Έξαρση γρίπης στα παιδιά

Ασφυκτική πίεση στα Νοσοκομεία Παίδων με έως οκτώ ώρες αναμονή

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σάββατο στην εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & A. Κυριακού» η αναμονή έφτανε τις 8 ώρες. Στις 10 το βράδυ περίμεναν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών 150 παιδιά για να εξεταστούν. «Υπήρχαν επιθετικές συμπεριφορές από γονείς προς το προσωπικό για τις πολύωρες αναμονές. Κλήθηκε και επενέβη δύο φορές η αστυνομία», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος. Ο βασικός λόγος για τη μεγάλη αυτή πίεση που βλέπουν τα Νοσοκομεία Παίδων είναι το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, SARS-CoV-2 και άλλων ιών που πλήττουν το αναπνευστικό, που ταλαιπωρεί τις μικρές ηλικίες σε αυτήν την πρώτη περίοδο «κανονικότητας» μετά τα 2,5 έτη περιορισμών λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, σε κάθε εφημερία των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων «Π. & A. Κυριακού» και «Αγία Σοφία» εξετάζονται πάνω από 700 παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ μεγάλη προσέλευση παρατηρείται ακόμη και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

«Βλέπουμε πολλά περιστατικά βρογχιολίτιδας που προκαλούν πολλοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος και πάρα πολλή γρίπη. Τα περισσότερα παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία έχουν γρίπη, εξετάζονται, λαμβάνουν τις κατάλληλες οδηγίες και επιστρέφουν σπίτι τους. Αντίθετα, οι νοσηλείες συνήθως αφορούν περιστατικά βρογχιολίτιδας που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό», επισημαίνει στην «Κ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Π. & A. Κυριακού», Μαρία Τσολιά. Σύμφωνα με την ίδια, «σε όλα τα νοσοκομεία, στα εξωτερικά τους ιατρεία, η κίνηση είναι πολύ μεγάλη. Το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί, επιστρατεύουμε όσους μπορούμε για να εξετάζουν στα ΤΕΠ τα περιστατικά και προσπαθούμε να διακινούμε όσο πιo γρήγορα γίνεται τα νοσηλευόμενα παιδιά για να έχουμε κενές κλίνες. Υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία που δεν δέχονται πλέον άλλα παιδιά γιατί δεν έχουν κενές κλίνες για να τα νοσηλεύσουν. Και δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν νοσοκομεία στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που μετατρέπουν κλινικές ενηλίκων σε παίδων για να μπορούν να νοσηλεύουν μικρούς ασθενείς με ιώσεις».

Σαν… Φεβρουάριος!

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για πανευρωπαϊκό φαινόμενο, που έχει αναγκάσει ακόμα και το βρετανικό NHS να λάβει έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, παρόμοια πίεση δέχονταν τα παιδιατρικά νοσοκομεία κάθε χειμώνα, ειδικά την προ πανδημίας περίοδο. Απλά φέτος η πίεση αυτή ήρθε πιο νωρίς. «Συνήθως βλέπαμε την εικόνα αυτή μετά τις γιορτές, και κυρίως τον Φεβρουάριο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τη χρονική μετακύλιση της περιόδου έξαρσης της γρίπης, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι καιρικές συνθήκες έως τώρα ήταν εξαιρετικά καλές και ότι ο «χειμώνας» ουσιαστικά δεν έχει έρθει ακόμα. «Είχαμε άρση των μέτρων και βρήκε ευκαιρία η γρίπη και οι άλλες ιογενείς λοιμώξεις να επεκταθούν; Ισως να είναι αυτή μία εξήγηση, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα», αναφέρει η κ. Τσολιά.

Το γεγονός ότι ξεκίνησε πιο νωρίς φέτος η έξαρση της γρίπης μπορεί να σημαίνει ότι θα τελειώσει και νωρίτερα, επισημαίνει η καθηγήτρια. «Είχαμε μετρήσει παλιότερα ότι η εποχική έξαρση της γρίπης διαρκεί περίπου 12-13 εβδομάδες. Φτάνει σε κορύφωση και μετά αποκλιμακώνεται. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει συνεχή αυξητική πορεία και δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της φετινής επιδημίας».

Την ανοδική πορεία της γρίπης στη χώρα μας καταγράφουν και οι τελευταίες εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή αυξήθηκαν κατά 41,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα της καταγραφής. Σύμφωνα με το ECDC, το ποσοστό θετικότητας της γρίπης όσον αφορά ασθενείς με συμπτώματα που απευθύνθηκαν στον γιατρό τους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα ήταν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.: 46% θετικότητα με πρώτο το αντίστοιχο της Γερμανίας (50%) και ακολουθεί η Ιταλία (40%), η Σλοβακία (37%) και η Γαλλία (26%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή