Η ασπίδα της Γυάρου στην παράνομη αλιεία

Η ασπίδα της Γυάρου στην παράνομη αλιεία

H εγκατάσταση παραδόθηκε από τη WWF στον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Λιμενικό, που θα συνεχίσουν τη λειτουργία του

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) και το λιμενικό σώμα παρέδωσε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF το σύστημα επιτήρησης της Γυάρου. Το σύστημα εγκαταστάθηκε το 2015 και αποδείχθηκε στην πράξη πολύ αποτελεσματικό για την αποτροπή της παράνομης αλιείας στη θαλάσσια ζώνη του νησιού, η οποία έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή.

Για την παράδοση του συστήματος επιτήρησης υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις πλευρές. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της WWF, το μνημόνιο προβλέπει τη συμβολή και των τριών πλευρών ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του συστήματος, αλλά και την εκτέλεση κοινών περιπολιών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Λιμενικό, προς αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ ανέλαβε την υποχρέωση να εκπονήσει σχέδιο φύλαξης, το οποίο θα περιλαμβάνει στοχευμένους ελέγχους σε σκάφη.

«Η υπογραφή του νέου αυτού μνημονίου συνεργασίας είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ολοκληρωμένη διαχείριση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Γυάρου. Διαμορφώνεται πλέον ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των βασικών εμπλεκόμενων φορέων για την επιτήρηση και φύλαξη μιας μοναδικής περιοχής για τη θαλάσσια ζωή στις Κυκλάδες», δηλώνει ο δρ Σπύρος Κοτομάτας, υπεύθυνος των δράσεων του WWF Ελλάς στη Γυάρο. «Από μόνο του, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Για να διασφαλιστεί η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη προστασία της περιοχής απαιτείται η άμεση στελέχωση και διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την πλήρη λειτουργία της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου – ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς και η εξασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας του λιμενικού σώματος».

Το σύστημα απομακρυσμένης εποπτείας περιλαμβάνει ραντάρ, υπέρυθρη κάμερα και drone. Εκτιμάται ότι κατά τη λειτουργία του συνέβαλε καθοριστικά στο να αποτραπούν και να μειωθούν σημαντικά τα περιστατικά παράνομης αλιείας. Ενδεικτικά, σύμφωνα πάντα με τη WWF, το 2015-2022 τα παράνομα περιστατικά που αφορούν την επαγγελματική αλιεία μειώθηκαν κατά 85%, ενώ αυτά που αφορούν την ερασιτεχνική κατά 56%. «Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν έπειτα από πολλή προσπάθεια και συνεχή παρουσία στη θάλασσα της ομάδας πεδίου του WWF Ελλάς, καθώς την περίοδο των 7 αυτών χρόνων διενεργήθηκαν πάνω από 540 περιπολίες στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου, με τα μέλη της ομάδας να βρίσκονται εν πλω περισσότερες από 24.000 ώρες, καλύπτοντας πάνω από 22.500 ναυτικά μίλια», αναφέρει η οργάνωση. «Το σύστημα αυτό μπορεί επιπλέον να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική διαχείριση και η συνολική βελτίωση της προστασίας τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή