Συναγερμός για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ

Συναγερμός για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ

Αυστηρότεροι έλεγχοι στις αποθήκες και αύξηση της τιμής σε πολύ φθηνά σκευάσματα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των τιμών σε φάρμακα πολύ χαμηλού κόστους με στόχο να προωθούνται στην ελληνική αγορά και όχι να κρατούνται για τις διεθνείς, όπου οι τιμές τους είναι πολύ υψηλότερες, αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για δραστικές ουσίες στις οποίες παρουσιάζεται παγκόσμια έλλειψη, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες, περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πακέτο μέτρων που αποφάσισε χθες το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Επειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, ο υπουργός αποφάσισε την επικαιροποίηση των μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά ως εξής:

  • Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών ως προς τις εξαγωγές φαρμάκων σε έλλειψη. Στο πλαίσιο αυτό θα ελέγχεται και το εάν οι φαρμακαποθήκες συσσωρεύουν αποθέματα φαρμάκων για τα οποία έχουν απαγορευθεί προσωρινά οι παράλληλες εξαγωγές, ώστε με το που αρθεί η απαγόρευση αυτά να πωληθούν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι πολύ υψηλότερες. Στην περίπτωση που οι αποθήκες διατηρούν στοκ ή δεν συνεργάζονται κατά τον έλεγχο, θα αναστέλλεται η λειτουργία τους. Χαρακτηριστικά, πριν από μία εβδομάδα το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή για την αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθηκών που δεν συνεργάστηκαν στους ελέγχους.
  • Συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο σκοπός των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί εάν αυτές έχουν επάρκεια φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς όπως οφείλουν. Ο έλεγχος αυτές τις ημέρες εστιάζει στα αντιπυρετικά και στα παιδιατρικά φάρμακα.
  • Αύξηση των τιμών σε αποτελεσματικά και πολύ φθηνά φάρμακα. Για την ένταξη στη λίστα φαρμάκων που θα επανακοστολογηθούν θα οριστεί ποσοτικό κριτήριο (π.χ. να είναι κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή), αλλά και ποσοτικό, δηλαδή να έχουν έναν μεγάλο όγκο κατανάλωσης στην αγορά. Κατά το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για διόρθωση τιμών σε φάρμακα που λόγω αύξησης του κόστους προμήθειας υλικών είναι ασύμφορη η παραγωγή τους και άρα κινδυνεύουν να εκλείψουν από την αγορά και να αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι το μέτρο αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει και τους ασφαλισμένους, καθώς θα αυξήσει τη συμμετοχή τους στην αγορά του φαρμάκου. Ωστόσο, εξηγούσαν ότι επειδή πρόκειται για πολύ φθηνά φάρμακα, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι επίσης πολύ μικρή (της τάξεως κάποιων λεπτών του ευρώ). Ηδη ο ΕΟΦ έχει λάβει οδηγίες για να καλέσει τις εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
  • Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες αλλά και τα σκευάσματα στα οποία παρουσιάζεται παγκόσμια έλλειψη (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αμοξυκιλλίνη, μια ημισυνθετική πενικιλλίνη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμάκων κατά των λοιμώξεων).

Θα αναστέλλεται η λειτουργία όσων φαρμακαποθηκών βρεθούν να διατηρούν αποθέματα ή αρνούνται να συνεργαστούν κατά τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας.

  • Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα σκευάσματα που λείπουν από την αγορά, αλλά και για το ποια σκευάσματα μπορούν να τα υποκαταστήσουν. Σκοπός είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιο γενόσημο αντίστοιχης αποτελεσματικότητας μπορούν να προμηθευτούν αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου. Στο ίδιο πλαίσιο, θα ενημερώνονται οι γιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση.

Αναστολή του clawback

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε και η πρόθεση από πλευράς υπουργείου να ανασταλεί το clawback στα φάρμακα και για όσο διάστημα αυτά είναι σε έλλειψη, ως επιπλέον κίνητρο για να παραμείνουν στην ελληνική αγορά. Αυτό θα συνοδευθεί με αντίστοιχη ενίσχυση του προϋπολογισμού, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εταιρείες και άλλα σκευάσματα.

«Στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας. Και σημειώνει ότι «η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός».

Στις πολύ φθηνές τιμές που έχουν τα φάρμακα στην Ελλάδα εστιάζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που επισημαίνει ότι πάνω από 1.300 φάρμακα βρίσκονται κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή