Διεθνής αναγνώριση για 11 Έλληνες πανεπιστημιακούς

Διεθνής αναγνώριση για 11 Έλληνες πανεπιστημιακούς

Εντεκα Ελληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς, περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.938 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα Ελληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς, περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.938 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς, όπως αυτή προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία. Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα στοιχεία της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science. Από αυτούς, οι 4.000 κατατάσσονται σε 21 συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς, και οι 3.200 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων.

Της ελληνικής ενδεκάδας ηγείται ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος με 2.358 δημοσιεύσεις και 88.632 ετεροαναφορές, και ακολουθούν ο επίσης καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Φιλιππάτος με 749 δημοσιεύσεις και 84.500 αναφορές, στην 3η θέση o καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Στούμπος με 186 δημοσιεύσεις και 31.149 αναφορές, στην 4η θέση ο καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ Γιώργος Καραγιαννίδης με 578 δημοσιεύσεις και 18.155 ετεροαναφορές και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας Νίκος Καραμάνος με 376 δημοσιεύσεις και 12.294 αναφορές.

Ακολουθούν ο Γεώργιος Δάικος του ΕΚΠΑ, ο Γιάννης Βόντας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, ο Γεώργιος Κύζας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Θεόδωρος Δαλαμάγκας από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων «Αθηνά», ο Θανάσης Βεργούλης από το ΕΜΠ και ο Γεώργιος Γεωργακίλας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, από τους περίπου 9.000.000 ερευνητές που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως συντάσσεται ο πίνακας με τους καλύτερους 6.938 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.

Της ενδεκάδας των Ελλήνων καθηγητών ηγείται ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, με 2.358 δημοσιεύσεις και 88.632 ετερο-αναφορές.

Τα κριτήρια

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και την επιλογή των ερευνητών με υψηλή διάκριση προέρχονται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI) 2011-2021, οι οποίοι προκύπτουν από περίπου 179.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης. Κάθε μία από αυτές τις ερευνητικές εργασίες κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με τον μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος.

Ενα δεύτερο κριτήριο επιλογής ενός ερευνητή στον εν λόγω πίνακα είναι το κατά πόσον το σύνολο των ετεροαναφορών του σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο τον κατατάσσει στο 1% των ερευνητών με τον μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το έργο νεότερων ερευνητών, οι οποίοι δεν επικαλύπτονται από το έργο παλαιότερων ερευνητών που λόγω πολυετούς δραστηριοποίησης έχουν μεγαλύτερο όγκο ερευνητικού έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή