Νέα παράταση για τα αυθαίρετα των δήμων

Νέα παράταση για τα αυθαίρετα των δήμων

Με τροπολογία διατηρούνται για ακόμη ένα χρόνο παράνομες αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις σε δασικές εκτάσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατάσεων και νομιμοποιήσεων συνέχεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τροπολογία παρατείνεται η προθεσμία νομιμοποίησης αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και άρδευσης δήμων σε δασικές εκτάσεις, ενώ νομιμοποιούνται πολεοδομικές παρανομίες στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης». Προηγήθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα «βροχή» παρατάσεων σε πολεοδομικά θέματα, ανάμεσα στα οποία και η έμμεση παράταση για τη δόμηση στα μικρά οικόπεδα, η οποία δυσαρέστησε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζήτησαν χθες στη Βουλή να δοθεί «κανονική» παράταση.

Οι νέες ρυθμίσεις κατατέθηκαν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την ανακουφιστική φροντίδα. Ανάμεσα σε αυτές:

– Παρατείνεται έως το τέλος του 2023 η προθεσμία που δόθηκε σε δήμους να νομιμοποιήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα ύδρευσης και άρδευσης που κατασκευάστηκαν παράνομα σε δασικές εκτάσεις. Η αρχική, διετής προθεσμία είχε δοθεί με τον ν. 4280/2014 (γνωστό ως «αντιδασικό») και έκτοτε παρατείνεται. Ενδιαφέρον είναι ότι στην αιτιολογική έκθεση ως στόχος της εν λόγω ρύθμισης αναφέρεται «η προστασία των δασικών εκτάσεων».

– Νομιμοποιούνται όλες οι πολεοδομικές παρανομίες του κτιριακού συγκροτήματος του «Αναρρωτηρίου Πεντέλης», που σήμερα λειτουργεί ως «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας» της Περιφέρειας Αττικής.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο έχει κατατεθεί πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορά παρατάσεις διαφόρων προθεσμιών, όπως τις δηλώσεις αυθαιρέτων σε δάση, την ολοκλήρωση παλαιών πολεοδομικών σχεδίων κ.ά. Η σημαντικότερη αφορούσε την έμμεση παράταση της δυνατότητας οικοδόμησης σε μικρά οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων) σε εκτός σχεδίου περιοχές. Το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα «κατοχύρωσης» του δικαιώματος δόμησης σε μικρά οικόπεδα σε όσους καταθέσουν ακόμη και μια απλή αίτηση για όρους δόμησης.

Παρά τη δυνατότητα που δόθηκε, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας δέχθηκε χθες «επίθεση» στη Βουλή από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που διαμαρτύρονταν γιατί δεν έδωσε μια… κανονική παράταση, μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (δηλαδή, τουλάχιστον για 3-4 χρόνια ακόμη). Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά που μίλησε για «ασυνέπεια του κράτους, την οποία πληρώνουν οι πολίτες» (εννοώντας ως ασυνέπεια την… κατάργηση μιας αποδεδειγμένα κακής πρακτικής). Αντίθετα, ο Σύλλογος Πολεοδόμων – Χωροτακτών με χθεσινή του ανακοίνωση στράφηκε κατά της έμμεσης παράτασης, υποστηρίζοντας ότι «θα εξασφαλιστούν δικαιώματα δόμησης για έναν ανυπολόγιστο αριθμό εκτός σχεδίου γηπέδων σε όλη την επικράτεια, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οργάνωση του χώρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή