Νέα ανώτατα ύψη κτιρίων στον Νέο Κόσμο

Νέα ανώτατα ύψη κτιρίων στον Νέο Κόσμο

Με τον καθορισμό των ανώτατων υψών στην περιοχή Κυνοσάργους στον Νέο Κόσμο κλείνει η πολεοδομική εκκρεμότητα που υπήρχε μετά την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Αθηνών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον καθορισμό των ανώτατων υψών στην περιοχή Κυνοσάργους στον Νέο Κόσμο κλείνει η πολεοδομική εκκρεμότητα που υπήρχε μετά την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Αθηνών. Προηγήθηκε η θέσπιση ανώτατων υψών στην περιοχή Κουκακίου – Μακρυγιάννη, η οποία συνδέθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αναθεώρηση του πολεοδομικού πλαισίου της περιοχής έρχεται έπειτα από δύο αποφάσεις του ΣτΕ (κατόπιν προσφυγής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), με τις οποίες ακυρώθηκαν οι οικοδομικές άδειες δύο ξενοδοχείων στου Μακρυγιάννη. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ανάγκη ελέγχου της δόμησης είναι επιτακτική, διότι η πολιτεία δεν μερίμνησε τα τελευταία 40 χρόνια για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης (δηλαδή να περιορίσει ύψη κτιρίων και συντελεστή δόμησης) σε όλη την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος με σκοπό την προστασία της Ακρόπολης.

Ειδικά για την περιοχή Κυνοσάργους, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είχαν ζητήσει την ανοχή του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη μελέτη της περιοχής. Οπως αναφερόταν στην εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων, «κρίθηκε ότι η εν λόγω ζώνη δεν ήταν άμεσης προτεραιότητας, καθώς απέχει σημαντικά από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και του Ολυμπιείου, δεν ανήκει στη συνοικία “Μακρυγιάννη – Κουκάκι” και δεν επηρεάζει στον ίδιο βαθμό το μνημείο, ούτε και τη θέα σε αυτό».

Το νέο διάταγμα, που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, καλύπτει μια περιοχή περίπου 20 οικοδομικών τετραγώνων η οποία βρίσκεται νότια της λεωφόρου Καλλιρρόης στον Νέο Κόσμο, απέναντι από το Κουκάκι. Η περιοχή χωρίζεται σε δύο ζώνες:

Εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για την περιοχή Κυνοσάργους, ολοκληρώνοντας την αναθεώρηση των όρων δόμησης στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.

– Στη Ζώνη 1, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Μεναίχμου, Θεοφιλοπούλου, Μαργαρίτη, Αγλαονίκης, Βρισηίδος, Ζεύξιδος, Δεινοστράτους, Απολλοδώρου, Θεοδωρήτου Βρεσθένης, Ηρακλέους, Καλλιρρόης. Στην περιοχή αυτή το ανώτατο ύψος των κτιρίων ορίζεται στα 17,5 μέτρα.

– Στη Ζώνη 2, που περιλαμβάνει τα ακίνητα με πρόσωπο επί της τεθλασμένης γραμμής που ορίζουν οι οδοί Καλλιρρόης, Τυμφρηστού, Σισμάνη και Μεναίχμου. Στη ζώνη αυτή τα κτίρια μπορούν να φθάνουν τα 21 μέτρα.

Σε όλη αυτή τη ζώνη επιτρέπεται η προσαύξηση του ανώτατου ύψους μόνο κατά 1 μ. εφόσον κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα στη μισή οροφή, ενώ απαγορεύονται οι ασκεπείς πισίνες και οι προσαυξήσεις με βάση άλλα άρθρα του νέου οικοδομικού κανονισμού.

Με την έκδοση του εν λόγω προεδρικού διατάγματος ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Ακρόπολης. Η αναθεώρηση των όρων δόμησης στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας θα έρθει με την αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού της πλαισίου, το οποίο βρίσκεται σήμερα υπό εκπόνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή