Στο Μαξίμου το σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια

Στο Μαξίμου το σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια

Την ολοκλήρωση του ρόλου του «Δια-ζώματος» και του επικεφαλής του, Σταύρου Μπένου, στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Εύβοιας σηματοδοτεί η παράδοση, χθες, του masterplan στον πρωθυπουργό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση του ρόλου του «Δια-ζώματος» και του επικεφαλής του, Σταύρου Μπένου, στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Εύβοιας σηματοδοτεί η παράδοση, χθες, του masterplan στον πρωθυπουργό. Πλέον η ευθύνη παρακολούθησης και υλοποίησης του προγράμματος «Εύβοια Μετά» ανήκει στην κυβερνητική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο. Η πρώτη είδηση από το «μέτωπο» είναι η ανάθεση, μέσα στην άνοιξη, των μελετών για το μεγαλύτερο έργο του προγράμματος, τον νέο οδικό άξονα από τα Ψαχνά έως την Ιστιαία.

Τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού παρέδωσε χθες ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος. «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τους τρεις πυλώνες του προγράμματος», εξηγεί στην «Κ». «Πρώτον, το αξιακό περιβάλλον του προγράμματος, που στηρίχθηκε στον εθελοντισμό και στην εκπόνηση μελετών από χορηγούς και τα εταιρικά μέλη του “Διαζώματος”. Δεύτερον, το masterplan που αποτελεί μια σύνθεση ονείρων των κατοίκων, όπως αξιολογήθηκαν επιστημονικά και πολιτικά και μετατράπηκαν σε 71 έργα χρηματοδοτήσιμα από την Ε.Ε. με 400 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα 30 έργα έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα θα ενταχθούν εντός του 2023. Τρίτον, τι κάνουμε τώρα. Η δική μου αποστολή ολοκληρώθηκε και πλέον αναλαμβάνει η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή. Εμείς θα παραμείνουμε άμισθος σύμβουλος, να συνδράμουμε όπου χρειαστεί».

Στο Μαξίμου το σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια-1
«Η δική μου αποστολή ολοκληρώθηκε και πλέον αναλαμβάνει η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή. Εμείς θα παραμείνουμε άμισθος σύμβουλος, να συνδράμουμε όπου χρειαστεί», είπε ο Σταύρος Μπένος μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Η παρακολούθηση και υλοποίηση του προγράμματος «Εύβοια Μετά» θα γίνει από κυβερνητική επιτροπή – Πρώτο έργο, η ανάθεση του νέου οδικού άξονα Ψαχνών – Ιστιαίας.

Με την ευκαιρία αυτή, ανακοινώθηκαν και δύο ειδήσεις γύρω από το σημαντικότερο από τα έργα του προγράμματος ανασυγκρότησης, αυτό της δημιουργίας ενός νέου οδικού άξονα που θα σπάσει την απομόνωση της Βόρειας Εύβοιας. Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να υπογραφεί η πρώτη σύμβαση, για τη μελέτη του τμήματος Ψαχνών – Στροφυλιάς. «Αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι του 2024 θα δημοπρατηθεί και το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ», λέει ο κ. Μπένος. «Ομως και η μελέτη του υπολοίπου, από Στροφυλιά έως Ιστιαία, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ενώ θα ακολουθήσει και η μελέτη για τους πέντε συνδετήριους κλάδους του άξονα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς σε ένα έτος από σήμερα θα υπάρχουν ώριμες μελέτες για το σύνολο του οδικού άξονα». Oσο για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τμήματος Στροφυλιάς – Ιστιαίας, που δεν έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Μπένος είναι αισιόδοξος. «Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε ανάγκη απορροφήσεων κοινοτικών πόρων και θα δοθεί η ευκαιρία», εκτιμά.

Οσον αφορά τη σημαντικότερη, σύμφωνα με τον κ. Μπένο, από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, που αφορά τον τακτικό καθαρισμό του νέου δάσους από τη βιομάζα, πλέον δρομολογείται και αυτή. «Θα ιδρυθεί μια ΚοινΣεπ, η οποία θα δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομικά δραστηριότητα, η οποία θα συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση του δάσους», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εύβοια Μετά» προωθείται ως ολοκληρωμένη χωρική επένδυση με προϋπολογισμό 390 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 230 εκατ. ευρώ αφορούν το τμήμα Ψαχνών – Στροφυλιάς του οδικού άξονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή