«Ενώ το πανελλήνιον συγκλονίζεται από αγωνίαν διά την τύχην των δύο ηρωικών αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας – Η παλλαϊκή εκδήλωσις διαμαρτυρίας κατά του ετοιμαζομένου βρεταννικού εγκλήματος κατέληξε, χάρις εις την παρέμβασιν υπόπτων στοιχείων, εις εμφύλιον φονικήν μάχην», είναι ο τίτλος που δεσπόζει στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» στις 10 Μαΐου 1956.
Ο Αγγλος κυβερνήτης της Κύπρου, στρατάρχης Τζον Χάρντιγκ, είχε διατάξει την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού των Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Επρόκειτο για τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ που θα εκτελούνταν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
«Οι δύο μελλοθάνατοι διατηρούν το υψηλόν φρόνημά των. […] Χαρακτηριστικόν γεγονός της ευψυχίας των ήτο ότι αυτοί ενεθάρρυναν τους γονείς των όταν τους επεσκέφθησαν σήμερον την πρωΐαν και το απόγευμα», γράφει στις 10 Μαΐου η «Κ».
Ακολουθούν ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Κύπρο, όπου ένοπλοι Βρετανοί στρατιώτες αποκλείουν πόλεις και χωριά «εν αναμονή της εκτελέσεως, η οποία, ως όλοι πιστεύουν, θα αναζωπυρώση το πυρ της κυπριακής επαναστάσεως».
Στην τελευταία σελίδα του φύλλου, σε μια προσθήκη της 7ης πρωινής ανακοινώνεται ότι οι Καραολής και Δημητρίου εκτελέστηκαν στις φυλακές της Λευκωσίας.
Την επόμενη μέρα παρουσιάζονται οι έντονες αντιδράσεις. «Εκλεισαν αι θύραι διά πάσαν διαπραγμάτευσιν μετά το αποτρόπαιον έγκλημα της Λευκωσίας – Εις πλήρη ψυχρότητα αι σχέσεις Ελλάδος και Αγγλίας», διακηρύσσει η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδό της.
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει ότι η «ασύνετος πολιτική» της βρετανικής κυβέρνησης την οδήγησε σε πράξεις «αι οποίαι δεν αποτελούν μόνον ηθικά στίγματα, αλλά στρέφονται και κατά του συμφέροντος του ελευθέρου κόσμου και αυτής ακόμη της Μεγάλης Βρεταννίας».