Με αυστηρό πρωτόκολλο, περισσότερα τεστ η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Με αυστηρό πρωτόκολλο, περισσότερα τεστ η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Στις θέσεις τους στο ΕΣΥ από 1/1/2023 οι 2.200 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυστηρό πρωτόκολλο που θα περιλαμβάνει τακτικά rapid tests αναμένεται να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ. Σχεδόν 15 μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας σε όσους υγειονομικούς επέλεξαν να μην εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, και η οποία έλαβε δύο παρατάσεις, με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε την τελευταία παράταση αντισυνταγματική, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους, η οποία, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης το πρωί της Τρίτης, θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως η τελευταία παράταση όριζε ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα έμεναν εκτός ΕΣΥ έως το τέλος του 2022, που σημαίνει ότι εάν τελικά ισχύσει το επικρατέστερο σενάριο και δεν επισπευσθεί η επιστροφή τους, η απόφαση του ΣτΕ θα έχει στην πράξη απλώς απενεργοποιήσει τη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης του μέτρου.

«Βούληση του υπουργείου Υγείας είναι το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για την επιστροφή των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ να είναι όσο αυστηρό χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», τόνισε στην «Κ» ο κ. Πλεύρης. Ο ίδιος εκφράζει τη διαφωνία του στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την οποία χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Οπως άλλωστε έχει δηλώσει, «ένας γιατρός που πιστεύει ότι με το εμβόλιο του αλλοιώνουμε το DNA, είναι ένας επικίνδυνος γιατρός». Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «θα σεβαστούμε ως οφείλουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Θεωρείται δεδομένο ότι θα κάνουν τακτικά rapid tests και μάλιστα πιθανότατα σε συχνότερη βάση από το ένα τεστ εβδομαδιαίως που ισχύει σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Πρώτο βήμα θα είναι η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να γίνει έως την προσεχή εβδομάδα. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου να συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την COVID-19 του υπουργείου Υγείας με ζητούμενο να αποφασίσει πρωτόκολλο «ασφαλείας» βάσει του οποίου οι ανεμβολίαστοι θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ.

Πρόκειται για περίπου 2.200 υγειονομικούς, εκ των οποίων περί τους 170 είναι ιατρικό προσωπικό, από τους σχεδόν 6.500 που είχαν τεθεί σε αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2021, εκ των οποίων η πλειονότητα εμβολιάστηκε. Θεωρείται δεδομένο ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα κάνουν τακτικά rapid tests και μάλιστα πιθανότατα σε συχνότερη βάση από το ένα τεστ εβδομαδιαίως που ισχύει ήδη για ανεμβολίαστους εργαζομένους σε άλλους τομείς. Από εκεί και πέρα αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί –ειδικά όσον αφορά τους γιατρούς– εάν και σε ποιο βαθμό θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» κατά την επιστροφή τους. Το πρωτόκολλο για την εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών που θα αποφασίσει η επιτροπή θα περιγραφεί σε κοινή υπουργική απόφαση.

Οι επόμενες κινήσεις

Παρότι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι το ΣτΕ με την απόφασή του θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στο υπουργείο Υγείας να ζητήσει επαναξιολόγηση του μέτρου της αναστολής εργασίας με την παρουσίαση νέων επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο λόγω και του πώς εξελίσσεται η πανδημία. Σημειώνεται ότι το απόσπασμα της απόφασης του ΣτΕ, του οποίου έχει γνώση το υπουργείο Υγείας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα με βάση τα οποία κρίθηκε η τελευταία παράταση (στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2022, όταν όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα) δεν δικαιολογούσαν μια τέτοια κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή