Ελληνικές startups στον χώρο της Αμυνας

Ελληνικές startups στον χώρο της Αμυνας

Καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και νέα επιστήμη παράγονται από νεοφυείς επιχειρήσεις – Στην έκθεση AUSA οι εκπρόσωποι των εταιρειών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητες επιτήρησης κάτω από τη θάλασσα, καταγραφής της κίνησης στην ξηρά μάλιστα με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), καθώς και άλλες αμυντικές δυνατότητες παρέχουν ολοένα και περισσότερες ελληνικές καινοτόμες εταιρείες (startups), οι οποίες είναι ταυτόχρονα εξωστρεφείς. Οι ελληνικές startups στον τομέα της Αμυνας είναι ακόμη μετρημένες, αλλά ήδη προτείνουν λύσεις για την κάλυψη ζωτικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και εσχάτως εκπρόσωποί τους ταξίδεψαν ώς τις ΗΠΑ και τη σημαντικότερη έκθεση αμυντικών συστημάτων στη Βόρεια Αμερική (AUSA). Το ελληνικό οικοσύστημα startups κατήλθε υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που έχει ρόλο συντονιστή.

«Στον “Δημόκριτο” περιμένουμε να υποδεχθούμε εταιρείες από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όχι μόνον ελληνικές, αλλά βεβαίως θα είμαστε και στην εξαιρετική θέση να καλωσορίσουμε και κάποιες ελληνικές που είναι στο εξωτερικό και οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα βρουν την ευκαιρία να επαναπατριστούν», επισημαίνει ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δημόκριτου» Γεώργιος Νούνεσης. «Είναι ιστορική και πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η απόφαση του ΝΑΤΟ να επενδύσει πλέον σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής», σημειώνει ο κ. Νούνεσης, προσθέτοντας πως «και η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναγνωρίζει πια ότι πάρα πολύ σημαντική τεχνολογία και νέα επιστήμη παράγεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις και όχι μόνο στα παραδοσιακά μεγάλα ακαδημαϊκά και βιομηχανικά εργαστήρια».

«Ενέργεια και άμυνα είναι οι δύο πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής του “Δημοκρίτου”, όπου για να μπορέσουμε να είμαστε επιτυχημένοι αγκαλιάζουμε ανατρεπτικές τεχνολογίες αιχμής όπως η κβαντική υπολογιστική και τα αυτόνομα συστήματα», εξηγεί ο κ. Νούνεσης, αναφέροντας τις πολλές κινήσεις εξωστρέφειας του Γραφείου Καινοτομίας του οργανισμού και τις «πάρα πολύ γόνιμες» σχέσεις που έχει αναπτύξει με ελληνικές νεοφυείς εταιρείες. Τονίζει όμως ότι «πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σύστημα που να στηρίζει και να αναδεικνύει τη βασική έρευνα, διότι από εκεί ξεκινούν όλα».

Μία από αυτές τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες είναι και η «SOTIRIA», που αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, συμπεριλαμβανoμένης και της τεχνητής νοημοσύνης, για την παρακολούθηση και προστασία επάκτιων, επιθαλάσσιων και υποθαλάσσιων περιοχών και εγκαταστάσεων. «Εχουμε ξεκινήσει με μια παλέτα συγκεκριμένων λύσεων στην υποθαλάσσια ασφάλεια και συγκέντρωση πληροφοριών με τον τελικό στόχο και το επίκεντρο του προγράμματός μας να είναι το NERΕID, που αποτελεί ένα σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης για την προστασία κρίσιμων περιοχών, όπως λιμένες, υποθαλάσσιοι αγωγοί, καλωδιακά συστήματα και ναυτικά σύνορα», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αγγελος Τσερέκλας-Ζαφειράκης.

«Πιστεύω η καινοτομία και το οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών είναι απαραίτητο και είναι ένας από τους κυριότερους πυλώνες για να μπορέσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να είναι ανταγωνιστική», προσθέτει. Τέλος, ο κ. Τσερέκλας-Ζαφειράκης τόνισε και τον σημαντικό συμβολισμό της εταιρείας, δηλαδή τον ρόλο που μπορεί να έχει ο Ελληνας μηχανικός στον χώρο της Αμυνας. «Είμαστε σε μια χώρα που έχει έντονο το θαλάσσιο στοιχείο και μπορούμε κι εμείς να αναπτύσσουμε προϊόντα πολύ κοντά και στο δικό μας στοιχείο».

Μία ακόμη εταιρεία είναι η «Lambda Automata», που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, όπως τα προηγμένα προγράμματα λογισμικού, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας. «Το πρώτο προϊόν –ένα αυτόνομο σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης– που δημιουργήσαμε, το αναπτύξαμε αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια των επενδυτών μας, το οποίο μας επιτρέπει να κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα», λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας Δημήτριος Κόττας, επικεντρώνοντας στα πλεονεκτήματα του μοντέλου λειτουργίας της «Lambda», το οποίο προσφέρει μεγάλη ευελιξία σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων στον χώρο.

«Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από ζητήματα εθνικής ασφάλειας ή ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση, μου φαίνεται κάπως παράδοξο να μην έχουμε νεανικές, καινοτόμες, και δυναμικές εταιρείες να λύνουν κάποια από αυτά τα προβλήματα», τονίζει ο κ. Κόττας, και δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, που συνδυάζει ανθρώπους με σημαντική εμπειρία στο εξωτερικό και νέους απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή