Παράνομη κρίθηκε η απεργία σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ – Με 24ωρη απαντούν τα σωματεία

Παράνομη κρίθηκε η απεργία σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ – Με 24ωρη απαντούν τα σωματεία

Υπενθυμίζεται ότι ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να κριθεί παράνομη η απεργία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη κρίθηκε η απεργία της Τετάρτης (9/11) για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που ανήκουν στην ευθύνη των ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο οργανισμοί είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να κριθεί παράνομη η απεργία.

Σε ανακοίνωσή τους, τα σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό γνωστοποίησαν ότι θα συμμετάσχουν καθολικά ολόκληρο το 24ωρο στην πανελλαδική απεργία.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σημειώνεται ότι, σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξή της είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξή της είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ το σύνολο του κρατικού εποπτεύοντος μηχανισμού και των εργοδοτικών φορέων έχουν λάβει γνώση από τον προηγούμενο μήνα.

Η διεκδίκηση από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των ατομικών και συλλογικών εργασιακών τους δικαιωμάτων μέσα στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων και του κόστους της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα συμμετάσχουν νόμιμα στην απεργία, ασκώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία για τη διεκδίκηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και καλύπτονται πλήρως από τον τύπο, που απαιτεί ο νόμος για την προκήρυξη της απεργίας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Στάση εργασίας στον σιδηρόδρομο

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία και δεν θα λειτουργήσουν τα εμπορικά λιμάνια στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. Στην απεργία συμμετέχουν η ΠΝΟ και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ καθώς και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Κλειστές θα παραμείνουν επίσης οι δύο προβλήτες της Cosco καθώς στην απεργία συμμετέχει και το σωματείο των λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ.

Στην απεργία αποφάσισαν να συμμετάσχουν και σωματεία σιδηροδρομικών. Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει σε 24ωρη απεργία ενώ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας μέχρι τις 9:00 το πρωί και από τις 17:00 το απόγευμα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή