Μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσα σε κρύπτες οχημάτων – 7 συλλήψεις

Μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσα σε κρύπτες οχημάτων – 7 συλλήψεις

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά άτομα συνελήφθησαν και ακόμη 21 ταυτοποιήθηκαν ως μέλη και συνεργάτες εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε παράνομες μεταφορές μεταναστών.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν οχήματα με ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, ενώ διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά τουλάχιστον 155 μεταναστών, με το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Πρόκειται για 11 άτομα (οκτώ Έλληνες και τρεις αλλοδαποί) ηλικίας 23 έως 41 ετών, επτά εκ των οποίων συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για συγκρότηση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη μεταφορά – προώθηση παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, πέραν των προαναφερόμενων μελών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 ακόμη ατόμων (πέντε Έλληνες και πέντε αλλοδαποί), εμπλεκομένων στην ίδια υπόθεση.

Η εν λόγω οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, τόσο με τη χρήση οχημάτων, τα οποία είχαν υποστεί τροποποιήσεις και στα οποία είχαν κατασκευαστεί ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για τη μεταφορά των μεταναστών, όσο και με συνήθη φορτηγά με μεγάλη χωρητικότητα αλλά και με αυτοκίνητα.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι μέλος της οργάνωσης που βρίσκεται στην Τουρκία, προωθεί μη νόμιμους αλλοδαπούς στην ελληνική επικράτεια, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων στο νομό Έβρου, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάζονται σε οχήματα που ενεργούν κατ’ εντολή ενός εκ των συλληφθέντων, με κύριο προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου οι αλλοδαποί οδηγούνται σε προσωρινά καταλύματα – χώρους απόκρυψης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οχήματα μεταφοράς, συνοδεύονται από οχήματα – προπομπούς με σκοπό την ενημέρωση για τυχόν σημεία αστυνομικών ελέγχων, ενώ για τη μεταφορά του κάθε αλλοδαπού η εγκληματική οργάνωση εισέπραττε από 2.000 έως 4.000 ευρώ.

Μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσα σε κρύπτες οχημάτων – 7 συλλήψεις-1

Από την έρευνα, προέκυψε ότι η οργάνωση από τις αρχές Αυγούστου 2022 μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου 2023, πραγματοποίησε συνολικά 11 περιπτώσεις διακίνησης, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον 155 παράτυποι μετανάστες, με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης χθες Πέμπτη (19/1) σε περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα επτά μέλη της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν επτά έρευνες σε σπίτια και δύο σε συνεργεία αυτοκινήτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν:

13 οχήματα, εκ των οποίων τρία Ι.Χ.Φορτηγά με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη και ένα όχημα ειδικού τύπου (πυροσβεστικό) με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη,

  • Πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων,
  • δύο συσκευές γεωεντοπισμού (GPS),
  • το χρηματικό ποσό των 860 ευρώ και
  • μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή