Συζητώντας για τον Γκάλη με μια έξυπνη μηχανή

Συζητώντας για τον Γκάλη με μια έξυπνη μηχανή

Η εφαρμογή που απαντά (σχεδόν) σαν άνθρωπος

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρεί ότι ο πιο γνωστός Ελληνας καλλιτέχνης είναι ο Φειδίας. Μπορεί να εξηγήσει πώς φτιάχνεται το σουβλάκι. Γνωρίζει ότι η «Καθημερινή» ιδρύθηκε το 1919. Και όταν πας να το μπερδέψεις, ρωτώντας τι έγινε στην αναμέτρηση του Νίκου Γκάλη με τον Μάικλ Τζόρτνταν στη Μόσχα, δεν ξεγελιέται. Ξέρει ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σπεύσει ήδη να δοκιμάσουν το ChatGPT, μια δωρεάν εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που κάνει θαύματα. Επινοεί ανέκδοτα, γράφει μικρές ιστορίες και φιλοσοφεί για τον Θεό και το νόημα της ζωής – αλλά για το Μουντιάλ δεν διακινδυνεύει κάποια πρόβλεψη.

Η εκπληκτική «ευφυΐα» του ChatGPT

Πριν από δέκα ημέρες, η OpenAI, μια εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο, παρουσίασε ένα νέο δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο το οποίο ονομάζει ChatGPT. Είναι κάτι φαινομενικά απλό: μια οθόνη στην οποία ο χρήστης μπορεί να γράφει ερωτήσεις και το σύστημα βγάζει από κάτω αυτόματες απαντήσεις σε κανονική, ανθρώπινη γλώσσα (αγγλικά κυρίως, αλλά μπορεί να γράψει και σε αδέξια ελληνικά αν του ζητήσεις).

Δεν είναι το πρώτο παρόμοιο εργαλείο, αλλά μέχρι τώρα όλα τα αντίστοιχα ήταν πρωτόλειες δοκιμές σε τεχνικές μηχανικής μάθησης που είχαν εμφανείς περιορισμούς και μηδενική πρακτική χρησιμότητα. Το ChatGPT, όμως, δεν είναι πρωτόλειο. Τις τελευταίες 10 ημέρες πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το έχουν δοκιμάσει και το ίντερνετ έχει πλημμυρίσει με παραδείγματα ερωταπαντήσεων που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αστεία ή αδέξια, αλλά σε πολλές μοιάζουν απίστευτα, αδιανόητα, σαν μαγεία.

Άνθρωποι του ζητάνε να γράψει ανέκδοτα, να εξηγήσει επιστημονικές έννοιες, να σκαρώσει υποθετικά σενάρια και φανταστικές ιστορίες, να γράψει ποιήματα, να συνοψίσει τις απόψεις φιλοσοφικών σχολών ή να δημιουργήσει ολοκαίνουργιες συνταγές. Μπορείτε να κάνετε τώρα ένα διάλειμμα από αυτό το άρθρο και να πάτε να του ζητήσετε τη συνταγή για κουραμπιέδες. Και μετά να του ζητήσετε μια λίστα για τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, μαζί με τις ποσότητές τους. Και θα το κάνει. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ολόσωστα, αλλά είναι σχεδόν πάντα εντυπωσιακά. Πώς είναι δυνατό μια μηχανή να γράφει τόσο αληθοφανείς, πειστικές, σχεδόν ανθρώπινες απαντήσεις;

Ακόμα και ο τρόπος που κάνει λάθη είναι αναπάντεχος: κάνει λάθη με τον τρόπο που κάνουν λάθη οι άνθρωποι. Σου απαντάει όπως απαντά ένας Έλληνας σε κάποιον ξένο που του ζητά οδηγίες για προορισμό που ο Έλληνας δεν γνωρίζει ακριβώς. Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του όταν του ζήτησα να μου γράψει το ιστορικό της αναμέτρησης του Νίκου Γκάλη με το Μάικλ Τζόρνταν στη Μόσχα.

Μου διευκρίνησε ότι αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη (σωστό), καθότι αυτοί οι δύο μπασκετμπολίστες “είναι απίθανο να αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλο, στη Μόσχα ή οπουδήποτε αλλού” (λάθος). Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι απαντήσεις του δεν είναι ξερή παράθεση στοιχείων. Στις περιπτώσεις που δεν έχει σωστές πληροφορίες, το σύστημα μοιάζει να σκαρώνει ό,τι του κατέβει -όπως ο Έλληνας όταν τον ρωτάνε πώς να πάνε κάπου που δεν γνωρίζει.

Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ότι δεν διστάζει να διανθίσει τις απαντήσεις με φράσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ερώτηση και κανένα λόγο να υπάρχουν στην απάντηση μιας μηχανής. “Αν είχαν παίξει”, μου έγραψε στην απάντηση για τον αγώνα Γκάλη-Τζόρνταν, “ο μόνος νικητής θα ήταν οι φίλαθλοι, που θα είχαν παρακολουθήσει ένα μοναδικό μπασκετικό θέαμα”. Πράγμα που δεν είναι απάντηση. Είναι άποψη.

Οι άνθρωποι του ζητούν να γράψει ανέκδοτα, να εξηγήσει επιστημονικές έννοιες, να σκαρώσει υποθετικά σενάρια και φανταστικές ιστορίες.

Φυσικά, από την πρώτη στιγμή που έγινε προφανές το πόσο διαφορετικό και πόσο πιο εξελιγμένο είναι αυτό το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα, ξεκίνησε και η συζήτηση για τις συνέπειες. Τι νόημα θα έχουν οι εργασίες σε σχολεία και πανεπιστήμια, αν οι μαθητές και οι φοιτητές μπορούν απλά να ταΐζουν τα θέματα στο ChatGPT και να κάνουν copy/paste τις απαντήσεις; Αυτή δεν είναι μια υποθετική ερώτηση που αφορά μελλοντικές τεχνολογίες του 2030. Για όσες και όσους φοιτούν σε αγγλόφωνες σχολές, είναι μια ερώτηση που αφορά το επόμενο εξάμηνο.

Άλλο ερώτημα: και τι γίνεται με τους προγραμματιστές; Εκτός από κείμενο, το ChatGPT καταλαβαίνει και κώδικα, και μάλιστα σε όλες τις γλώσσες προγραμματισμού. Το ίντερνετ έχει πλημμυρίσει με παραδείγματα προγραμματιστών που του έδωσαν κομμάτια κώδικα και του ζήτησαν να βρει τα λάθη (τα βρίσκει, τα διορθώνει, και εξηγεί πώς τα διόρθωσε) ή που του ζητούν να γράψει εξαρχής κώδικα που να εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία. Δεν το κάνει πάντα σωστά, αλλά πρόκειται για αναμφισβήτητο βήμα προς ένα πιθανό κοντινό μέλλον στο οποίο απλά θα περιγράφουμε με απλά λόγια τι θέλουμε να κάνει μια ψηφιακή εφαρμογή και ένα πρόγραμμα θα την φτιάχνει. 

Και υπάρχει και το θέμα των καλλιτεχνών και των δημιουργών κάθε είδους. Τι γίνεται όταν οι μηχανές θα μπορούν να σχεδιάσουν εικόνες, λογότυπα, γραφιστικά στοιχεία και έργα τέχνης, ή να “φτιάξουν” φωτογραφίες και βίντεο από το μηδέν; Τι γίνεται όταν ένα πρόγραμμα θα μπορεί να γράψει κείμενα κάθε μεγέθους, ύφους και είδους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς κανείς να μπορεί να διακρίνει το αποτέλεσμα από κάτι που θα έγραφε ένας άνθρωπος; Τι θα κάνουμε εμείς τότε;

Τι θα γίνουν οι συγγραφείς;

“Γράφεις πολύ καλά”, έγραψα στο ChatGPT. “Θα καταστήσεις τους συγγραφείς άχρηστους;” Μολονότι το ρώτησα στα αγγλικά, μου απάντησε στα ελληνικά, καθότι από τις προηγούμενες ερωταπαντήσεις είχε καταλάβει ότι διαβάζω και στις δύο γλώσσες. Σας μεταφέρω αυτούσια την απάντηση: “Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Όμως, δεν πιστεύω ότι θα γίνω η λύση που θα αντικαταστήσει τους συγγραφείς και τους δημιουργούς. Είμαι ένας προγραμματισμένος κειμενογράφος και μπορώ να διαθέσω κείμενα με ακρίβεια και γρήγορα, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να δημιουργήσω και να προσδιορίσω τις ιδέες και το συναίσθημα που υπάρχουν σε ένα έργο λογοτεχνίας”. 

Μακάρι να μπορούσα να σε πιστέψω, ChatGPT. Μακάρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή