Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα – Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της Αθήνας

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα – Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της Αθήνας

Εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ για περιορισμούς στον εναέριο χώρο της Αττικής στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν και άλλο τα ήδη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αυριανή κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (NOTAM) που προβλέπει περιορισμούς στον εναέριο χώρο πάνω από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται προσωρινοί περιορισμοί στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής και για συγκεκριμένες ώρες.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα – Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της Αθήνας-1

Αφίξεις υψηλών προσώπων στην Αθήνα

Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται εδώ και μέρες τα μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά: η σύζυγός του Άννα Μαρία, οι τρεις γιοί του και οι σύζυγοί τους, τα εγγόνια και τα ανίψια του.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα – Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της Αθήνας-2

Στην Αθήνα έφτασαν σήμερα πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης τα οποία θα παρευρεθούν αύριο στην κηδεία του Κωνσταντίνου.

Ανάμεσά τους ήταν η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, μετά του συζύγού της, Αλέξανδρου Καρατζόρτζεβιτς, πρώην διαδόχου του θρόνου της Γιουγκοσλαβίας.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα – Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της Αθήνας-3
Πρίγκιπας Αλέξανδρος και πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας / φωτ: Αθανάσιος Κατσικίδης 

Στις 16:15 έφτασαν στη χώρα μας οι γαλαζοαίματοι της Δανίας και της Νορβηγίας. Πρόκειται για την Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β’, η οποία υπενθυμίζεται πως είναι αδελφή της Άννας Μαρίας, και την αδελφή της, Πριγκίπισσα Βενεδίκτη.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα – Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της Αθήνας-4

Τη Νορβηγία εκπροσωπεί ο διάδοχος του θρόνου Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος έχει βαπτιστεί από τη βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρίας.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα – Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της Αθήνας-5

Στις 19:20 έφτασε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» ο πρίγκιπας Ραντού της Ρουμανίας.

Το βράδυ έφτασε ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη σύζυγό του, Λετίθια (τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας είχαν φτάσει νωρίτερα), όπως επίσης και εστεμμένοι της Βουλγαρίας και του Λουξεμβούργου.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα – Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της Αθήνας-6

Το χρονοδιάγραμμα για τη Δευτέρα

  • Στις 5:00 τα ξημερώματα η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί από το Α’ Νεκροταφείο για να φτάσει μετά από 45 λεπτά στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου.
  • Από τις 6:00 έως τις 10:30 θα βρίσκεται εκεί για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.
  • Στις 12:00 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς συνόδου. Οι 187 που έχουν κληθεί θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση.
  • Στις 13:00 η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή.
  • Αφότου ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ γεύμα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο παρατίθεται και σήμερα σε ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι από την οδό Μητροπόλεως (ανάποδα), Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Επιπλέον, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας έχει δοθεί εντολή για να επιβληθούν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00’ έως 14:00’ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:00’ έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00’, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις ανωτέρω οδούς.

1.000 αστυνομικοί, drones, κιγκλιδώματα

Όπως μετέδωσε χθες η «Κ», στο σχέδιο ασφαλείας αναμένεται να μετάσχουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Τροχαίας, της Ασφάλειας Αττικήςμ καθώς και της Αντιτρομοκρατικής. Υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών όπου πρόκειται να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, καθώς επίσης και για τη μετακίνησή τους στο Τατόι.

Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η πρόσβαση των προσκεκλημένων θα γίνεται με διαπιστεύσεις. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, εντός του ναού αναμένεται να μπουν 187 άτομα. Οι 130 απ’ αυτούς πρόκειται να αφιχθούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εξωτερικά του ναού θα δημιουργηθεί μια περίμετρος με τη χρήση κιγκλιδωμάτων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει εκτός από έντονη παρουσία ενστόλων και χρήση drones.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι από τους 187 προσκεκλημένους θα μεταβούν στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μετακίνησή τους θα γίνει με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Στο Τατόι το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας» καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή