Πλεύρης: Αυξήσεις θα γίνουν μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα – Θα καλυφθούν από ΕΟΠΥΥ

Πλεύρης: Αυξήσεις θα γίνουν μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα – Θα καλυφθούν από ΕΟΠΥΥ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μείζον θέμα των ημερών με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μίλησε και για τις αυξήσεις στην τιμή κάποιων φαρμάκων που είναι ανάμεσα στα μέτρα που θα εφαρμόσει το υπουργείο.

Ειδικά για τις αυξήσεις τιμών, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι θα αφορούν μόνο σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, της τάξης των 1-2 ευρώ, τα οποία κοστολογικά δεν «βγαίνουν» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

«Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα, ο πολίτης θα πρέπει να πάρει άλλα, πολύ πιο ακριβά. Υπάρχει γενόσημο του Αmoxil που έχει μια τιμή 2,20 ευρώ και το κόστος παραγωγής του είναι 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ», δήλωσε ο υπουργός στην ΕΡΤ.

 

Θέλοντας μάλιστα να τονίσει την αξία των γενόσημων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «όλα τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γενόσημα, είναι ασφαλές φάρμακο, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία την εμπιστεύονται οι μεγάλες πολυεθνικές για να παράγουν τα φάρμακά τους».

Εκτίμησε, δε, ότι «επειδή οι ιώσεις στην Ευρώπη κορυφώθηκαν θεωρούμε ότι θα μειωθεί η ζήτηση και άρα παράλληλα με τα μέτρα που εφαρμόζουμε από τον Μάρτιο θα έχουμε ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα ακόμα και μέσα στον μήνα που διανύουμε».

Υποκατάστατα και εισαγωγές

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το θέμα των ελλείψεων – αν και διαχρονικό – δεν είναι τόσο διογκωμένο στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Όπως είπε, τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ενώ το κύριο πρόβλημα είναι στα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το Depon, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά στο φάρμακο, δεν αφορά στο αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες», σημείωσε.

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα, τόνισε μεταξύ ότι σε αυτά θα γίνουν μεγάλες εισαγωγές, ενώ στα αντιπυρετικά θα προτιμηθούν τα υποκατάστατα. Όπου δεν υπάρχει υποκατάστατο, το υπουργείο θα προσπαθήσει να υπάρξει επάρκεια με αγορές και εισαγωγές.

«Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος. Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Οι αιτίες της κρίσης

Εξηγώντας τις αιτίες της έλλειψης φαρμάκων, ανέφερε ότι καταρχάς υπάρχει υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα στα οποία γίνονται παράλληλες εξαγωγές. «Εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Σε δεύτερο επίπεδο, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη σε φάρμακα εποχής εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και της χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, επειδή η παραγωγή γίνεται κυρίως στην Ασία, οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Τέλος, με αφορμή την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι: «Αυτό που ζητάμε από την ΕΕ είναι άμεσα μέτρα όπως η εισαγωγή πρώτων υλών ή κάλυψη ελλείψεων από κεντρική τροφοδότηση, αλλά και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να εξαρτώμαστε από την Ασία».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή