H Πλάκα της Μελίνας στην εποχή του Airbnb

H Πλάκα της Μελίνας στην εποχή του Airbnb

Ο υπερτουρισμός απειλεί το ιδιαίτερο χρώμα της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε κάνει πάρα πολύ κόπο για να ζούμε εδώ. Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, να κοιμόμαστε με ωτοασπίδες και κλειστά παράθυρα γιατί ούτε τα διπλά τζάμια δεν μπορούν να περιορίσουν τον θόρυβο. Το κυκλοφοριακό είναι ανυπόφορο, η Πλάκα είναι γεμάτη με μαύρα βαν με φιμέ παράθυρα που κλείνουν τους δρόμους, καταλαμβάνουν τις θέσεις στάθμευσής μας. Αν φύγουμε όλοι και γίνουν όλα τα σπίτια μαγαζάκια που πωλούν κακόγουστα σουβενίρ, θα σταματήσουν να έρχονται και οι τουρίστες».

Η τοποθέτηση της Μαρίας Κοκκίνου, μέλους της Επιτροπής Κατοίκων Πλάκας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε εκδήλωση, την Πέμπτη το απόγευμα, για το παρόν και το μέλλον της περιοχής, είναι χαρακτηριστική της καθημερινότητας που βιώνουν οι εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής. Εκτός από τις φθορές και την κατάληψη πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, προβλήματα κοινά σε πολλές περιοχές της Αθήνας, οι κάτοικοι της Πλάκας καλούνται να αντέξουν τις συνθήκες που δημιουργεί ο υπερτουρισμός στην περιοχή τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν την επέλαση του Airbnb, που όχι μόνο αποσυνθέτει τον κοινωνικό ιστό, αλλά έχει και άμεση επίδραση στον τρόπο που διαμορφώνονται οι λειτουργίες της γειτονιάς.

Η εκδήλωση «Πλάκα. 1974-2022. Επιτυχίες και πισωγυρίσματα» που διοργάνωσε χθες η ΕΛΛΕΤ είχε ως στόχο να θυμίσει τις διαφορετικές φάσεις της περιοχής, να αναδείξει τα σημερινά της προβλήματα και να τιμήσει τον κ. Στέφανο Μάνο για τη συμβολή του στη διάσωση της Πλάκας και του ιστορικού κέντρου πριν από τέσσερις δεκαετίες.

«Οταν πρωτογνώρισα την Πλάκα, το μεγαλύτερό της πρόβλημα ήταν η εγκατάλειψη. Με τα μέτρα που έλαβαν ο Στέφανος Μάνος και συνέχισαν ο Αντώνης Τρίτσης και η Μελίνα Μερκούρη η κατάσταση αντιστράφηκε», ανέφερε η κ. Λυδία Καρρά, πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ. «Από το τέλος της δεκαετίας του ’90 η περιοχή άρχισε και πάλι να υποβαθμίζεται. Σήμερα κινδυνεύει και πάλι από τον θόρυβο, το Airbnb, τον υπερτουρισμό. Ελπίζω ότι όλοι μαζί συνεργαζόμενοι θα μπορέσουμε και πάλι να παρέμβουμε ευεργετικά».

H Πλάκα της Μελίνας στην εποχή του Airbnb-1
Η Πλάκα είναι, διαχρονικά, πόλος έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα. [Shutterstock]

Αναψυχή vs εμπορίου

Το προεδρικό διάταγμα της Πλάκας είχε καταστρατηγηθεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εκτίμησε η Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. «Το 2020 κάναμε με φοιτητές μια νέα καταγραφή στην περιοχή. Αυτό που δείχνει είναι ότι φθίνει το εμπόριο, έχει αυξηθεί η αναψυχή και –το χειρότερο– έχει επεκταθεί στους ορόφους των κτιρίων. Ολοι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από τα τουριστικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», ανέφερε.

«Οφείλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στα καταστήματα και τους κατοίκους», προσέθεσε ο Γιώργος Ζαφειρίου, πρόεδρος της Επιτροπής Κατοίκων Πλάκας της ΕΛΛΕΤ.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, που άκουσε και απάντησε στα παράπονα των κατοίκων.

«Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μένουν εδώ, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το αυτοκίνητο. Πλάκα, Ψυρρή και Τρίγωνο πρέπει να κλείσουν στην κυκλοφορία, προφανώς με εξαιρέσεις για τους κατοίκους», ανέφερε.

Για την ηχορύπανση και την κατάληψη δημόσιου χώρου, δήλωσε ότι η δημοτική αστυνομία αφαίρεσε εννέα άδειες τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή (σημείωσε όμως ότι δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στις ταράτσες των ξενοδοχείων), ενώ παρέθεσε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου στην περιοχή.

«Πολιτική βούληση»

«Από την εμπειρία μου, για να γίνει κάτι σημαντικό και ολιστικό, απαιτείται μπόλικη δόση πολιτικής βούλησης», ανέφερε ο κ. Μάνος απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων. «Να μη φοβηθείς τι θα πουν, τι αντιδράσεις θα προκληθούν. Προσωπικά έχω τσακωθεί με όλη τη Νέα Δημοκρατία και… είμαι ακόμα εν ζωή», τόνισε, προσθέτοντας: «Μπορεί να κακοπεράσετε στην αρχή, αλλά στο τέλος κάτι θα μείνει».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή