Θα ολοκληρωθεί ο Μεγάλος Περίπατος;

Θα ολοκληρωθεί ο Μεγάλος Περίπατος;

Αν και το 2023 είναι χρόνος εκλογών (και) στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Μεγάλος Περίπατος, η επικοινωνιακή προμετωπίδα του πρώτου μισού της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη, δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, ούτε και στους δύο μήνες που θα απομένουν έως το τέλος του χρόνου

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το 2023 είναι χρόνος εκλογών (και) στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Μεγάλος Περίπατος, η επικοινωνιακή προμετωπίδα του πρώτου μισού της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη, δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, ούτε και στους δύο μήνες που θα απομένουν έως το τέλος του χρόνου.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλα έχουν πάει στραβά στην πιο σοβαρή πολεοδομική και αρχιτεκτονική παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια. Η αρχικά εχθρική υποδοχή των συγκοινωνιακών αλλαγών από τμήμα της κοινής γνώμης αλλά και των δοκιμαστικών κατασκευών στην Πανεπιστημίου, ο εκτροχιασμός του χρονοδιαγράμματος στην περίπτωση της ανάπλασης του κάτω μέρους της πλατείας Συντάγματος και ο βηματισμός χελώνας στην πρόοδο των έργων στη βιτρίνα του πρότζεκτ (αναμόρφωση οδού Πανεπιστημίου) έχουν κάνει κακό στη φήμη του έργου και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην πλατεία Κοτζιά.

Παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος Αθηναίων διαβεβαιώνει ότι η Πανεπιστημίου θα παραδοθεί ολόκληρη σε χρήση μέσα στο καλοκαίρι του 2023. Πρόκειται για αναθεώρηση του πιο πρόσφατου χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε τέλος των εργασιών το Πάσχα του 2023· το είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Κ» στις 2 Οκτωβρίου. Καθώς το έργο εκτελείται σε φάσεις, τμήματα του αναμορφωμένου δρόμου θα παραδίδονται με την ολοκλήρωση της κάθε εργολαβίας. Πάντως η σημερινή εικόνα του αρχικού (και μοναδικού εν λειτουργία) εργοταξίου από το ύψος της οδού Αμερικής μέχρι τη Σίνα καθιστά και τον στόχο του καλοκαιριού αρκετά φιλόδοξο. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021 και το πρώτο τμήμα θα παραδιδόταν σε τέσσερις μήνες (πριν από το Πάσχα του 2022, δηλαδή). Σε κάθε περίπτωση ο Κώστας Μπακογιάννης πιστεύει ότι η τελική εικόνα του δρόμου θα είναι τόσο εντυπωσιακή που θα αντιστρέψει τις αρχικά μουδιασμένες εντυπώσεις· με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων θα αποδοθούν επιπλέον 4.270 τ.μ. στους πεζούς και θα διαμορφωθούν επιπλέον χώροι πρασίνου 2.260 τ.μ., με μεγάλα παρτέρια με θάμνους, ενώ θα φυτευτούν και 87 νέοι μεγάλοι πλάτανοι στις δύο πλευρές του δρόμου. Ταυτόχρονα διαψεύδει δημοσιεύματα περί μήνυσης του εργολάβου που είχε αναλάβει το έργο: «Οπως συνέβη και στο Σύνταγμα, είναι μια ευκαιρία συνολικού εκσυγχρονισμού των υποδομών της Πανεπιστημίου, που αναγκαστικά θέλουν χρόνο», δηλώνει στην «Κ».

Σε αυτό που φαίνεται να είχε δίκιο ήταν η σταδιακή αφομοίωση των συγκοινωνιακών αλλαγών από τους οδηγούς. Υστερα από ένα στάδιο αναστάτωσης και προσαρμογής, καθυστερήσεις στο «γνωστό» σημείο τού φαινομενικά ακατανόητου ελιγμού στο ύψος της Βουκουρεστίου, η κατάσταση βαίνει διαρκώς βελτιούμενη. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς το ίδιο (κρίνοντας από προσωπική πείρα) για την περίπτωση της σημαντικής επιβάρυνσης της κυκλοφορίας στην κάθοδο της Αρδηττού ύστερα από την «πεζοδρόμηση» της Βασιλίσσης Ολγας.

Αλλά Μεγάλος Περίπατος δεν είναι μόνο η ανάπλαση της Πανεπιστημίου. Οταν με το καλό παραδοθεί στους Αθηναίους, θα έχουν υλοποιηθεί δύο από τα τέσσερα βασικά έργα του αρχικού σχεδίου· το πρώτο ήταν το κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος. Θα απομένει η υλοποίηση δύο ακόμη βασικών αξόνων: της τελικής διαμόρφωσης της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας, εκκρεμότητα που παρέλαβε ο Μπακογιάννης από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, και της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της οδού Ερμού στο μοναδικό τμήμα που παραμένει ανοικτό στα τροχοφόρα, από την οδό Αιόλου έως την πλατεία Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο. Οι εργασίες στην Βασιλίσσης Ολγας αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του χρόνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες (καλοκαίρι 2024). Πιο πίσω βρίσκεται το σχέδιο της Ερμού, καθώς εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Καθώς στον δήμο αντιλαμβάνονται την κακή δημοσιότητα με την οποία έχει συνδεθεί ο Μεγάλος Περίπατος κι επειδή εισερχόμαστε σε εκλογική χρονιά, είναι σαφές ότι η διοίκηση Μπακογιάννη θα επιλέξει να ρίξει αλλού το βάρος της προεκλογικής της καμπάνιας. Η εκκίνηση της Διπλής Ανάπλασης (τον Ιανουάριο ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες απορρύπανσης της έκτασης στον Βοτανικό) είναι χωρίς αμφιβολία το success story της τρέχουσας δημοτικής αρχής, επιτυχία με σημαντικό και μετρήσιμο ακροατήριο τους πολυπληθείς οπαδούς του Παναθηναϊκού. Μπορεί ο Μεγάλος Περίπατος να έχασε το momentum του, αλλά από τον δήμο μάς υπενθυμίζουν ότι μέσα στο 2023 θα ολοκληρωθούν έργα πολύ «σημαντικότερα» από την Πανεπιστημίου. Αναφέρουν χαρακτηριστικά την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου, του Λυκαβηττού (αποκατάσταση μονοπατιών και επείγουσες αντιπλημμυρικές επεμβάσεις, με αντίστοιχη επαναλειτουργία του εμβληματικού θεάτρου ύστερα από πολλά χρόνια) αλλά και του λόφου του Στρέφη, έργο που συνάντησε τη συστηματική αντίδραση μερίδας κατοίκων και τοπικών φορέων καθώς το έργο χρηματοδοτεί ιδιωτικός οργανισμός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή