Απελευθερώνονται θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα

Απελευθερώνονται θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα

Περισσότερα από 3.150 αυτοκίνητα και 2.500 δίκυκλα έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους της Αθήνας τα τελευταία χρόνια

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εις τα εξ ων συνετέθησαν διαλύονται τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που αποσύρει ο Δήμος Αθηναίων από τους δρόμους της πόλης. Τα οχήματα στη συνέχεια ανακυκλώνονται προκειμένου τα υλικά τους να επαναχρησιμοποιηθούν και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μέσω των επιχειρήσεων που κάνει ο Δήμος Αθηναίων, περισσότερα από 3.150 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και 2.500 μηχανάκια έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους της πόλης την τελευταία τριετία, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα.

Τα μηχανάκια πηγαίνουν σε μάντρα του πρώην ΟΔΔΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού). Στο μεταξύ, σε διαδικασία απόσυρσης βρίσκονται ακόμα 240 οχήματα, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου έχουν εντοπίσει και καταγράψει ακόμη περίπου 1.000 οχήματα τα οποία μοιάζουν να έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, κάτι που βέβαια πρέπει να διερευνηθεί πριν μετακινηθούν με γερανό. «Κάθε τετραγωνικό μέτρο δημόσιου χώρου είναι αναγκαίο για την Αθήνα. Με τη συστηματική απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από το κέντρο και τις γειτονιές, καταφέραμε να απελευθερώσουμε πολύτιμες θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της πόλης», αναφέρει σε σχέση με την προσπάθεια απόσυρσης των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλή, καθώς ανάμεσα στον εντοπισμό ενός εγκαταλελειμμένου οχήματος και την απόσυρσή του από τα συνεργεία του δήμου μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών αλλά και πολλές συνεννοήσεις. Τα οχήματα εντοπίζονται είτε έπειτα από αναφορές πολιτών είτε από υπαλλήλους του δήμου. Μπορεί ένα όχημα να βρίσκεται στην ίδια θέση για πολύ καιρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το θέλει πλέον ο ιδιοκτήτης του. «Για παράδειγμα, αν είναι πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για το 2022 δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ενέργεια», τονίζει ο κ. Νίκος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.

Απελευθερώνονται θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα-1
Η απόσυρση ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου ή μιας μοτοσικλέτας από τον δρόμο ανοίγει χώρο στάθμευσης για τους περιοίκους. Ωστόσο, τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων δίνουν στους ιδιοκτήτες αρκετό χρόνο για να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην καταλήξει η περιουσία τους στην ανακύκλωση.

Ο δήμος επικοινωνεί με το υπουργείο Μεταφορών έτσι ώστε να έχει τα στοιχεία του αυτοκινήτου (άδεια κυκλοφορίας, ιδιοκτήτη) και με την Αστυνομία για να πληροφορηθεί αν πρόκειται για αυτοκίνητο που κυκλοφορεί νόμιμα ή αν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια παράνομη δραστηριότητα. Επειτα από 45 ημέρες ο δήμος τοποθετεί στο αυτοκίνητο την επισήμανση «εγκαταλελειμμένο». «Μετά την τοποθέτηση της σήμανσης περιμένουμε ακόμα 45 ημέρες. Ο στόχος είναι να το δει ο ιδιοκτήτης του και εφόσον σκοπεύει να κρατήσει το αυτοκίνητο, να ειδοποιήσει έγκαιρα τον δήμο», επισημαίνει ο κ. Αβραμίδης. Συχνά, ειδικότερα στις γειτονιές, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε καταλύματα για τοξικοεξαρτημένους ή αστέγους. Κάποιες φορές σπάνε τα παράθυρα και στο εσωτερικό τους βρίσκουν φωλιά αδέσποτα ζώα. «Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Αν το έχει αφήσει να γίνει εστία μόλυνσης, επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ξεκινάει από 500 ευρώ», εξηγεί ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος.

Απελευθερώνονται θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα-2

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, εκτός του ότι ουσιαστικά καταλαμβάνουν πολύτιμο δημόσιο χώρο, συχνά μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης. Κι αυτό επιφέρει πρόστιμα.

Μετά την παρέλευση συνολικά τριών μηνών και εφόσον δεν υπάρξει κάποια ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη, τα συνεργεία του δήμου μετακινούν το αυτοκίνητο από το σημείο στάθμευσης προς ένα γκαράζ, όπου παραμένει για ακόμη πέντε ημέρες «μήπως και το αναζητήσει κάποιος την τελευταία στιγμή», κάτι που ωστόσο έχει συμβεί μόνο τρεις φορές μέσα στα τρία χρόνια.

Ανακύκλωση

Το τέλος της διαδρομής είναι η βιομηχανία ανακύκλωσης ΑΝΑΜΕΤ με την οποία έχει σύμβαση ο δήμος, όπου μπαταρία, ελαστικά, πλαστικά, καύσιμα και μέταλλα διαχωρίζονται ώστε να χρησιμοποιηθούν και πάλι. Αντίστοιχα, ο δήμος εισπράττει ένα μικρό αντίτιμο για κάθε όχημα. Οι πολίτες που θέλουν να ενημερώσουν τον δήμο για εγκαταλελειμμένο όχημα μπορούν να στέλνουν σχετικό μήνυμα μέσω της πλατφόρμας και τηλεφωνικά στο 1545. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος μαζεύει κατόπιν ειδοποίησης χωρίς αντίτιμο και τα αυτοκίνητα ιδιωτών τα οποία θέλουν οι ίδιοι να τα αποσύρουν.

Απελευθερώνονται θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή