Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι

Τι δείχνουν εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel 2

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντικυκλωνικές συνθήκες και η απουσία ισχυρών ανέμων που επικρατούν στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα αυτή την περίοδο ευνοούν τον σχηματισμό ομίχλης ακτινοβολίας κυρίως σε λεκανοπέδια και οροπέδια τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο οροπέδιο της Πελαγονίας στη Φλώρινα, καθώς και στο οροπέδιο του Νευροκοπίου στη Δράμα.

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι-1
Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι-2

Όπως παρατηρείται σε εικόνες που ελήφθησαν από το δορυφόρο Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, τις οποίες επεξεργάστηκε η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ομίχλη εντοπίζεται στα πρώτα μερικά δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος.

Στη Φλώρινα τις τελευταίες τέσσερις μέρες η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,4°C λόγω της πυκνής ομίχλης, ενώ στο Νευροκόπι της Δράμας στις 30 & 31 Δεκεμβρίου 2022 η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,8°C.

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας

Η ομίχλη ακτινοβολίας δημιουργείται τις βραδινές ώρες εξαιτίας της ψύξης της επιφάνειας της Γης (λόγω ακτινοβολίας θερμότητας στο διάστημα), καθώς ψύχεται και ο υπερκείμενος του εδάφους αέρας που περιέχει υδρατμούς, και η ψύξη του υγρού αέρα οδηγεί σε συμπυκνώσεις (ομίχλη).

Αν η ποσότητα των υδρατμών δεν αλλάξει, η ψύξη της αέριας μάζας αυξάνει τη σχετική υγρασία κι όταν φτάσει στο 100% οι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε υδροσταγονίδια, σχηματίζοντας έτσι την ομίχλη.

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι-3

Σε μερικές περιοχές της χώρας μας η ομίχλη δεν διαλύεται την ημέρα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ασθενής), και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και πολλές συνεχόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία έτσι, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφοντας πολύ μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Το πάχος της ομίχλης ποικίλει και μπορεί να φτάσει έως 300 μέτρα. Με το ξημέρωμα, η ηλιακή ακτινοβολία αρχίζει σιγά σιγά να θερμαίνει τον αέρα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξάτμιση των υδροσταγόνων και τη διάλυση της ομίχλης.

Η απουσία ανέμων ευνοεί τον σχηματισμό ομίχλης, καθώς και την εμμονή του φαινομένου για αρκετές ώρες πάνω από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Η ομίχλη ακτινοβολίας εντοπίζεται σχεδόν πάντα πάνω από την ξηρά και σχηματίζεται ευκολότερα στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις λόγω του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή