Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι

Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη - Επικήδειο εκφώνησε ο πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος - Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία.

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετέχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς – μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή με τη σορό του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και τα μέλη της οικογένειάς του προς το Τατόι.

 

O επικήδειος του Παύλου

Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας, ακολούθησε ο επικήδειος από τον πρωτότοκο γιο του Κωνσταντίνου, Παύλο.

«Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε στα ελληνικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του πατέρα του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960, αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-1

Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών».

Και ο Παύλος υποσχέθηκε, εν κατακλείδι, ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα».

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Οι γαλαζοαίματοι που έδωσαν το «παρών»

Πέρα από τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ, από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου, και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-2

Από τη Δανία παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε, ο γιος της και διάδοχος πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ με τη σύζυγό του Μαξίμα, και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Η ταφή

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία στο Τατόι, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-3

Ήδη, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι αρκετοί πολίτες είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Τατόι.

Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής, ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο Τατόι σε όσους δεν έχουν πρόσκληση.

 

Στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Οι αφίξεις προσώπων

Λίγο πριν τις 11 το πρωί έφτασαν στη Μητρόπολη οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος, Φίλιππος και Νικόλαος. 

 
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-4

Ακολούθησαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, όπως επίσης και βασιλείς και «γαλαζοαίματοι» από όλη την Ευρώπη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος.

Μεταξύ τους ήταν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, ‘Αννα – Μαρία.

 

Από τις 11:20 περίπου, στη Μητρόπολη Αθηνών βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-5

Λίγο μετά, αφίχθη και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-6

Από πολιτικά πρόσωπα έως τώρα έχουν προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, καθώς και oι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Το «παρών» έδωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-7
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-8
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-9

Συντετριμμένη ήταν η ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-10

Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-11

«Ουρές» από κόσμο

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στην πλατεία Μητροπόλεως για το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-12
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-13
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-14
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-15

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-16

Αν και δόθηκε επιπλέον μισή ώρα, με την «ουρά» του κόσμου να φτάνει νωρίτερα μέχρι και την Καπνικαρέα, όπως ήταν επόμενο, δεν πρόλαβαν όλοι οι πολίτες να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά, η σορός του οποίου βρισκόταν από τις 6 το πρωί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-17
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-18
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε εξέλιξη η πομπή προς το Τατόι-19

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Intime News, Reuters, AP, Nikolas Kominis\Studio Kominis

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή