Σε αναμονή για τα ύψη κτιρίων ο Δήμος Αθηναίων

Σε αναμονή για τα ύψη κτιρίων ο Δήμος Αθηναίων

Τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για το μείζον, όπως έχει εξελιχθεί, θέμα του ανωτάτου ύψους των κτιρίων αποφάσισε να περιμένει ο Δήμος Αθηναίων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για το μείζον, όπως έχει εξελιχθεί, θέμα του ανωτάτου ύψους των κτιρίων αποφάσισε να περιμένει ο Δήμος Αθηναίων. Προς το παρόν, ωστόσο, η υπηρεσία δόμησης του δήμου έχει σταματήσει να δέχεται αιτήσεις για έκδοση αδειών για πιο ψηλά κτίρια –με βάση τον νέο οικοδομικό κανονισμό– προκειμένου να μη βρεθεί υπόλογη στο ενδεχόμενο μιας προσφυγής. Αντίθετα, στο θέμα του ξενοδοχείου της Cocomat στου Μακρυγιάννη ο δήμος θα κινηθεί άμεσα, εκκινώντας την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία καταγραφής ως αυθαιρέτων των τελευταίων ορόφων.

Τον δήμο προβληματίζει, όχι τόσο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εν λόγω ξενοδοχείο, όσο ότι το σκεπτικό της επαναλαμβάνεται στις πρόσφατες αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών για δύο πολυκατοικίες στους Αμπελoκήπους, τις οποίες έφερε στο φως η «Κ». Πιο συγκεκριμένα, το Εφετείο έκανε άμεση αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ, σημειώνοντας ότι το βασιλικό διάταγμα του 1955 που καθορίζει όρους δόμησης σε όλη την Αθήνα (ειδικούς ανά τομέα) βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και επομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι (γενικές) διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού ώστε να χτιστεί υψηλότερο κτίριο.

Περιμένουν οδηγίες

Η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Αθηναίων έχει άτυπα εδώ και μερικές ημέρες σταματήσει να διεκπεραιώνει αιτήματα για οικοδομικές άδειες στις οποίες έχει γίνει χρήση του μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού σε ύψος και επιπλέον τετραγωνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον δήμο αποφασίστηκε να διατηρηθεί αυτή η στάση για μερικές ημέρες ακόμη, αναμένοντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος να παρέμβει και να δώσει οδηγίες. Να σημειωθεί ότι προ μηνός ο υφυπουργός Χωροταξίας Νίκος Ταγαράς είχε εκδώσει απόφαση με την οποία επισήμαινε ότι οι εν λόγω διατάξεις του ΝΟΚ βρίσκουν πεδίο εφαρμογής παντού, εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις (παραδοσιακοί οικισμοί ή τμήματα πόλης κ.λπ.). Ωστόσο, η απόφαση του Εφετείου βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ αρκετοί δήμοι εκφράζουν την πρόθεση να «αντιπαρατεθούν» με την πολιτεία για το ζήτημα. Χαρακτηριστικά ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, όπως αποκάλυψε η «Κ», με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου απαγόρευσε την έκδοση αδειών κατά ΝΟΚ, ακόμη και στο Νέο Ψυχικό, που δεν διέπεται από το ίδιο πολεοδομικό καθεστώς με τη Φιλοθέη και το Ψυχικό (που χτίστηκαν ως κηπουπόλεις).

Αντίθετα, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να κινηθεί γρήγορα – ύστερα από μια διετία που απέφευγε το ζήτημα– για την υπόθεση της Cocomat. Η απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που έφερε στο φως η «Κ», έδωσε προθεσμία 3 μηνών στοn δήμο να προχωρήσει στην ανακήρυξη τμήματος του κτιρίου ως αυθαίρετο και να προχωρήσει στην κατεδάφισή του. Η υπηρεσία δόμησης του δήμου πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιήσει αυτοψία και να αποστείλει την έκθεση αυθαιρέτου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς κατεδάφιση. Πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πάντως σημείωναν ότι ο πρώτος υπόχρεος για κατεδαφίσεις πολεοδομικών αυθαιρεσιών είναι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τους. Αν η κατεδάφιση πραγματοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη, τότε θα πρέπει το κόστος της να διαβιβαστεί στον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή