2ο διεθνές συνέδριο της Vogue Greece: Οι σύγχρονες προκλήσεις της μόδας

2ο διεθνές συνέδριο της Vogue Greece: Οι σύγχρονες προκλήσεις της μόδας

Σχεδιαστές, δημιουργοί παγκόσμιας ακτινοβολίας, ειδικοί της μόδας έδωσαν το «παρών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο 2ο διεθνές συνέδριο Change Makers της Vogue Greece, το οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. «Νομίζω», δήλωσε χθες από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ο εμβληματικός Γάλλος σχεδιαστής Ζαν-Πολ Γκοτιέ, «πως η μόδα είναι η αντανάκλαση της κοινωνίας». Ο ίδιος ήταν μόνο ένας από τους ειδικούς μόδας –σχεδιαστές, καλλιτέχνες, educators, innovators– οι οποίοι βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για το 2ο διεθνές συνέδριο Change Makers της Vogue Greece. Το πρώτο αντίστοιχο συνέδριο είχε λάβει χώρα στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2019 και, όπως είπε χθες στο κοινό η διεθνής αρχισυντάκτρια της Vogue Greece Σάρα Μπέιλι, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το φετινό συνέδριο στα τέλη του 2019. Η πανδημία όμως ανέστειλε τα συγκεκριμένα πλάνα – μέχρι τώρα που το συνέδριο, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, επιτέλους υλοποιήθηκε.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης, τα σκαλιά του Μεγάρου Μουσικής που οδηγούν στη σκηνή του 4ου ορόφου ήταν γεμάτα. Περίπου 2.000 άτομα περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσει το συνέδριο, το οποίο διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες, και η παρουσία τους γέμισε τον χώρο με χρώματα. Φλοράλ παντελόνες, φεντόρες, μεταξωτά πουκάμισα, εξώπλατα φορέματα, τακούνια-στιλέτο με τις χαρακτηριστικές κόκκινες σόλες του Κριστιάν Λουμπουτέν, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου.

2ο διεθνές συνέδριο της Vogue Greece: Οι σύγχρονες προκλήσεις της μόδας-1
Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν εκτενώς η βιωσιμότητα και το ψηφιακό μέλλον της μόδας, με πρωταρχικό ρόλο να παίζει το Metaverse. Από αριστερά οι: Leanne Elliott Young, Dr. Gioavanna Graziosi Casimiro, Marjorie Hernandez, Andrea Abrams, Bettina Von Schlippe.

Τον τόνο για το περιεχόμενο των ομιλιών έδωσε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η αρχισυντάκτρια της αμερικανικής Vogue Aννα Γουίντουρ, όταν δήλωσε πως προκλήσεις όπως «η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η τραγική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μας υπενθυμίζουν πως πρέπει η δουλειά μας να σημαίνει κάτι – είμαι περήφανη για το τι σημαίνει η Vogue».

«Η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η τραγική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μας υπενθυμίζουν πως πρέπει η δουλειά μας να σημαίνει κάτι – είμαι περήφανη για το τι σημαίνει η Vogue», ανέφερε στο μήνυμά της η Αννα Γουίντουρ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν εκτενώς η βιωσιμότητα –η Φάνι Μοϊζάντ, ιδρύτρια του Vestiaire Collective, ανακοίνωσε από τη σκηνή του Μεγάρου πως στην πλατφόρμα δεν θα γίνεται πλέον αγοραπωλησία ρούχων «γρήγορης μόδας»– και το ψηφιακό μέλλον της μόδας, με πρωταρχικό ρόλο να παίζει το Metaverse, όπως και η ελληνική επιρροή στον χώρο της μόδας.

Εμπνευση και δημιουργία

Η ηθοποιός Σάρα Ράφερτι, σε συζήτηση με την αρχισυντάκτρια της ελληνικής Vogue Θάλεια Καραφυλλίδου, μίλησε για την ενδυνάμωση των γυναικών, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς με τον κ. Λουμπουτέν μίλησαν, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται και βρίσκουν έμπνευση, ενώ ο Ολιβιέ Ρουστέινγκ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Μπαλμέν, ενθουσίασε το κοινό με την ειλικρίνειά του. «Ερχομαι από το τίποτα, από ένα ορφανοτροφείο – δεν είχα την ευκαιρία να γίνω κάποιος μέχρι που οι θετοί γονείς μου με πήραν από εκεί, με πήγαν στη Γαλλία, μου έδωσαν εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Ρουστέινγκ. Ο ίδιος δήλωσε πως η μόδα έχει αλλάξει –πριν από έντεκα χρόνια, σημείωσε, κανείς δεν μιλούσε για το diversity–, αλλά συμπλήρωσε πως ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι μάχες και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη μόδα.

2ο διεθνές συνέδριο της Vogue Greece: Οι σύγχρονες προκλήσεις της μόδας-2
Αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τους χορηγούς του συνεδρίου που διοργάνωσε η ελληνική Vogue. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Ολοκληρώνοντας τόνισε πως περισσότερη σημασία από την τύχη ή το ταλέντο έχει η σκληρή δουλειά. «Το ταλέντο σου είναι να δείξεις στον κόσμο πως είσαι μοναδικός, την τύχη σου τη δημιουργείς με το να παίρνεις ρίσκα», σημείωσε, συμπληρώνοντας όμως ότι για τον ίδιο πραγματική επιτυχία είναι πως έχει δίπλα του αληθινούς ανθρώπους που τον αγαπούν. «Θα τη θυμάμαι αυτή τη στιγμή στην καριέρα μου», δήλωσε ο κ. Ρουστέινγκ μετά τη λήξη του συνεδρίου.

2ο διεθνές συνέδριο της Vogue Greece: Οι σύγχρονες προκλήσεις της μόδας-3
Κατάμεστη η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, που φιλοξένησε το συνέδριο. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή