Διακομματική συμμαχία για την εκτός σχεδίου δόμηση

Διακομματική συμμαχία για την εκτός σχεδίου δόμηση

Βουλευτές υπέρ της παράτασης των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς έμμεση παράταση οδεύουν τελικά οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Η κυβέρνηση τελικά υπέκυψε στις… διακομματικές πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο δίμηνο –χαρακτηριστικό είναι ότι κατατέθηκε πλήθος ερωτήσεων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ– και έδωσε το πράσινο φως στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το οποίο με τη σειρά του προσανατολίζεται στο να διευκολύνει την «κατοχύρωση» του δικαιώματος οικοδόμησης σε μικρά οικόπεδα μέσα στο επόμενο διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο υποσκάπτεται η μόνη ουσιαστική κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και μάλιστα από την ίδια κυβέρνηση που τη θέσπισε.

Οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, δηλαδή η δυνατότητα οικοδόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, καταργήθηκαν με τον ν. 4759/2020, αλλά όχι άμεσα: ο νόμος έδωσε διορία δύο ετών σε όσους είχαν λάβει προέγκριση οικοδομικής άδειας (το πρώτο στάδιο πριν από την κανονική οικοδομική άδεια). Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 9 Δεκεμβρίου και ήδη μετά το καλοκαίρι ξεκίνησαν οι πρώτες κρούσεις για παράταση, αρχικά από τα συνδικαλιστικά όργανα των μηχανικών (που είναι και άμεσα επωφελούμενοι από οτιδήποτε αφορά τη συνέχιση της δόμησης). Στη συνέχεια ανέλαβαν οι βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων να μεταφέρουν το «λαϊκό αίσθημα» στη Βουλή. Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή/και αναφορές επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν τοποθετηθεί δημόσια με ανακοινώσεις τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται αντί παράτασης στην εύκολη «κατοχύρωση» του δικαιώματος δόμησης σε μικρά οικόπεδα.

Το περιεχόμενο των ερωτήσεων είναι παραπλήσιο έως… πανομοιότυπο: «Επιβάλλεται να κατανοήσουμε τις αγωνίες χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, καθώς στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή της ψήφισης του νόμου μέχρι και σήμερα οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο ευνοϊκές για επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής», αναφέρει η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κούβελας. «Ολο το μεσοδιάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή της ψήφισης του νόμου μέχρι και σήμερα, όπως αντιλαμβάνεστε οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής», αναφέρει ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, και προσθέτει: «Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης αφαιρεί δικαιώματα, απαξιώνει περιουσίες και είναι επώδυνη οικονομικά και κοινωνικά για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες». Για «απότομη και βίαιη υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών» κάνει λόγο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Την παράταση της προθεσμίας για την κατά παρέκκλιση δόμηση είχε εισηγηθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος δύο χρόνια αφότου τη θέσπισε. Ωστόσο είχε συναντήσει την άρνηση του Μαξίμου, καθώς πρόκειται για τη μόνη ουσιαστική ρύθμιση που έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία για τον περιορισμό της διάχυσης της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ωστόσο φαίνεται ότι υπό την πίεση βουλευτών και των επερχόμενων εκλογών η κυβέρνηση συναίνεσε στο να δοθεί ένα «παράθυρο»: σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η λύση που προωθείται (και θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες) δεν θα αφορά την παράταση της προθεσμίας, αλλά τη διευκόλυνση της «κατοχύρωσης» του δικαιώματος έκδοσης άδειας. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι σήμερα η κατοχύρωση του δικαιώματος γίνεται μέσω της προέγκρισης της οικοδομικής άδειας, για την έκδοση της οποίας δεν απαιτείται καμία έγκριση δημόσιου φορέα, υπηρεσίας ή συλλογικού οργάνου.

Ο περιορισμός και η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης (οι αρνητικές συνέπειες της οποίας είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά εδώ και δύο δεκαετίες) αποτελούσαν πάντα «ταμπού» για τους πολιτικούς. Η προηγούμενη προσπάθεια έγινε το 2011 από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κατέθεσε πρόταση για την απαγόρευση δόμησης και κατάτμησης σε οικόπεδα κάτω των 10 στρεμμάτων σε προστατευόμενες περιοχές. Η επίμαχη ρύθμιση στοχοποιήθηκε πολιτικά, η κ. Μπιρμπίλη δέχθηκε δριμεία επίθεση «εκ των έσω» στη Βουλή και τελικώς υποχώρησε, διατηρώντας μόνο το κατώτερο όριο κατάτμησης των 10 στρεμμάτων και την κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί μέσω της νομολογίας του την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση εδώ και μία 20ετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή