Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα σελίδα άνοιξε για το σημείο που ιστορικά έγινε γνωστό ως «λουλουδάδικα» – στο δυτικό πλευρό του προαυλίου της Βουλής, επί της Βασιλίσσης Σοφίας. 

Σήμερα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια, παρουσία του πρωθυπουργού. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι από τα 11 ανθοπωλεία που βρίσκονταν στο σημείο, απόμειναν δύο κι ανάμεσα τους άνοιξε ένας χώρος όπου διατίθενται αναμνηστικά από μουσεία ανά την Ελλάδα, ακριβή αντίγραφα από τα εργαστήρια και έργα από τη συλλογή εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. 

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-1
kathimerini.gr/Λουκάς Βελιδάκης

Από το μακρινό 1932…

Ο Σπύρος Κοντογιάννης είναι ο βετεράνος της περιοχής, καθώς η οικογένεια του έχει ανθοπωλείο εκεί από το 1932. «Είμαι εδώ από τότε που φόραγα κοντά παντελονάκια μέχρι σήμερα», λέει, ενώ κόσμος κοντοστέκεται στην πόρτα του καταστήματος, τον χαιρετά εγκάρδια, τον καλωσορίζει εκ νέου – είναι άλλωστε ο μόνος παλιός, που συνδέει το χθες με το τώρα. 

«Το ιδανικό για μένα, επειδή έχω ζήσει την παλιά εποχή των λουλουδάδικων, θα ήταν να λειτουργήσουν ξανά και τα 11 καταστήματα που υπήρχαν αρχικά. Επειδή όμως η οικονομική κατάσταση δεν αντέχει 11 επαγγελματίες, τον ένα δίπλα στον άλλο να πολεμάνε για μισό κομμάτι ψωμί, αναγκαστικά δεν μπορούν να επιβιώσουν τόσοι εδώ. Κι εμείς δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσουμε ως το τέλος», επισημαίνει, αντιλαμβανόμενος ότι σε συνθήκες κρίσης η αγορά στην οποία ο ίδιος εμπορεύεται είναι δύσκολη. 

«Το ότι υπάρχει τώρα ο χώρος αυτός και συνδυάστηκε με κατάστημα από το υπουργείο Πολιτισμού είναι καλό – διότι ο πολιτισμός με το λουλούδι δένει, είναι ωραίος ο συγκερασμός», σημειώνει, ενώ απ’ έξω ακούγεται το χαρακτηριστικό βήμα των ευζώνων που ανεβαίνουν το δρόμο μετά την αλλαγή φρουράς.

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-2
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-3
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-4


Αυτόπτης σε ιστορικά γεγονότα

Ο κ. Κοντογιάννης θυμάται σειρά από ιστορικά γεγονότα στα οποία υπήρξε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας μέσα από το ανθοπωλείο της οικογένειας: «Έχω ζήσει πολλά – ήμουν 7 ετών όταν είδα απ’ έξω τα τανκς της χούντας. Ένας στρατιώτης μάλιστα, που καθόταν στην ερπύστρια, είχε πέσει πάνω στα λουλούδια», λέει γελώντας και προσθέτει: «Έχω ζήσει πολλά αστεία και ευτράπελα – εδώ ήταν σημείο αναφοράς και συνάντησης. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει».

«Πρόλαβα την ωραία εποχή, τότε που τα πράγματα ήταν πιο ανθρώπινα και ήρεμα. Έχω πολλές ιστορίες να διηγηθώ, από τη δεκαετία του 50 έως τα τέλη της δεκαετίας 70 – τα μαγαζιά μας λειτουργούσαν επί 24ωρου βάσεως. Είχε σχέση με την άνθηση των ξενυχτάδικών τότε, όταν υπήρχαν τα μπουζούκια. Στήνανε καρτέρι οι λουλουδάδες, πέρναγε για παράδειγμα ο Τόλης, ήθελε ένα συγκεκριμένο λουλούδι, ‘φόρτωσε το έλεγε’. Και πολλοί άλλοι…».

Τα γεγονότα δεν ήταν βεβαίως πάντα ευχάριστα – όταν βρίσκεσαι στην καρδιά του κέντρου της πρωτεύουσας, θα βιώσεις πολλά: «Έχουμε βεβαίως κι άσχημες εμπειρίες – είχε γίνει χαμός στην προεκλογική συγκέντρωση του Καραμανλή το 1974, είχε δεχθεί επίθεση η αιγυπτιακή πρεσβεία, επικράτησε  πανικός, είχαν και θύματα. Μετά είχαμε τις διαδηλώσεις με τα μνημόνια. Όχι μόνο μας επηρέασαν, μας γονάτισαν. Σε μια διαδήλωση για τους συνταξιούχους, είχε περάσει ένα μπλοκ πάνω από το ανθοπωλείο, δεν έμεινε λουλούδι και βάζο…».  

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-5

Η δύναμη των λουλουδιών 

Στην άλλη άκρη, στην πλευρά προς την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται το ανθοπωλείο «The Power of a Flower», μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που αποτελείται από 11 νέους με ιδιαιτερότητες.

Όπως μας είπαν από το κατάστημα, ο κοινωνικός συνεταιρισμός «απασχολεί άτομα με ήπια νοητική στέρηση προκειμένου να βγουν στο χώρο της εργασίας. Τους έχει διατεθεί ένα κτήμα στο αεροδρόμιο, όπου καλλιεργούνται φυτά και λουλούδια. Μαζί με τον γεωπόνο, τα καλλιεργούν και τα μαζεύουν τα ίδια τα παιδιά και από αυτά φτιάχνουν μπουκέτα που διατίθενται σε συνδρομητές – έτσι επιβιώνει το σωματείο». 

«Από αυτή την εβδομάδα, τέσσερα παιδιά έχουν έρθει εδώ προκειμένου να εργαστούν στο ανθοπωλείο – φτιάχνουν τα μπουκέτα μόνα τους», μας λένε και σημειώνουν ότι ο σκοπός είναι κοινωνικός: «Να προσφέρει εργασία και κοινωνική ενσωμάτωση».  

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-6
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-7
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-8
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-9

Το εκθετήριο-πωλητήριο

Ανάμεσα στα δύο ανθοπωλεία στεγάζεται πλέον ένας καλαίσθητος χώρος, σαν μια μακρόστενη ζώνη, όπου πωλούνται είδη που βρίσκει κανείς σε μουσεία ανά την Ελλάδα.

Ένα από τα δωμάτια είναι περισσότερο αθηνοκεντρικό, στα άλλα υπάρχουν αναμνηστικά εκθέματα από διάφορους εμβληματικούς χώρους, ενώ θα βρει κανείς και ακριβή αντίγραφα από τα εγκεκριμένα εργαστήρια. Λόγω του στενότητας του χώρου έγινε μια σειρά από στοχευμένες επιλογές.  

Σε ένα από τα δωμάτια, το Ίδρυμα της Βουλής εκθέτει τις δικές του εκδόσεις.

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-10
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-11
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-12
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-13
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-14
Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-15

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-16

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-17


Μητσοτάκης: Μέρα πολύχρωμη για την Αθήνα

Στα εγκαίνια παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον διευθυντή σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό στον αναδιαμορφωμένο χώρο. 

«Πράγματι είναι μια μέρα πολύχρωμη σήμερα για την Αθήνα, είναι μια μέρα χαράς και πιστεύω ότι όλοι οι Αθηναίοι αλλά και οι πολυάριθμοι πόλεις της πόλης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποκτούμε και πάλι έναν χώρο ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέα ζωή για τα «λουλουδάδικα»-18
ΙΝΤΙΜΕ


Τα ιστορικά ανθοπωλεία

Η ιστορική διαδρομή των ανθοπωλείων της Βουλής αρχίζει το 1932, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι πάγκοι πωλητών λουλουδιών μετά την κατασκευή του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια, με νόμο, σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν 11 «ανθοπρατήρια» κάτω από τον περίβολο του κοινοβουλίου. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν σε σημείο αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας. 

Τα έργα ανάπλασης και ανακαίνισης των ιστορικών ανθοπωλείων συγκροτήθηκαν με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή