Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά

Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά

Στον εισαγγελέα ο μοτοσικλετιστής της ΔΙ.ΑΣ. που πυροβόλησε τον νεαρό Ρομά

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη τα ξημερώματα της Δευτέρας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και χθες οδηγήθηκε ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Σωτήρη Τερζούδη.

Στην προανακριτική απολογία του ενώπιον των συναδέλφων του, από το τμήμα δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο 34χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει στο κεφάλι τον 16χρονο καθώς και ότι πάτησε τη σκανδάλη του όπλου του αντανακλαστικά –«ενστικτωδώς», όπως φέρεται να είπε ο ίδιος–, όταν είδε ότι οι συνάδελφοί του κινδύνευαν να παρασυρθούν από το αγροτικό που οδηγούσε ο ανήλικος Ρομά.

Το χρονικό

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο 16χρονος σταμάτησε σε βενζινάδικο επί της οδού Μοναστηρίου, έβαλε 20 ευρώ πετρέλαιο και έφυγε δίχως να πληρώσει. Ο πρατηριούχος ειδοποίησε αμέσως τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ., που συμπτωματικά εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο πρατήριο. Επιβιβάστηκαν στις μοτοσικλέτες τους και καταδίωξαν το αγροτικό που οδηγούσε ο νεαρός Ρομά. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο 34χρονος δικυκλιστής της ΕΛ.ΑΣ. στην προανακριτική απολογία του, ο οδηγός του αγροτικού προσπάθησε να χτυπήσει τις μηχανές των αστυνομικών. Η πρώτη απόπειρα έγινε σε φανάρι στην οδό Μοναστηρίου, όπου ο 16χρονος φέρεται να έστριψε το τιμόνι απότομα δεξιά, με τους αστυνομικούς πάντως να αποφεύγουν τη σύγκρουση. Οι άλλες δύο προσπάθειες έγιναν –σύμφωνα πάντα με την περιγραφή των αστυνομικών– στο σημείο τραυματισμού του 16χρονου, στην Παλαιά Συμμαχική Οδό που πάντως απέχει μόλις 500 μέτρα από το βενζινάδικο. Ο συνήγορος του αστυνομικού είπε στην «Κ» ότι ο νεαρός φέρεται να έκανε δύο φορές αναστροφή κινούμενος προς τη μία από τις δύο μηχανές. Ο 34χρονος πυροβόλησε τότε μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό και μια δεύτερη στοχεύοντας τα λάστιχα του αυτοκινήτου με στόχο την ακινητοποίησή του. Αντ’ αυτού, η σφαίρα έσπασε το πίσω τζάμι του αγροτικού, διαπέρασε το προσκέφαλο της θέσης του οδηγού και έπληξε τον άτυχο Κώστα Φραγκούλη στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης όπου υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να του αφαιρεθεί το βλήμα από τον εγκέφαλο. Παρέμενε χθες νοσηλευόμενος σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

«Πυροβόλησα ενστικτωδώς», φέρεται να είπε στους συναδέλφους του ο 34χρονος.

Ο συνήγορος της οικογένειας του 16χρονου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, μετέβη χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Eνα εικοσιτετράωρο νωρίτερα είχε δηλώσει στην «Κ» ότι ο αστυνομικός είχε πυροβολήσει σε ευθεία βολή κατά του 16χρονου, ενώ είχε επισημάνει ότι οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. γνώριζαν πως καταδιώκουν έναν ανήλικο Ρομά που έφυγε χωρίς να πληρώσει 20 ευρώ και όχι έναν επικίνδυνο κακοποιό.

Θεσσαλονίκη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά-1
Επεισόδια και πετροπόλεμος εναντίον αστυνομικών από ομάδα Ρομά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου. [INTIME NEWS/ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ]

Επεισόδια

Ο βαρύτατος τραυματισμός του Κώστα Φραγκούλη από τα πυρά αστυνομικών πυροδότησε επεισόδια όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Κόρινθο και την Αττική, κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά. Ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και διέκοψαν την κίνηση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων γύρω στις 8 το βράδυ στην Αυλίζα, στο Μενίδι, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στη Θεσσαλονίκη οι Ρομά συγκεντρώθηκαν στην οδό Πόντου και έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα, πέταξαν πέτρες, ενώ πυρπόλησαν και δύο μηχανήματα έργου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στο ύψος του καταυλισμού «Τσαΐρια» των Ρομά, στην Περαία. Στην Αθήνα διεκόπη για μεγάλο διάστημα η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στα Μέγαρα, ενώ υπήρξε ένταση με πετροπόλεμο και μολότοφ στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, από ομάδες Ρομά που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή