2019-2022: διαμορφώνοντας τη δημόσια διοίκηση του μέλλοντος

2019-2022: διαμορφώνοντας τη δημόσια διοίκηση του μέλλοντος

Το ανθρώπινο δυναμικό και οι δεξιότητές του στο επίκεντρο της στρατηγικής μας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχρονικά η δημόσια διοίκηση έχει αποτελέσει ένα από τα προσφιλέστερα πεδία σχεδιασμού και εφαρμογής φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Φαντάζει αέναη και ενίοτε επίπονη η προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων να επανακαθορίσουν τα δεδομένα και να αποκαταστήσουν την προβληματική σχέση ανάμεσα στους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση. Τριάμιση χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει τις βάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή του Δημοσίου. Μια αλλαγή, προϊόν όχι αποσπασματικών κινήσεων, που αποσκοπεί στο κύριο ζητούμενο: τη μετάβαση σε μια νέα ολιστική κουλτούρα με στρατηγική προσέγγιση στα πράγματα.

Στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών θέσαμε από την αρχή της διακυβέρνησης στο επίκεντρο της στρατηγικής τον παράγοντα που θεωρούμε ότι αποτελεί το θεμέλιο και τον καταλύτη για αλλαγές με διάρκεια στον χρόνο: το ανθρώπινο δυναμικό και τις δεξιότητές του.

Η διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού, βασισμένη στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αλλαγή της κουλτούρας της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα τροφοδοτήσει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και της κοινωνίας εν γένει. Βασικός πυλώνας του συνόλου των μεταρρυθμιστικών μας πρωτοβουλιών ήταν η αρχή: «Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Στο πλαίσιο της ολιστικής αυτής στρατηγικής, το 2022 αλλάξαμε ριζικά τα δεδομένα και υλοποιήσαμε συγκεκριμένα βήματα με στόχο την ουσιαστική ενδυνάμωση των δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο του εργασιακού τους βίου:

1. Θεσμοθετήσαμε το Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων, προβλέποντας και ορίζοντας με λεπτομέρεια εννέα συγκεκριμένες δεξιότητες, οι οποίες εφεξής θα αποτελούν το σημείο αναφοράς για όλες τις διαδικασίες που άπτονται του ανθρωπίνου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

2. Στη βάση του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Αναπτύξαμε και καθιερώσαμε το Σχέδιο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη ήπιων και τεχνικών δεξιοτήτων κάθε υπαλλήλου, μέσω εξατομικευμένων διαδρομών μάθησης.

3. Παράλληλα, αναθεωρήσαμε ριζικά το σύστημα της στοχοθεσίας μέσα από σύγχρονα πρότυπα και μεθόδους, επενδύοντας στη στοχευμένη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι στόχοι τίθενται πλέον σε επίπεδο οργανικής μονάδας-ομάδας και δεν είναι ατομικοί. Η στοχοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αξιολόγησης, καθώς η τελευταία έχει στον πυρήνα της τον καθορισμό των στόχων.

4. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός του Συμβούλου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε κάθε υπουργείο, ως βασικό σημείο επαφής και παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης για θέματα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης ανθρώπινου δυναμικού, σε συνεργασία και διαρκή αλληλεπίδραση με τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού. Με τον τρόπο αυτό καταδεικνύουμε την κεφαλαιώδη σημασία που έχουν τα αναπτυξιακά – εκπαιδευτικά θέματα, τα οποία και διαχωρίζονται από τα αμιγώς υπηρεσιακά.

5. Ταυτόχρονα, αναμορφώσαμε το κλαδολόγιο – προσοντολόγιο. Κωδικοποιήσαμε υφιστάμενους κλάδους και ειδικότητες, επιτυγχάνοντας μείωση που αγγίζει το 80%, με ταυτόχρονη κατάργηση παρωχημένων κλάδων, καθώς και δημιουργία νέων σύγχρονων, καταλήγοντας πλέον σε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα.

6. Εκτο και βασικό βήμα είναι η καθιέρωση συστήματος κινήτρων – αμοιβών, το «μπόνους» παραγωγικότητας. Δημιουργήθηκε ένα πλέγμα κινήτρων ως ανταμοιβή για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων σε συγκεκριμένους στρατηγικούς πυλώνες. Στο πλαίσιο αυτό, ενδυναμώνεται ο ρόλος του προϊσταμένου, καθώς σε επίπεδο διεύθυνσης με δική του απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των τιθέμενων στόχων και έργων και θα λάβουν επιπλέον ανταμοιβή.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω δημιουργούμε «διαδρομές καριέρας» και επεξεργαζόμαστε ένα νέο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης προκειμένου να διαμορφώσουμε συνθήκες κινητροδότησης, αξιοποίησης και βέλτιστης διαχείρισης των «ταλέντων» που θα αποτελέσουν τους διοικητικούς ηγέτες της δημόσιας διοίκησης του μέλλοντος.

Τα βήματα που έχουν γίνει συνοδεύονται από τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη εφαρμογή τους. Παράλληλα, συμμετέχοντας σε σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του νέου συστήματος, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσαρμοστούν στη νέα αυτή στρατηγική προσέγγιση, διασφαλίζοντας και την άμεση εφαρμογή της.

Το στοίχημα είναι ένα: οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατανοήσουν την προστιθέμενη αξία της αλλαγής στην κουλτούρα, πώς συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, αναβαθμίζοντας εντέλει το επίπεδο των υπηρεσιών που θα παρέχουν προς τους πολίτες.

* Η κ. Παρασκευή (Βιβή) Χαραλαμπογιάννη είναι γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, υπουργείο Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή