«Κιβωτός του Κόσμου»: Θέλει καταθέσεις από ανήλικα η Εισαγγελία

«Κιβωτός του Κόσμου»: Θέλει καταθέσεις από ανήλικα η Εισαγγελία

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν να πουν ουσιαστικά πράγματα για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές της «Κιβωτού»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα πρωτίστως την προστασία των ανήλικων παιδιών αλλά και την ανεύρεση της αλήθειας, οι εισαγγελικές αρχές «τρέχουν» την έρευνα για τις καταγγελίες σχετικά με τη διαβίωση στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο οι βασικές πτυχές της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας Ανηλίκων συνέχισαν και χθες την εξέταση μαρτύρων, από εργαζομένους και πρώην τροφίμους της δομής, για όσα καταγγέλθηκαν για κακοποιήσεις παιδιών με ξυλοδαρμούς και λοιπά.

Οι μαρτυρίες, τρεις προς το παρόν, ενώπιον των εισαγγελικών αρχών σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνουν όσα είχαν καταγγελθεί το περασμένο καλοκαίρι στον Συνήγορο του Πολίτη για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά (αυστηρές τιμωρίες, ταπεινώσεις, ξυλοδαρμοί και απομονώσεις), ενώ δεν κατατέθηκε κάτι πέραν των ήδη καταγγελθέντων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εις βάρος ανηλίκων.

Η μόνη, για την ώρα, καταγγελία για σεξουαλική ασέλγεια έχει γίνει από 19χρονο πρώην τρόφιμο της δομής εις βάρος του πατέρα Αντώνιου και έχει επιβεβαιωθεί από άλλο παιδί που υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Πάντως, όλες οι προσπάθειες της Εισαγγελίας Αθηνών, που χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τις έρευνες, κατατείνουν στο να καταστεί δυνατόν να εξεταστούν και ανήλικα που διαβιούν μέσα στη δομή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν να πουν ουσιαστικά πράγματα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Ωστόσο, η εξέτασή τους απαιτεί οργάνωση και ψύχραιμη αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης, για να μπορέσουν τα παιδιά να εμπιστευθούν, να αποβάλουν λογικούς φόβους που έχουν και τελικά να μιλήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές έχουν στα χέρια τους προσώρας αρκετές μαρτυρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών και μία για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ οι ελεγχόμενοι προς το παρόν είναι τέσσερα άτομα, ο πατήρ Αντώνιος, ιδρυτής και ψυχή της «Κιβωτού», αλλά και στενοί συνεργάτες του.

Ο π. Αντώνιος και τρεις συνεργάτες του στο επίκεντρο των ερευνών.

Οικονομικός έλεγχος

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διετάχθη από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, για γενικευμένο οικονομικό έλεγχο στη δομή.

Στο πλαίσιο των ερευνών, η Αρχή δεν δεσμεύεται από φορολογικό, τραπεζικό ή άλλο απόρρητο και έτσι προχωρούν αιτήματα προς τις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών τόσο του νομικού προσώπου όσο και των φυσικών προσώπων, του π. Αντώνιου, της πρεσβυτέρας, στενών συνεργατών τους και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αντικαταστάθηκε με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους.

Πάντως, οι εισαγγελικές έρευνες ποινικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις εντολές του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε πρώτη φάση πολύ σύντομα και σε κάθε περίπτωση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή