Αρνείται ευθύνες για τον Λούρο η περιφέρεια

Αρνείται ευθύνες για τον Λούρο η περιφέρεια

Θα γίνει μελέτη για απώλειες στη βιοποικιλότητα (ενδημική πέστροφα κ.ά.) λόγω εργολαβιών στην περιοχή της Ηπείρου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρακτη παρήλθε η διορία που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Ηπείρου να λάβει μέτρα για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από εργολαβία της στον Λούρο. Η περιφέρεια εξακολουθεί να ποιεί την νήσσαν, υποστηρίζοντας ότι… για όλα έφταιγε η λειψυδρία. Με την πιθανότητα οι παρεμβάσεις της περιφέρειας να οδήγησαν στο πρωτοφανές, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα, ενδεχόμενο να εξαφανίστηκε ένα ενδημικό είδος πέστροφας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) προχωράει στην ανάθεση δύο μελετών, μία για να προσδιοριστούν οι απώλειες στη βιοποικιλότητα του Λούρου και μία για τις επιπτώσεις της αποψίλωσης στο ενδεχόμενο πλημμύρας.

Πριν από ένα μήνα, η Περιφέρεια Ηπείρου ανέθεσε σειρά εργολαβιών στον άνω ρου του Λούρου για την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Οπως καταγγέλθηκε από τις τοπικές αρχές και μετά επιβεβαιώθηκε από δύο δημόσιες υπηρεσίες (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ΟΦΥΠΕΚΑ), είχαν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες παρεμβάσεις (ουσιαστικά η ισοπέδωση) τμήματος του ποταμού, η διεύρυνση και αλλοίωση της κοίτης, η αποψίλωση της παρόχθιας ζώνης. Το χειρότερο όμως όλων ήταν ότι οι σοβαρές αυτές παρεμβάσεις έγιναν χωρίς καμία μέριμνα στο μόνο σημείο όπου έχει καταγραφεί ένα είδος ενδημικής πέστροφας (Salmo lurosensis), το οποίο ζει εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο και μάλιστα την περίοδο της αναπαραγωγής του. Μάλιστα για την προστασία των ενδημικών ειδών πέστροφας υπάρχει και εγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου όφειλε να γνωρίζει και βεβαίως να σεβαστεί. Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αρνείται το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι απομακρύνθηκαν μόνο άρρωστα πλατάνια και διακόπηκε η ροή του νερού λόγω λειψυδρίας.

Μετά τους ελέγχους Επιθεωρητών και ΟΦΥΠΕΚΑ, στην υπόθεση παρενέβη το Συντονιστικό Γραφείο Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η υπηρεσία υπενθύμισε στην περιφέρεια ότι βάσει της νομοθεσίας φέρει την ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη και ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα και τις ενέργειες που θα λάβει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν «την εκπόνηση μελετών από ειδικούς επιστήμονες ώστε να επιτευχθεί η ανάταξη του δυσμενούς αποτελέσματος, καθώς και η διασφάλιση και παρακολούθηση της αδιάλειπτης παρουσίας του υδάτινου στοιχείου καθ’ όλο το μήκος του ποταμού».

Στο έγγραφο του ΣΥΓΑΠΕΖ απάντησε… η τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε περιβαλλοντική ζημιά και ότι η ροή του ποταμού διεκόπη λόγω λειψυδρίας. Τα ίδια επιχειρήματα επανέλαβε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο. Στην υπόθεση πρόκειται να παρέμβει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, πραγματοποιώντας διαγωνισμό για δύο κατεπείγουσες μελέτες. Η πρώτη θα αφορά «την εκτίμηση της υποβάθμισης και απώλειας της βιοποικιλότητας στον ποταμό Λούρο και τον καθορισμό μέτρων αποκατάστασης». Και η δεύτερη, την εκπόνηση υδρολογικής μελέτης για τον Λούρο που να διερευνήσει «τις επιπτώσεις της αποψίλωσης στη ροή του ποταμού και τις περιοχές που χρήζουν πλέον προστασίας από τον κίνδυνο πλημμύρας», καθώς η διαπλάτυνση της κοίτης θα οδηγήσει στην αύξηση της ταχύτητας ροής του νερού. Αν αποδειχθεί ότι το ενδημικό είδος εξαφανίστηκε, είναι παραβίαση της κοινοτικής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή