«Κιβωτός του Κόσμου»: Παρατυπίες και παραλείψεις στα μητρώα – Mπλόκο και στις αναδοχές

«Κιβωτός του Κόσμου»: Παρατυπίες και παραλείψεις στα μητρώα – Mπλόκο και στις αναδοχές

Σημαντικές παρατυπίες στην τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τόσο τις διαδικασίες αναδοχής όσο και την τήρηση αρχείων και μητρώων σε σχέση με τα φιλοξενούμενα παιδιά έχει διαπιστώσει το αρμόδιο υφυπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές παρατυπίες στην τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τόσο τις διαδικασίες αναδοχής όσο και την τήρηση αρχείων και μητρώων σε σχέση με τα φιλοξενούμενα παιδιά έχει διαπιστώσει το αρμόδιο υφυπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ελέγχους που πραγματοποίησε στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σημειώνεται ότι διαπιστώθηκαν σφάλματα και θεσμικές παρατυπίες στην εφαρμογή των κανόνων που αφορούν τους φορείς παιδικής προστασίας, όπως αυτοί ισχύουν μετά και την αλλαγή της νομοθεσίας (νόμος 4921/2022). Με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία (σ.σ. στην οποία είχαν αντιταχθεί με σφοδρότητα επικεφαλής μη κυβερνητικών δομών) υπάρχει πλέον η δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς και η δυνατότητα αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου». 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την αλλαγή της διοίκησης ελήφθη χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Η νέα διοίκηση (η οποία, όπως γνωστοποίησε η κ. Μιχαηλίδου, θα οριστεί εντός της ημέρας) θα είναι υπεύθυνη να αποφασίσει για το εάν τα παιδιά θα παραμείνουν στους χώρους που βρίσκονται ή εάν θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις, για παράδειγμα από τις πιο απομακρυσμένες δομές. 

Κοινωνικοί λειτουργοί της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απέρριπταν συχνά τα αιτήματα σύνδεσης με εγκεκριμένους γονείς για αναδοχές.

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η «Κιβωτός» είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2021 μια νέα δομή άνοιξε αυθαίρετα χωρίς νόμιμη άδεια στην Καλαμάτα, μετακινώντας παιδιά και προσωπικό από άλλες δομές, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας είχε επανειλημμένως αναφέρει στον δήμο πως δεν είχε το δικαίωμα να δώσει άδεια λειτουργίας στη δομή σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (σ.σ. όλες οι προηγούμενες δομές είχαν λειτουργήσει με άδεια από τον δήμο, όπως όριζε η προηγούμενη νομοθεσία).

Το ακίνητο στο οποίο λειτουργεί η δομή στην Καλαμάτα είναι δωρεά της οικογενείας Καρέλια στην «Κιβωτό» και έχει ανακατασκευαστεί προκειμένου να φιλοξενηθούν παιδιά.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» φιλοξενεί 136 ανηλίκους από 5 έως 18 ετών σε συνολικά έξι κλειστές δομές φιλοξενίας, οι οποίες βρίσκονται στον Πειραιά (φιλοξενούνται 26 παιδιά), στην Ανοιξη (φιλοξενούνται 4 παιδιά), στον Βόλο (21 παιδιά), στη Χίο (28 παιδιά), στην Ηπειρο (45 παιδιά) και την Καλαμάτα (12 παιδιά), η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2021.

Χώριζαν τα αδέλφια

Οι κοινωνικοί λειτουργοί της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απέρριπταν συχνά τα αιτήματα σύνδεσης με εγκεκριμένους γονείς για αναδοχές, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν καταχωρίζονταν τα παιδιά στη σχετική πλατφόρμα.

Τα αρχεία και το μητρώο που τηρούσε ο οργανισμός σε σχέση με τα παιδιά ήταν ελλιπή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πιστοποιητικά και διαγνωστικές εκτιμήσεις. Επίσης η δομή –παρά τις συμβουλές των ψυχολόγων– χώριζε τα βιολογικά αδέλφια στέλνοντάς τα σε διαφορετικές δομές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή