Το Κολλέγιο Αθηνών αποκτά νέα βάση στο Ελληνικό

Το Κολλέγιο Αθηνών αποκτά νέα βάση στο Ελληνικό

Το Κολλέγιο Αθηνών επεκτείνεται στα νότια προάστια. Το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος και το Συμβούλιο των Επιτρόπων αποφάσισαν την επέκτασή του σε χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κολλέγιο Αθηνών επεκτείνεται στα νότια προάστια. Το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος και το Συμβούλιο των Επιτρόπων αποφάσισαν την επέκτασή του σε χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Πρόκειται για βήμα ανάπτυξης του εμβληματικού σχολείου. Το Κολλέγιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1925 από φωτισμένους Ελληνες, με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τον Στέφανο Δέλτα και με την υποστήριξη επιφανών Αμερικανών φιλελλήνων, όπως ο Edward Capps, ο Bert Hodge Hill, ο Charles Howland κ.ά. Μετά τη δημιουργία του σχολείου στην Κάντζα το 1980, θα είναι η δεύτερη επέκταση του Κολλεγίου εκτός της αρχικής έδρας του στο Ψυχικό, στην οδό Στεφάνου Δέλτα. Σήμερα το Κολλέγιο εκτείνεται σε δύο campus συνολικά 315 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο διευθυντής των σχολείων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ) και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Συνολάκης, τα δύο συμβούλια του ιδρύματος αποφάσισαν την επέκταση του σχολείου και στα νότια προάστια. Συγκεκριμένα, το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο (Board of Directors) στην Αθήνα και συνεργάζεται με το Συμβούλιο των Επιτρόπων στη Νέα Υόρκη (Board of Trustees of Athens College in Greece) για την προαγωγή των σκοπών του ΕΕΙ. Τα μέλη των δύο συμβουλίων, πολλά από τα οποία είναι και απόφοιτοι του σχολείου, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Υστερα από τις μελέτες βιωσιμότητας για το σχέδιο δημιουργίας νέου σχολικού συγκροτήματος, αποφασίστηκε να ιδρυθεί δημοτικό και γυμνάσιο στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Υπήρχε βεβαίως και η πρόταση για δημιουργία και λυκείου, ωστόσο αυτό θα εξετασθεί σε επόμενη φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν γίνει οι σχετικές συνομιλίες με την παραχωρησιούχο Lamda Development Α.Ε., για το έργο θα δοθεί χώρος 90 στρεμμάτων και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης θα είναι τα 99 έτη με δυνατότητα ανανέωσης. Το νέο σχολείο θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους των γύρω προαστίων, με δεδομένο ότι σήμερα είναι σημαντική η απόσταση προς και από το σχολείο που κάνουν καθημερινά οι μαθητές του Κολλεγίου οι οποίοι μένουν στις περιοχές αυτές. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Συνολάκης, σήμερα υπάρχουν περίπου 600 μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού που έχουν διεύθυνση μόνιμης κατοικίας σε περιοχές των νοτίων προαστίων. Το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023 φοιτούν στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Κολλέγιο Ψυχικού 4.658 παιδιά, ενώ το σχολικό έτος 2021-2022 ήταν 4.720 μαθητές και το 2020-2021 φοιτούσαν 4.804 μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι προ τεσσάρων δεκαετιών στο εκπαιδευτικό ίδρυμα σπούδαζαν περίπου 1.200 μαθητές, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε λόγω της επέκτασης του ιδρύματος.

Οι αρχικές συνομιλίες αφορούν τη μίσθωση για 99 χρόνια μιας έκτασης 90 στρεμμάτων στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου.

Θεμέλια το 2025

Το νέο Κολλέγιο στο Ελληνικό θα αποσυμφορήσει τα δύο σημερινά σχολεία, με αποτέλεσμα να προκύψει καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών τους και μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα. Μια πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το σχολικό συγκρότημα στο Ελληνικό είναι περίπου 800 μαθητές και για τις δύο βαθμίδες.

Για την κατασκευή των εγκαταστάσεων στο Ελληνικό εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου μία διετία για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τις άδειες και όποια άλλα νομικά και τεχνικά ζητήματα. Ετσι, η πρώτη, αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι το σχολείο θα θεμελιωθεί μέσα στο 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή