Παρακολουθήσεις: Ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις των τριών στην ΑΔΑΕ

Παρακολουθήσεις: Ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις των τριών στην ΑΔΑΕ

Τι δήλωσαν οι Παναγιώτης Κοντολέων, Βασιλική Βλάχου και Ευαγγελία Γ. – Τη Δευτέρα ο έλεγχος της Αρχής στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η διαδικασία ακρόασης από τα στελέχη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου καθώς και της αστυνομικής υποδιευθύντριας Ευαγγελίας Γ., που ως αποσπασμένη στην ΕΥΠ συμμετείχε στην παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ακρόαση αφορούσε έγγραφο που βρέθηκε κατά την επίσκεψη της ΑΔΑΕ στη Wind, τηλεπικοινωνιακό πάροχο του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο η ΕΥΠ ζητούσε από τα στελέχη της εταιρείας να επιβεβαιώσουν τον αριθμό τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τον πρώτο έλεγχο της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ το περασμένο καλοκαίρι, το εν λόγω έγγραφο είχε τεθεί υπόψη της εισαγγελέως κ. Βλάχου που εποπτεύει την ΕΥΠ και η οποία δήλωσε άγνοια. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΑΕ αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα προκειμένου να διαλευκάνει το θέμα. Απέστειλε επιστολές στους τρεις πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχους, με τις οποίες τους καλούσε σε ακρόαση στα γραφεία της Αρχής στο Μαρούσι. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε προσωρινά πριν από μερικά εικοσιτετράωρα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η κ. Βλάχου προέβαλε το επιχείρημα ότι ο μόνος αρμόδιος να την ελέγξει είναι ο προϊστάμενος εισαγγελέας. Η πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ, που οργανικά ανήκει πλέον στο δυναμικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δήλωσε με επιστολή της αδυναμία να παραστεί στην ακρόαση επικαλούμενη αναρρωτική άδεια 45 ημερών.

Ο μόνος που μετέβη δύο φορές στα γραφεία της Αρχής συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του ήταν ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Ενημερώθηκε για το αντικείμενο του ελέγχου και στη συνέχεια απάντησε με επιστολή που κοινοποιήθηκε στους ελεγκτές πριν από μόλις μερικά εικοσιτετράωρα.

Σε αυτή ο τέως διοικητής δήλωσε ότι αποτελούσε συνήθη πρακτική η αστυνομική υποδιευθύντρια να βεβαιώνει με την υπογραφή της αντίγραφα γνήσιων εγγράφων άρσης απορρήτου που είχαν προηγουμένως υπογράψει οι κ.κ. Κοντολέων και Βλάχου. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στο συγκεκριμένο έγγραφο με το επιχείρημα ότι έχουν περάσει πολλοί μήνες και αδυνατεί να θυμάται λεπτομέρειες.

Μεθαύριο Δευτέρα, στο μεταξύ, τα στελέχη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών πρόκειται να πραγματοποιήσουν έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, στην οποία έχει την έδρα του το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας – ΚΕΤΥΑΚ, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εκεί λειτουργούσε το παράνομο λογισμικό Predator.

Τη συγκεκριμένη εγκατάσταση είχαν εντοπιστεί να επισκέπτονται στελέχη ιδιωτικών εταιρειών που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες στην Αγία Παρασκευή είχε μεταφερθεί το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ. Ο έλεγχος στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, πάντως, έρχεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών και ως εκ τούτου θα είναι έκπληξη εάν από αυτόν προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή