρόληψη».

Το Κίνημα Αλλαγής

Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ζητεί η ΕΛΜΕ Καβάλας.

Με αφορμή το περιστατικό η τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Aλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ρωτά την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως εάν υπάρχει καταγραφή των αναγκών σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των σχολικών μονάδων της χώρας, και εάν το υπουργείο προτίθεται να στελεχώσει τα σχολεία με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να προλαμβάνονται οι παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών. Επίσης, η κ. Κεφαλίδου αναφέρει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων –προσωπικών, οικογενειακών, ψυχολογικών ή άλλων σοβαρών νοσημάτων– των εκπαιδευτικών.

Ζητούν εκπαιδευτικούς

Την ίδια στιγμή, σύλλογοι γονέων στη Γαλλία που τα παιδιά τους παρακολουθούν σε γαλλικά σχολεία τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας ζητούν απόσπαση οκτώ εκπαιδευτικών σε αυτά. Οπως λένε, «έχουμε ιδανικά ανάγκη από 18 εκπαιδευτικούς. Πέρυσι, τα σχολεία υπολειτούργησαν με 11 εκπαιδευτικούς. Γνωρίζουμε ότι για τη σχολική χρονιά 2022-2023 εκκρεμούν τέσσερις αποσπάσεις, για τις οποίες δεν έχουμε καμία ενημέρωση πότε και αν θα γίνουν. Η συγκεκριμένη πολιτική απομακρύνει τα παιδιά από τα ελληνικά σχολεία, τα οποία ωστόσο αποτελούν τον μοναδικό χώρο σωστής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, και καλλιέργειας τής ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης. Σε μία πόλη όπως το Παρίσι, όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών και μάλιστα των νηπίων έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της πρόσφατης εγκατάστασης ελληνικών οικογενειών, το υπουργείο Παιδείας και το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών αρνείται να εκτιμήσει τις ανάγκες των αποδήμων. Κανείς δεν απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας που έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT