Θάνατος 20χρονου ΑμεΑ σε ίδρυμα: «Υπήρχε σύστημα συγκάλυψης στη Δομή» λέει ο πατέρας του στην «Κ»

Θάνατος 20χρονου ΑμεΑ σε ίδρυμα: «Υπήρχε σύστημα συγκάλυψης στη Δομή» λέει ο πατέρας του στην «Κ»

Ο 20χρονος Πάρις έφυγε από τη ζωή στις 28 Νοεμβρίου 2021 έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό που φέρεται να υπέστη από φροντιστή του ιδρύματος που νοσηλευόταν

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν αγώνα αποκάλυψης των υπαιτίων για τον θάνατο του 20χρονου γιου τους ο οποίος νοσηλευόταν στον αποκαλούμενο «ροζ θάλαμο» του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», έχουν επιδοθεί οι γονείς του παιδιού. 

Ο 20χρονος Πάρις έφυγε από τη ζωή στις 28 Νοεμβρίου 2021 έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό, με κάποια στελέχη του ιδρύματος να διατείνονται προς τους γονείς του παιδιού πως η αιτία θανάτου ήταν ένα χτύπημα με… παντόφλα που δέχθηκε από έτερο τρόφιμο στο κεφάλι. Ισχυρισμός που δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από τους γονείς του 20χρονου οι οποίοι «φώναζαν» από την αρχή πως για τον θάνατο του γιου τους δεν ευθύνεται κάποιος τρόφιμος αλλά ένας φροντιστής του ιδρύματος. 

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2022, το kathimerini.gr, με εκτενές ρεπορτάζ, είχε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα τα στοιχεία που «έδειχναν» πως για τον θάνατο του παιδιού φέρεται να ευθύνεται ένας υπάλληλος ο οποίος τον ξυλοκόπησε και στη συνέχεια προσπάθησε να συγκαλύψει το περιστατικό.

Πλέον οι γονείς του Πάρι νιώθουν ότι ο αγώνας τους απέδωσε καρπούς και αυτό γιατί, τις προηγούμενες ημέρες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε στο εν λόγω άτομο δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για θανατηφόρα σωματική βλάβη αδύναμου ατόμου. Όσον αφορά δε στο ίδρυμα που νοσηλευόταν το παιδί, έπειτα από έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), διαπιστώθηκε σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να ζητηθεί (και να γίνει δεκτή) η παραίτηση του συνόλου των μελών της διοίκησης της Δομής, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας.

«Υπήρχε σύστημα συγκάλυψης στο ίδρυμα»

Για τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε στο kathimerini.gr ο πατέρας του Πάρι τονίζοντας πως από την αρχή οι γονείς του παιδιού ήταν βέβαιοι πως πίσω από τον θάνατο του δεν βρισκόταν κάποιος τρόφιμος αλλά υπάλληλος της Δομής. 

«Από την αρχή ήμασταν βέβαιοι πως δεν ήταν ούτε ατύχημα, ούτε ένα περιστατικό ανάμεσα στον Πάρι και κάποιον τρόφιμο. Είχαμε πληροφόρηση μέσα από το ίδρυμα και από κάποιους άλλους υπαλλήλους ότι ήταν αποτέλεσμα της βίαιης συμπεριφοράς ενός υπαλλήλου ο οποίος μόλις ανέλαβε βάρδια ήθελε να έχει την ησυχία του και ο Πάρις τον ενόχλησε με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει πάρα πολύ άσχημα. Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά από άλλα περιστατικά. Προσπάθησε να το αποκρύψει και εκφόβισε τους άλλους για να μην πουν τίποτα. Αυτός έφυγε εκείνη την ώρα από το ίδρυμα και, χάρη στην κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μάλλον αισθάνθηκε πως κάτι άλλο έχει συμβεί, μάθαμε και εμείς επίσημα αυτό έγινε» σημείωσε. 

Παράλληλα ο πατέρας του 20χρονου υπογράμμισε πως το πιο εξωφρενικό από όλα ήταν ότι στελέχη του ιδρύματος προσπάθησαν να το αποκρύψουν. 
«Υπήρχε σύστημα συγκάλυψης και εκ των υστέρων ήρθαν στο φως και άλλα περιστατικά. Όσον αφορά στον Πάρι πίστεψαν ότι το χτύπημα ίσως δεν ήταν μοιραίο γι’ αυτό και τον κρατούσαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο ίδρυμα ενώ ο Πάρις έκανε εμετό. Άργησαν να τον στείλουν στο νοσοκομείο και είπαν ότι το παιδί χτυπήθηκε από άλλον τρόφιμο με μία παντόφλα και γι’ αυτό είχε αίματα στο πρόσωπο. Βέβαια μάθαμε μετά πως αυτό το προκάλεσε ο ίδιος ο φερόμενος ως δράστης. Την ώρα του ξυλοδαρμού σήκωσε έναν άλλο τρόφιμο που ήταν πιο νευρικός και τον έβαλε να τον χτυπάει με την παντόφλα, ενώ κάλεσε και άλλους για να το δουν στην προσπάθεια του να αποκρύψει ότι αυτός τον χτύπησε. Τώρα με την δίωξη που ασκήθηκε νιώθουμε μία μικρή δικαίωση» κατέληξε. 

«Έχουν ευθύνες και αυτοί που προσπάθησαν να το συγκαλύψουν»

Θάνατος 20χρονου ΑμεΑ σε ίδρυμα: «Υπήρχε σύστημα συγκάλυψης στη Δομή» λέει ο πατέρας του στην «Κ»-1Από τη μεριά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του Πάρι, κ. Δημήτρης Γκολέμης, δήλωσε στο kathimerini.gr, πως, εκτός από τον υπαίτιο, θα αναζητηθούν και ευθύνες αυτών που με τις παραλείψεις τους δημιούργησαν τις συνθήκες για να συμβεί αυτή η τραγωδία.

«Μόλις αντικατασταθεί το ΔΣ του ιδρύματος θα επιδιώξουμε να υπάρξει μία επικοινωνία με το καινούργιο ΔΣ. Πέρα από την ποινική δίωξη στον υπαίτιο, θα αναζητηθούν ευθύνες και για αυτούς που με τις παραλείψεις τους πριν το περιστατικό δημιούργησαν τις συνθήκες για να υπάρξει αυτή η τραγωδία, και, μετά το περιστατικό, επιχείρησαν να το συγκαλύψουν».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή