Παραλίμνιο Σερρών: Το «γαλατικό» χωριό που έγραψε ποδοσφαιρική ιστορία

Παραλίμνιο Σερρών: Το «γαλατικό» χωριό που έγραψε ποδοσφαιρική ιστορία

Η πορεία του Απόλλωνα Παραλιμνίου μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας μοιάζει με ένα μικρό θαύμα - Την ιστορία της, αλλά και αυτή του χωριού, περιγράφουν στην «Κ» συντελεστές της ομάδας αλλά και ο πρόεδρος του χωριού

5' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει τεράστιος ενθουσιασμός στο Παραλίμνιο» λέει καταφανώς ενθουσιασμένος ο Δημήτρης Κεραμάρης, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Απόλλων Παραλιμνίου. Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, η άσημη μάλλον ομάδα στο ευρύ κοινό, η οποία όμως ξεχωρίζει εδώ και χρόνια στη Γ’ Εθνική, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η ομάδα έφτασε στα προημιτελικά, έχοντας αποκλείσει τον Παναργειακό (4-0), τον Αστέρα Πετρίτη (στα πέναλτι), τον Ιωνικό Ιωνίας (4-0) και τον Άγιο Νικόλαο (2-2) και στη ρεβάνς (1-2 στην παράταση).

Η πορεία προς αυτό το «μικρό θαύμα» δεν ήταν ξαφνική. Κρύβει πίσω της μια δεκαετή προσπάθεια. Όπως αναφέρει ο κ. Κεραμάρης, ο Απόλλων δημιουργήθηκε το 1970 και μέχρι τη δεκαετία του 2000 έπαιζε πάντα σε χαμηλές κατηγορίες. Το 2001 ανέβηκε στη Δ’ Εθνική και άρχισε να κερδίζει έδαφος, αλλά δεν είχε σταθερή πορεία. Το 2011 ήταν μια χρονιά ορόσημο στην ιστορία του, μιας και η ομάδα, χάρις στην παρουσία του ντόπιου επιχειρηματία Οδυσσέα Γαβρανίδη και στις επενδύσεις του στον σύλλογο, ανέβηκε στη Γ’ Εθνική.

«Όταν μπήκαμε στην ομάδα το 2011 είδαμε από κοντά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο» λέει στην «Κ» ο κ. Γαβρανίδης και εξηγεί: «Σε αυτή την κατηγορία ποδοσφαίρου, δεν υπάρχουν τα μεγάλα, λαμπερά συμβόλαια της Α’ Εθνικής αλλά προφορικές συμφωνίες, που πολλές φορές αθετούνται, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές να μένουν ξεκρέμαστοι. Συχνό φαινόμενο είναι και οι προπονητές να εκδιώχνονται μετά από δύο-τρεις ήττες. Δεν είναι εύκολος ο χώρος».

Ο κ. Γαβρανίδης εξηγεί πως αυτό που ενδιέφερε τον ίδιο και τους συνεργάτες του, ήταν να φτιάξουν μια ομάδα «καθαρή», η οποία θα κρατάει τον λόγο της απέναντι στους ποδοσφαιριστές, ενώ θα βοηθάει και τους νεότερους να εξελιχθούν στην καριέρα τους, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η προσπάθεια για το Κύπελλο και το αμιγώς σερραϊκό ρόστερ

Η είσοδος στη Γ’ Εθνική έβαλε κάποια στιγμή στο κάδρο και τη συμμετοχή στον θεσμό του Κυπέλλου. «Από τη στιγμή που ανεβήκαμε κατηγορία, στόχος μας έγινε να παίξουμε και με ομάδες της Σούπερ Λιγκ» τονίζει ο κ. Κεραμάρης.

«Δεν σας φοβίζουν;» ρωτήσαμε, με τον ίδιο να απαντά πως πριν από τρία χρόνια, ο Απόλλων είχε περάσει στη φάση των «32». «Τότε, είχαμε παίξει με τον Αστέρα Τρίπολης και τη Βέροια» λέει ο κ. Κεραμάρης και προσθέτει: «Χάσαμε και στα δύο παιχνίδια, αλλά δεν μας πείραξε – και μόνο που παίζαμε απέναντι σε μεγάλες ομάδες, μάς άρεσε. Είναι μεγάλο κίνητρο αυτό για τους ποδοσφαιριστές».

Ο πρόεδρος λέει πως η συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο, έχει κάνει τους παίκτες να αισθάνονται σαν μια οικογένεια. «Έχουμε χτίσει ένα πολύ αξιόλογο ρόστερ και κοιτάμε παιχνίδι με το παιχνίδι να παίρνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Κάθε νέο ματς είναι για μας μια γιορτή. Εάν πιστέψουν οι ποδοσφαιριστές στις δυνατότητές τους, θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες υπερβάσεις» λέει ο κ. Κεραμάρης, υυπογραμμίζοντας πως όλοι οι παίκτες είναι από τον νομό Σερρών.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν κι ο «χρυσός» σκόρερ στον τελευταίο αγώνα που έφερε το Παραλίμνιο στους «8» του Κυπέλλου. Ο 35χρονος εξτρέμ είναι τρεις φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, ενώ έχει αγωνιστεί ακόμα στον ΠΑΟΚ, τον Πανσερραϊκό, τη Βέροια και τη Δόξα Δράμας.

Όπως σημειώνει ο κ. Κεραμάρης: «Είναι ωραία η ομάδα μας, γιατί δίπλα σε μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παίκτες έχουμε και νέους. Οι τελευταίοι, ξέρουν τώρα ότι βρίσκονται σε μια ομάδα μέσα από την οποία μπορούν να αναδειχθούν και να πάρουν μια καλή μεταγραφή».

Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή του 34χρονου τερματοφύλακα, Φώτη Κουτζαβασίλη, ο οποίος έχει επίσης εμπειρία στη Σούπερ Λιγκ. Ο Κουτζαβασίλης ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και αγωνίστηκε στη συνέχεια κατά σειρά σε Πανσερραϊκό, Κέρκυρα, Χανιά και Ηρακλή Λάρισας.

«Ειμαι από τις Σέρρες και ο αδερφός μου παίζει στο Παραλίμνιο πολλά χρόνια» λέει ο έμπειρος τερματοφύλακας στην «Κ» και συνεχίζει: «Είμαι σε ηλικία που σιγά-σιγά ξεκινάει η δύση της καριέρας μου, οπότε αυτό που θέλω τώρα είναι να ευχαριστιέμαι το ποδόσφαιρο. Αν και είμαι μόλις 10 ημέρες στο τιμ, πρόλαβα να δω πόσο πολύ προσπαθούν τα παιδιά στο φετινό πρωτάθλημα. Το ότι έχουμε φτάσει στους “8” είναι ήδη ιστορικό γεγονός. Είμαστε η πρώτη, μη επαγγελματική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που το καταφέρνει».

«Περιμένουν να έρθει η Κυριακή για να δουν την ομάδα»

Όπως είναι αναμενόμενο, τη χαρά των ποδοσφαιριστών συμμερίζεται όλη η τοπική κοινωνία. Όπως λέει ο κ. Κεραμάρης: «Δεν είναι μόνο ότι η ομάδα δίνει χαρά – με έναν τρόπο δίνει και ζωή ξανά στην περιοχή. Και το Παραλίμνιο και τα γύρω χωριά, “σβήνουν” όσο περνούν τα χρόνια. Τώρα, τις Κυριακές, έρχονται στο γήπεδο να δουν τα ματς, όχι μόνο οι κάτοικοι του Παραλιμνίου, αλλά και άνθρωποι από τα γύρω χωριά και τις Σέρρες. Η ομάδα τους κάνει όλους υπερήφανους. Και ειδικά φέτος που συμμετέχει και ο Πανσερραϊκός στο Κύπελλο, ο νομός ζει στιγμές δόξας».

Να σημειωθεί εδώ πως το γήπεδο του Απόλλωνα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ χάρις σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που εξασφάλισε από το υπουργείο Αθλητισμού ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, όπου υπάγεται το Παραλίμνιο, ετοιμάζεται ένα νέο κτίριο για την ομάδα, με αποδυτήρια και γυμναστήριο.

Παραλίμνιο Σερρών: Το «γαλατικό» χωριό που έγραψε ποδοσφαιρική ιστορία-1

Η μικρή ιστορία του Παραλιμνίου και οι προσδοκίες για το Κύπελλο

Πώς είναι όμως σήμερα το μικρό χωριό, του οποίου η ποδοσφαιρική ομάδα έβαλε πολλούς που αγνοούσαν την ύπαρξη του, να το ψάχνουν στον χάρτη;

Το χωριό συστάθηκε επισήμως το 1927– μέχρι τότε ήταν μέρος της κοινότητας Πεντάπολης-. Όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του χωριού, Κώστας Γαβρανίδης: «Το χωριό έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο, μιας και οι πρώτοι κάτοικοι ήταν κατά βάση Αρβανίτες από το Ζαλούφι, χωριό κοντά στην Αδριανούπολη, στην Ανατολική Θράκη. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε όλη την περιφέρεια, ο πληθυσμός του χωριού μας μειώνεται διαρκώς».

Σήμερα, στο Παραλίμνιο έχουν απομείνει περίπου 350 κάτοικοι. Σύμφωνα με τον κ. Γαβρανίδη, το χωριό έχει τα απολύτως απαραίτητα- μια καφετέρια, μια ταβέρνα, ΚΑΠΗ, φαρμακείο, ιατρείο και δύο μίνι μάρκετ. Και παρότι στο Παραλίμνιο ζουν 20 παιδιά, ο κ. Γαβρανίδης, εκπαιδευτικός ο ίδιος στο επάγγελμα (μαθηματικός που διδάσκει στο Γυμνάσιο στο διπλανό χωριό, Άγιο Πνεύμα) τονίζει πως δεν λειτουργεί πια κανένα σχολείο στο χωριό – το νηπιαγωγείο έκλεισε πριν από τέσσερα χρόνια.

Παραλίμνιο Σερρών: Το «γαλατικό» χωριό που έγραψε ποδοσφαιρική ιστορία-2

Όσο για τους εναπομείναντες κατοίκους, ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. «Παράγουμε βαμβάκι, σιτηρά και ηλιόσπορο. Ο τελευταίος, σε μεγάλο βαθμό, διατίθεται για την παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο φτιάχνει η μεγάλη βιομηχανική μονάδα στα περίχωρα του Παραλιμνίου. Η τελευταία, εκτός από βασικός χορηγός της ομάδας απασχολεί και πολλούς από τους κατοίκους».

Πίσω, στη συμμετοχή της ομάδας στους «8» του Κυπέλλου, μία επιτυχία που έχει συνεπάρει όλες τις Σέρρες, οι συντελεστές της ομάδας παραμένουν σεμνοί αναφορικά με τις προσδοκίες τους. Ο Φώτης Κουτζαβασίλης σημειώνει πως «όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια ομάδα όπως η Λαμία, δεν μπορείς να κάνεις τρελά όνειρα, ξέρουμε όμως ότι θα ευχαριστηθούμε τα δύο παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε έμπειροι και για αυτό δεν πετάμε στα σύννεφα, ξέρουμε τι έχουμε καταφέρει και ζούμε την κάθε εμπειρία ξεχωριστά». Όσο για τον Οδυσσέα Γαβρανίδη, τον άθρωπο που επέλεξε να στηρίξει την ομάδα πριν από 11 χρόνια, αυτός ζητά ένα πράγμα από τους παίκτες: «Να παίξουν με τη ψυχή τους».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή