Μήνυση Κύρτσου για τις καταγγελίες παρακολούθησής του

Μήνυση Κύρτσου για τις καταγγελίες παρακολούθησής του

Σε δικονομική και ουσιαστική κίνηση προκειμένου να βρεθούν στο επίκεντρο των εισαγγελικών ερευνών συγκεκριμένα πρόσωπα, με αφορμή τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων επικοινωνιών πολιτικών και άλλων, προέβη χθες ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δικονομική και ουσιαστική κίνηση προκειμένου να βρεθούν στο επίκεντρο των εισαγγελικών ερευνών συγκεκριμένα πρόσωπα, με αφορμή τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων επικοινωνιών πολιτικών και άλλων, προέβη χθες ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Κύρτσος με τον συνήγορό του Γιάννη Μαντζουράνη κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου διεξάγονται οι έρευνες για τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων, εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, αρμόδιας για την ΕΥΠ, και της Ευαγγελίας Γεωργακοπούλου, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών και β΄ υποδιευθύντριας Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ. Η μήνυση του Γιώργου Κύρτσου αφορά σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για παραβιάσεις του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών αλλά και για παραβιάσεις των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως και την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής στη μήνυσή του επικαλείται δημοσιεύματα (εφημερίδα «Documento») ότι οι επικοινωνίες του ήταν υπό παρακολούθηση, αλλά και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον ειδησεογραφικό οργανισμό Euractiv, σύμφωνα με το οποίο από έλεγχο της ΑΔΑΕ στην Cosmote διαπιστώθηκε ότι όντως είχε τεθεί ο Γιώργος Κύρτσος σε παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε ότι ο εντολέας του «ζητεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους χωρίς αδικαιολόγητες ή προσχηματικές βραδυπορίες, να κλείσουν τα αυτιά τους σε εντολές και υποδείξεις, και να αντισταθούν σε πιέσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται, με την ελπίδα να μη λειτουργήσουν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΥΠ και της Cosmote». Στη μήνυση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή έχει παραβιάσει βασικά του δικαιώματα και βασικές συνταγματικές κατοχυρώσεις. Η μήνυση Κύρτσου μελετάται από τις εισαγγελικές αρχές που διενεργούν τις έρευνες, ενώ παράλληλα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποκωδικοποιεί τα ευρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις εφόδους των εισαγγελέων σε γραφεία και σπίτια στελεχών εταιρειών που εμπλέκονται στη δραστηριοποίηση του Predator και την εμπορία του σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή