Σύλληψη για τον εμπρησμό στη «Real»

Σύλληψη για τον εμπρησμό στη «Real»

Διπλή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 27χρονος αναρχικός συνελήφθη χθες κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απόπειρα εμπρησμού των γραφείων της εφημερίδας «Real News» τον περασμένο Ιούλιο στη Λεωφόρο Κηφισίας. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί σε διαμέρισμα στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου έμενε το τελευταίο διάστημα.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, που είχαν την ευθύνη της επιχείρησης, προσήγαγαν και τη σύντροφό του, η οποία πάντως αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. Εως αργά χθες το βράδυ ο νεαρός δεν είχε οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα και κρατείτο στη ΓΑΔΑ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι εις βάρος του σχηματιζόταν δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκρήξεις, κατοχή εκρηκτικών καθώς και εμπρησμούς, με τη συνήγορό του πάντως, Αννυ Παπαρούσου, να μην έχει καταφέρει –μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές– να συναντήσει τον εντολέα της και να ενημερωθεί με ακρίβεια για το περιεχόμενο της εις βάρος του δικογραφίας.

Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική εκδοχή, όπως αυτή διατυπώθηκε από τα χείλη κορυφαίων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ταυτοποίηση του 27χρονου προέκυψε έπειτα από την επεξεργασία βίντεο από κάμερες ασφαλείας και την αναγνώρισή του από μάρτυρες. Αλλες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα στελέχη της Ασφάλειας ενδεχομένως να έχουν αποτύπωμα (δακτυλικό ή γενετικό) του 27χρονου, μέσω του οποίου οδηγήθηκαν στην ταυτοποίησή του.

Οι αστυνομικοί ερευνούσαν τυχόν ταυτοποίησή και στην εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην Πεύκη, τον Απρίλιο, και σε αυτοκίνητα στο Πεδίον του Αρεως τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου.

Ο 27χρονος συλληφθείς ταυτοποιήθηκε με την ανάλυση υλικού από κάμερες ασφαλείας και μάρτυρες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Από το διαμέρισμα των Προσφυγικών κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο κινητά τηλέφωνα, που στάλθηκαν για ψηφιακή έρευνα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Στη ΔΕΕ στάλθηκε και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο 27χρονος και ήταν σταθμευμένο στην περίμετρο των Προσφυγικών. Κατά την προσπάθεια μεταφοράς του Ι.Χ., αναρχικοί-αντιεξουσιαστές ανέβηκαν στις ταράτσες των πολυκατοικιών πετώντας αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

78 συλλήψεις, τραυματίες αστυνομικοί

Νωρίς το απόγευμα ακολούθησε νέα έφοδος στο οικιστικό συγκρότημα, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΚΑΜ, καθώς και διμοιρίες των ΜΑΤ

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 78 ατόμων. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα εν λόγω άτομα είχαν ανέβει στην ταράτσα κτιρίου και εκτόξευσαν σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο σημείο πλήθος αντικειμένων (πέτρες, οικοδομικά υλικά κλπ.).

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Σε βάρος των 78 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, πρόκλησης σωματικής βλάβης από κοινού, πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και σε απόπειρα, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά.

Παράλληλα, ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου για την προσαγωγή του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. «Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση για πάνω από τέσσερις ώρες ήδη του συναδέλφου μας και μέλος της Ένωσής μας Νίκου Πηλού. Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ, όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του», αναφερόταν, μεταξύ άλλων. 

«Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για τη σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπρηστικών επιθέσεων», αναφερόταν σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του 27χρονου. Πολλές ώρες νωρίτερα το θέμα είχε δημοσιοποιήσει μέσω του προφίλ που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Ακόμα μία εγκληματική πράξη εξιχνιάστηκε (…) συνεχίζουμε αποτελεσματικά. Για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες κάθε εγκληματικής δράσης», έγραψε.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπρηστική επίθεση στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας έγινε τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει στις σκάλες του κτιρίου μηχανισμό αποτελούμενο από γκαζάκια και ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό. Από την ανάφλεξη είχε ξεσπάσει πυρκαγιά που προκάλεσε ζημιές στα γραφεία της εφημερίδας, κυρίως όμως στον 2ο όροφο του ακινήτου όπου βρίσκονται τα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει ομάδα με την επωνυμία «Χιλιάδες Ήλιοι της Νύχτας». Πρόκειται για ομάδα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2020 και μέχρι τον περασμένο Ιούλιο είχε πραγματοποιήσει ακόμα τέσσερα χτυπήματα με γκαζάκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή