Σέρρες: Το απόγευμα η κηδεία του 11χρονου – Τι αναφέρει τραυματίας συμμαθητής του

Σέρρες: Το απόγευμα η κηδεία του 11χρονου – Τι αναφέρει τραυματίας συμμαθητής του

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 το απόγευμα κηδεύεται ο 11χρονος μαθητής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο χθες το μεσημέρι από έκρηξη στο λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί μια πόρτα και να τον καταπλακώσει.

Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σέρρες είναι σήμερα κλειστά σε ένδειξη πένθους για τον μικρό μαθητή που έχασε τόσο αναπάντεχα τη ζωή του.

Το 9ο Δημοτικό, όπου φοιτούσε και ο ίδιος, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας, αφού πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες στη σχολική μονάδα και να καθαριστεί ο χώρος.

Ήδη, σήμερα το πρωί ορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας, ο οποίος θα διερευνήσει τα ακριβή αίτια της έκρηξης του λεβητοστάσιου ώστε στη συνέχεια να εκδώσει το σχετικό πόρισμα.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ σε όλη την κοινωνία των Σερρών για τον μικρό μαθητή και μηνύματα συμπαράστασης καταφτάνουν από παντού για την οικογένειά του, που εγκαταστάθηκε από την Αθήνα στις Σέρρες, τόπο καταγωγής της μητέρας, πριν από μερικά χρόνια, σε αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών της Περιφερικής Ενότητας Σερρών, με μια ιδιαίτερα συγκινητική ανακοίνωση, εκφράζει τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του μικρού Βασίλη και τον αποχαιρετά με στίχους του Κωστή Παλαμά:

«Σήμερα στην πόλη μας σκοτείνιασε νωρίς. Το ίδιο και στην καρδιά μας. Σε έναν χώρο που είναι συνυφασμένος με την χαρά και την δημιουργία, εκτυλίχθηκε η πράξη του δράματος που μας οδήγησε στον απόλυτο θρήνο. Είμαστε συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι. Ένα «γιατί» πνίγεται από τον ασυγκράτητο λυγμό μας. Είναι άδικο. Είναι πέρα από τα όρια μας. Ο νους μας πάει στους γονείς του μικρού Βασίλη. Συμπάσχουμε και θρηνούμε για τον αδόκητο χαμό του. Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό που νιώθουμε. Καλό μας παιδί/ Στὸ ταξίδι ποὺ σὲ πάει ὁ μαῦρος καβαλλάρης/ κύτταξε ἀπ᾿ τὸ χέρι του/τίποτε νὰ μὴν πάρεις».

Τι είπε ο 10χρονος που πήρε εξιτήριο

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού έχασε τη ζωή του ακαριαία άλλα δύο παιδιά, μαθητές της Α’ και Δ’ τραυματίστηκαν. Από την έκρηξη, εκσφενδονίστηκαν 35 μέτρα μακριά κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα, που έπεσαν πάνω στα παιδιά με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

O 10χρονος μαθητής, που τραυματίστηκε ελαφρά και πήρε το απόγευμα της Δευτέρας εξιτήριο, είπε ότι το συμβάν έγινε στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή, κοντά στο υπόστεγο όπου βρίσκεται το λεβητοστάσιο επειδή έβρεχε.

 

«Παίζαμε και ο Βασίλης πήγε να πάρει τη μπάλα. Ξαφνικά ακούσαμε φοβερό θόρυβο και άρχισαν να πέφτουν πανω μας σοβάδες, πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, μάλιστα ένα από αυτά χτύπησε τον συμμαθητή μου» είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μη γνωρίζοντας την τραγική κατάληξη των γεγονότων. Μάλιστα, την ώρα που συνέβη η τραγωδία, στην αυλή του σχολείου ήταν και η μικρότερη αδερφή του 11χρονου η οποία άρχισε να τον ψάχνει.

Επιμένει ο δήμαρχος Σερρών και επιρρίπτει ευθύνες σε διευθυντή-ανάδοχο 

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης επιρρίπτει ευθύνες στον διευθυντή του 9ου δημοτικού σχολείου αλλά και στον ανάδοχο του έργου για το τραγικό συμβάν.

Σημειώνει ότι από χθες το μεσημέρι έδωσε εντολή για κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ο δήμαρχος Σερρών υποστηρίζει ότι από την πλευρά του Δήμου είχε διασφαλιστεί η ασφάλεια του έργου και τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως: «στη σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι οποίες τεχνικές εργασίες δεν θα γίνονται εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή αν θα γίνονται τότε απαιτείται η συναίνεση είτε του διευθυντή είτε του δήμου. Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε καθώς εμείς δεν δώσαμε καμία άδεια και μάλιστα αγνοούσαμε ότι το τεχνικό συνεργείο θα επισκέπτονταν το σχολείο».

Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν είχε καμία ενημέρωση πως ο διευθυντής του 9ου δημοτικού αποδέχθηκε να μπει το συνεργείο στον χώρο του σχολείου και να εκτελέσει εργασίες.

Ο κ. Χρυσάφης υποστηρίζει, επίσης, ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν έχει αποστείλει κανένα έγγραφο ούτε στον ίδιο, ούτε στην τεχνική υπηρεσία, ούτε στη σχολική επιτροπή, που να εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και σημειώνει ότι το εν λόγω έργο και στα δύο σχολεία (9ο και 12ο δημοτικό), μέσω ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις πήρε μια παράταση και ολοκληρώθηκε τώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή