«Κιβωτός του Κόσμου»: Δύο φορές «αρνήθηκε» την Αρχιεπισκοπή

«Κιβωτός του Κόσμου»: Δύο φορές «αρνήθηκε» την Αρχιεπισκοπή

Τέλη της δεκαετίας 2000 και το 2014-2015 ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να απέρριψε προτάσεις της ελλαδικής Εκκλησίας να θέσει τις δομές της «Κιβωτού» υπό την εποπτεία της

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φύση των καταγγελιών που αφορούν τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου», και φέρεται να εμπλέκουν και τον ιδρυτή της πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, σόκαρε την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος με μια άκρως αυστηρή ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση. «Η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος επιβάλλοντας στον πατέρα Αντώνιο την απαγόρευση των ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ειδικότερα, από την περασμένη Πέμπτη, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι στενοί συνεργάτες του είχαν αποφασίσει να κινηθούν με ταχύτητα ώστε να μην υπάρξει πιθανή συσχέτιση της «εφιαλτικής υπόθεσης», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Ιερώνυμος, με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Εκκλησία αντιμετώπιζε πάντα με δυσπιστία τη μη κυβερνητική οργάνωση, με δεδομένο ότι ο πατήρ Αντώνιος από την ίδρυσή της –στις αρχές της δεκαετίας του 2000– δεν θέλησε να υπαχθεί στην εποπτεία της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Εκκλησία της Ελλάδος πρότεινε κατά το παρελθόν δύο φορές στον πατέρα Αντώνιο η «Κιβωτός του Κόσμου» να θέσει τις δομές της υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με στελέχη της Αρχιεπισκοπής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Η πρώτη φορά ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και η δεύτερη το 2014-2015.

Και τις δύο φορές ο πατήρ Αντώνιος απάντησε αρνητικά, ενώ από την ίδρυση της ΜΚΟ «εμφανίστηκε να μη θέλει να συσχετιστεί με τις δομές της Εκκλησίας», όπως ελέχθη στην «Κ». Η στάση αυτή του πατρός Αντωνίου δημιούργησε απορίες, ωστόσο ήταν μια καθ’ όλα νόμιμη απόφαση. Αλλωστε η ΜΚΟ παρήγε έργο που ετύγχανε αναγνώρισης.

Ο κ. Ιερώνυμος ήταν ενοχλημένος από τη στάση του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου, όμως η ίδρυση της ΜΚΟ ξεκίνησε επί των ημερών του προκατόχου του, μακαριστού Χριστοδούλου, ενώ κατά μεγάλο ποσοστό η λειτουργία της «Κιβωτού» στηριζόταν σε ιδιωτικές δωρεές.

Τα αδικήματα που ερευνώνται από τις ανακριτικές αρχές –το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων– θεωρήθηκε ότι δεν άφηναν περιθώρια για ολιγωρία στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς αφορούσαν ιερέα. «Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ιερώνυμος. Και πρόσθεσε: «Ως Εκκλησία είμαστε στη διάθεση των Αρχών προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή