Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ έξω από το ΑΠΘ

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ έξω από το ΑΠΘ

Επεισόδια ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της πορείας μνήμης για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κουκουλοφόροι εξαπέλυσαν επίθεση με «βροχή» μολότοφ εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, που βρίσκονταν έξω από το ΑΠΘ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, αλλά και την «αύρα», το όχημα που ρίχνει με ένταση νερό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
 

Ολοκληρώθηκαν οι τρεις μαζικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ με την επιστροφή αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ ξεκίνησαν επεισόδια μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στην Εγνατία Οδό.

Σε τουλάχιστον σαράντα προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία, εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις το βράδυ της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε στην Καμάρα ύστερα από σχετικό κάλεσμα, με σκοπό να κινηθεί προς το Πολυτεχνείο, όπου φέρεται να βρίσκονταν άλλα άτομα, ενώ κάθετα επί της Εγνατίας, στο ύψος της ΕΥΑΘ, αναπτύχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στην κορυφή της πρώτης πορείας που ξεκίνησε από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και ακολούθησαν το ΠΑΜΕ και οι προσκείμενες στο ΚΚΕ φοιτητική και σπουδαστική νεολαία, καθώς και σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την πλατεία Συντριβανίου, στην Εθνικής Αμύνης και στην οδό Τσιμισκή στάθηκαν μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα. Από την Πλατεία Αριστοτέλους μέσω Εγνατίας Οδού επέστρεψαν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η δεύτερη πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ ακολούθησε την ίδια διαδρομή και κατέληξε στο μνημείο Λαμπράκη, στην οδό Βενιζέλου. 

Στην τρίτη πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, κόμματων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και υποστηρικτές του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Όταν έφτασε η πορεία έφτασε μπροστά στο προξενείο άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έκαψαν μία σημαία. 

Με την επιστροφή της πορείας αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας βόμβες μολότοφ και ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Θωρακισμένο οχήματα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας βγήκε στο οδόστρωμα από την πύλη εμπορίου.


Επεισόδια στην Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 8:00 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας, όταν ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, η ομάδα των συγκεκριμένων ατόμων που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, ξεκίνησαν να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ όταν έφθασαν στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Ερμού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούσαν, έκαναν χρήση χημικών, ενώ η ομάδα των ατόμων που εκτόξευσε τις βόμβες μολότοφ, κινήθηκε προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ έξω από το ΑΠΘ-1
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ έξω από το ΑΠΘ-2
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ έξω από το ΑΠΘ-3
Επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας-1

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που εκτόξευσαν τις βόμβες μολότοφ.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί δύο μαζικές συγκεντρώσεις στην Πάτρα, για την επέτειο των 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε έξω από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και ακολούθησε πορεία προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, στη οδό Κορίνθου και στην συνέχεια έγινε πορεία προς το ίδιο σημείο, δηλαδή το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή