Πυρκαγιά στο Μάτι – Γ. Κορζενιόφσκι: «Θα έπρεπε σήμερα να είναι ζωντανοί»

Πυρκαγιά στο Μάτι – Γ. Κορζενιόφσκι: «Θα έπρεπε σήμερα να είναι ζωντανοί»

Το μοιραίο βαρκάκι στο Μάτι, ο πνιγμός της Μπεάτε και του Κάσπερ και οι απαντήσεις που δεν δόθηκαν ποτέ από τις αρμόδιες αρχές

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και ο Πολωνός Γιάροσλαβ Κορζενιόφσκι ακόμη αναζητεί απαντήσεις. Η τελευταία φορά που είδε ζωντανούς τη γυναίκα του Μπεάτε και τον 9χρονο γιο τους Κάσπερ, ήταν πάνω σε μια βάρκα, μαζί με άλλους ανθρώπους. Προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Δεν τους ακολούθησε, θεώρησε ότι το σκαρί δεν θα άντεχε εάν επιβιβαζόταν και εκείνος. Οταν τους έχασε από το βλέμμα του νόμιζε ότι θα ήταν ασφαλείς, το ίδιο βράδυ όμως κλήθηκε να αναγνωρίσει τις σορούς τους στο λιμάνι της Ραφήνας. Η βάρκα δεν βρέθηκε ποτέ. Μέχρι και σήμερα, παρά τις επίμονες εκκλήσεις του, καμία επίσημη αρχή δεν του παρείχε εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανάτου τους.

«Το ελληνικό κράτος δυστυχώς δεν μας βοήθησε. Ημασταν μόνοι μας. Από τότε η ζωή μου έχει τελειώσει, όλα όσα είχα μου τα πήρε η φωτιά στο Μάτι», είπε χθες ο κ. Κορζενιόφσκι στην κατάθεσή του στη δίκη για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. «Η οικογένειά μου δεν θα γυρίσει πίσω, αλλά θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε αργότερα εκτός της δικαστικής αίθουσας στην «Κ».

Περίμεναν με λαχτάρα εκείνες τις διακοπές στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018. Οπως κατέθεσε, είχαν επιλέξει την τοποθεσία γιατί φημιζόταν ως μια ασφαλής περιοχή. Οταν αντιλήφθηκαν τη φωτιά, εκείνος χωρίστηκε προς στιγμήν από την οικογένειά του για να πάρει τα διαβατήρια από το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Αργότερα τους εντόπισε πάνω σε ένα βαρκάκι, μαζί με άλλους επιβάτες. Μέσα στον πανικό θεώρησε ότι ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη κάποια οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης. Ο καπνός δεν είχε ακόμη ζώσει τη θάλασσα, σκέφτηκε ότι η Μπεάτε και ο Κάσπερ είχαν γλιτώσει, ανακουφίστηκε. Ο ίδιος κατάφερε να επιβιώσει βρίσκοντας καταφύγιο σε μια βραχώδη ακτή.

Ερωτηματικά

Επί μήνες, μετά την αναγνώριση των σορών τους, ζητούσε να μάθει πώς πνίγηκαν. Ποιοι ήταν οι συνεπιβάτες τους; Μοίραζε στο Μάτι φωτογραφίες της γυναίκας και του γιου του, προσπάθησε μάταια να λάβει πληροφορίες από το Λιμενικό. Ωσπου τον Ιανουάριο του 2019, μέσα από μαρτυρίες συγγενών διασωθέντων και αυτοπτών μαρτύρων, η «Κ» επιβεβαίωσε ορισμένα από τα γεγονότα γύρω από τις συνθήκες του θανάτου τους.

Πυρκαγιά στο Μάτι – Γ. Κορζενιόφσκι: «Θα έπρεπε σήμερα να είναι ζωντανοί»-1

Είχαν επιβιβαστεί στον «Γατόπαρδο», ένα βαρκάκι από υαλοβάμβακα, μήκους 4,3 μέτρων, λευκό με μπλε ρίγες στις παρειές. Ο ιδιοκτήτης του το είχε αφήσει δεμένο σε έναν κολπίσκο, σε απόσταση περίπου 180 μέτρων νότια του ξενοδοχείου Ramada, στο οποίο παραθέριζαν οι Πολωνοί. Τουλάχιστον 13 άτομα, βάσει μιας μαρτυρίας, ανέβηκαν σε αυτό, οι περισσότεροι ήταν τουρίστες από τη Δανία.

Η «Κ» είχε επικοινωνήσει με τον Μόρτεν Ντάλσγκααρντ, τον αδερφό μιας εκ των επιβατών και εκείνος είχε περιγράψει το χρονικό: «Αφού μπήκαν στη βάρκα έγινε κάποια έκρηξη στη στεριά και απομακρύνθηκαν από την ακτή. Περίπου μισή ώρα αργότερα ξεμάκρυναν κι άλλο. Εγινε εισροή υδάτων λόγω του μεγάλου φορτίου. Η αδερφή μου θυμάται την Μπεάτε να φωνάζει ότι δεν μπορούν να κολυμπήσουν και μετά δεν τους ξαναείδε, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Πιθανολογώ ότι η βάρκα τους τράβηξε στον βυθό και δεν κατάφεραν να κρατηθούν στην επιφάνεια». Δύο Δανοί επιβάτες δεν βρίσκονταν, σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, όλη την ώρα μέσα στη βάρκα, αλλά κολυμπούσαν πλάι της προσπαθώντας να την κατευθύνουν, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν. Η αδερφή του κ. Ντάλσγκααρντ διασώθηκε έπειτα από έξι ώρες στη θάλασσα και υπέφερε από μετατραυματική διαταραχή. Ενας ακόμη επιβάτης της βάρκας, τουρίστας από το Βέλγιο, πνίγηκε.

«Ηξεραν κολύμπι!»

Ο κ. Κορζενιόφσκι προσπάθησε να μιλήσει με τους Δανούς και εκείνοι του επιβεβαίωσαν ότι στη βάρκα επέβαιναν η Μπεάτε και ο Κάσπερ, ωστόσο έπειτα δεν κατέστη εφικτό να επικοινωνήσουν ξανά. Θεωρεί ακόμη ότι η ιστορία έχει σημαντικά κενά. Στο δικαστήριο ανέφερε ότι η γυναίκα και ο γιος του ήξεραν κολύμπι. Το βαρκάκι πιθανότατα βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας, από το Λιμενικό ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ λεπτομερή πληροφόρηση, δεν έμαθε ποτέ εάν δόθηκαν καταθέσεις από τους διασωθέντες και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους. «Πώς σώθηκαν οι άλλοι άνθρωποι και η δική μου οικογένεια δεν τα κατάφερε;», αναρωτιέται ακόμη και σήμερα μιλώντας στην «Κ».

Ενώπιον του δικαστηρίου αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία. Είπε ότι δεν μπόρεσε να κρατήσει όρθια την επιχείρησή του στην Πολωνία μετά τη φωτιά στο Μάτι. Μίλησε για τους εφιάλτες που βλέπει, τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει. «Είχαμε έρθει εδώ για τις διακοπές που ονειρευόμασταν. Θα έπρεπε να είναι σήμερα ζωντανοί», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή