Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη η εξόδιος ακολουθία

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη η εξόδιος ακολουθία

Η οικογένεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η κηδεία του θα τελεστεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στη Μητρόπολη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξόδιος ακολουθία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής, καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου, Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων».


Επιθυμία της οικογένειας

Να τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, από τον Αρχιεπίσκοπο και όσους μητροπολίτες το επιθυμούν, ζήτησε νωρίτερα από την Ιερά Σύνοδο και τον κ. Ιερώνυμο, η οικογένειά του. Η Ιερά Σύνοδος, η οποία διεξήγαγε χθες και σήμερα προγραμματισμένη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε θετική προς το αίτημα της οικογένειας. 

«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας», τονιζόταν σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη η εξόδιος ακολουθία-1

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Μαξίμου, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι, ενώ δεν θα υπάρξουν τιμές αρχηγού κράτους ή λαϊκό προσκύνημα. 

Όπως ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού: 

«Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία».

Εργασίες στο Βασιλικό Κοιμητήριο του Τατοΐου

Εργασίες απομάκρυνσης των πεσμένων κορμών και καθαρισμός του χώρου πραγματοποιούνται από το πρωί γύρω από το Βασιλικό Κοιμητήριο του Τατοΐου, το Μαυσωλείο και τον ναό της Αναστάσεως.

Συνεργεία και φορτηγά κατέβαιναν από τον λοφίσκο Παλαιόκαστρο του κοιμητηρίου γεμάτα κορμούς δέντρων και κλαδιά σε μια διαδικασία οργάνωσης του χώρου για την τελετή ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η πρόσβαση γίνεται από έναν μικρό δασικό δρόμο εντός του κτήματος και φαίνεται ότι η προσπέλαση του θα είναι δύσκολη εάν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή