Σεισμός στην Εύβοια: Πάνω απο 70 μετασεισμοί, ζημιές σε παλιά σπίτια – Αυτοψία μηχανικών στην περιοχή

Σεισμός στην Εύβοια: Πάνω απο 70 μετασεισμοί, ζημιές σε παλιά σπίτια – Αυτοψία μηχανικών στην περιοχή

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στην κεντρική Εύβοια, καθώς ολόκληρη η περιοχή ζει στον ρυθμό των μετασεισμών, μετά τη χθεσινή δόνηση των 4,9 Ρίχτερ.

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας» δηλώνει ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως ο ίδιος σημειώνει «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί από τον σεισμό αλλά και συγχρόνως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια» προσθέτει ο κ. Ψαθάς ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ «χτενίζουν» την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν καταγράφει περισσότεροι από 70 σεισμοί.

Οπως διευκρίνισε χθες ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορούν ακόμη να γνωρίζουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Ολα εξελίσσονται ομαλά», εκτίμησε ωστόσο η επιτροπή.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόνισε στην «Κ» ότι η επιτροπή –η οποία πλέον αποτελείται από πέντε άτομα, οπότε και είναι πιο ευέλικτη– συνεδρίασε προκειμένου να δοθούν οδηγίες προς την πολιτική ηγεσία με βάση τις επιστημονικές εκτιμήσεις. «Η γνώση των ειδικών είναι πολύ σημαντική. Τους χρειαζόμαστε για να συμβουλεύσουν για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε», τόνισε.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα βορείως των Αθηνών και 5 χιλιόμετρα ανατολικώς των Ψαχνών Ευβοίας, μια περιοχή «με ρήγματα μεσαίας δυναμικότητας, που δίνουν σεισμούς συνήθως μεσαίας ισχύος», ανέφερε στην «Κ» ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η περιοχή είναι διαφορετική από το ρήγμα που έδινε τους σεισμούς τον Νοέμβριο στη Νότια Εύβοια, απέχουν μάλιστα 60 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός αυτή τη φορά ήταν η εγγύτητα του επίκεντρου σε αστικά κέντρα, δηλαδή στη Χαλκίδα αλλά και στην Αθήνα. Ο κ. Γκανάς σημείωσε επίσης ότι από την ίδια περιοχή είχαμε και άλλες φορές σεισμικές δονήσεις. Χαρακτηριστικά το 2002-2003 σημειώθηκε ακολουθία μεσαίων σεισμικών δονήσεων για περίπου ένα χρόνο, από 3 έως 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή