«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» φώναξαν Ιρανοί στην πλατεία Συντάγματος

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» φώναξαν Ιρανοί στην πλατεία Συντάγματος

Tίμησαν τις 40 ημέρες από το θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, που αποτέλεσε την σπίθα της εν εξελίξει εξέγερσης στο Ιράν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνθημα που κυριαρχεί στην εξέγερση του Ιράν κατά του Ισλαμικού καθεστώτος, το «γυναίκα, ζωή, ελευθερία», φώναξαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος δεκάδες Ιρανοί που ζουν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην «Κ», μέλη της οργανωτικής επιτροπής σημείωσαν ότι σκοπεύουν να διαδηλώνουν κάθε Σάββατο, προκειμένου να δείξουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στους συμπατριώτες τους που αγωνίζονται.

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» φώναξαν Ιρανοί στην πλατεία Συντάγματος-1

Η εκ των επικεφαλής της επιτροπής, Νάζι Ματάνι, σε δηλώσεις της στην «Κ» εξήγησε ότι σήμερα τιμούν τις 40 ημέρες από το θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, που αποτέλεσε την σπίθα της εν εξελίξει εξέγερσης.

Οι διαδηλωτές ύψωσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης του Ιράν, ενώ φώναξαν επίσης «θάνατος στον δικτάτορα» στα περσικά, «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» στα ελληνικά και «θέλουμε ελευθερία» στα αγγλικά.

Η κ. Ματάνι υπογράμμισε ότι οι διαδηλώσεις αυτές θα γίνονται κάθε Σάββατο καθώς καθημερινά υπάρχουν νεκροί και με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να τους τιμούν.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αποψινής συγκέντρωσης προβλήθηκαν βίντεο, στα οποία έχουν καταγραφεί σειρά βιαιοτήτων του καθεστώτος της Τεχεράνης εναντίον νέων ανθρώπων. «Θέλουμε όλοι να δουν τι συμβαίνει στο Ιράν, υπάρχουν εικόνες», υπογράμμισε.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν το πλήθος των διαδηλωτών σχημάτισε έναν κύκλο στη μέση της πλατείας και όλοι μαζί τραγούδησαν το κομμάτι που έγραψε ένας νεαρός Ιρανός, χρησιμοποιώντας για στίχους tweets των εξεγερμένων.

 

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» φώναξαν Ιρανοί στην πλατεία Συντάγματος-2
«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» φώναξαν Ιρανοί στην πλατεία Συντάγματος-3

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή