Πόσο ασφαλές είναι το φουρνάκι νυχιών;

Πόσο ασφαλές είναι το φουρνάκι νυχιών;

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βάζει στο «στόχαστρο» τα γνωστά σε όλες μας «φουρνάκια» που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ και το πεντικιούρ. Τι αναφέρουν στην «Κ» καθηγητής Δερματολογίας και nail educator

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρακαλώ τοποθετήστε τα χέρια σας μέσα στη λάμπα χωρίς να ακουμπάτε τα τοιχώματα. Προσέξτε ώστε ο αντίχειρας να είναι καλά τοποθετημένος στο εσωτερικό. Μόλις σβήσει το φως, επαναλάβετε». Η φράση αυτή -ή άλλες παρεμφερείς- είναι σίγουρα οικείες σε όσες αγαπούν να φροντίζουν τα άκρα τους και επιλέγουν για τους εξής λόγους -μεγαλύτερη διάρκεια, ωραίο αποτέλεσμα και λαμπερό χρώμα- το ημιμόνιμο μανικιούρ.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που βάζει στο στόχαστρο τις συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί δεύτερες σκέψεις για την ασφάλεια της συγκεκριμένης μεθόδου.

Η έρευνα

Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο California San Diego μελέτησαν αυτές τις συσκευές που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και διαπίστωσαν ότι η χρήση τους μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει μεταλλάξεις. Χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές κυτταρικές σειρές -κερατινοκύτταρα ενήλικου ανθρώπινου δέρματος, ινοβλάστες ανθρώπινης ακροποσθίας και εμβρυϊκούς ινοβλάστες ποντικού- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση αυτών των συσκευών εκπομπής UV για μία μόνο συνεδρία 20 λεπτών οδήγησε σε «θάνατο των κυττάρων» σε ποσοστό 20%-30%, ενώ τρεις διαδοχικές εκθέσεις 20 λεπτών προκάλεσαν τον θάνατο σε ποσοστό 65% και 70% εκτεθειμένων κυττάρων.

Η έρευνα επισημαίνει πως οι συγκεκριμένες συσκευές υπάρχουν σε όλα τα ινστιτούτα νυχιών και χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο φάσμα υπεριώδους φωτός (340-395nm) για να στεγνώσουν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα μανικιούρ με τζελ. Από την άλλη πλευρά, τα σολάριουμ χρησιμοποιούν διαφορετικό φάσμα υπεριώδους φωτός (280-400nm) που οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι καρκινογόνο. Ωστόσο στην έρευνα επισημαίνεται πως το φάσμα που χρησιμοποιείται στις συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών δεν έχει μελετηθεί ούτε αξιολογηθεί αρκετά.

Τι λέει στην «Κ» καθηγητής Δερματολογίας

Την παραπάνω μελέτη ανέλυσε στην «Κ» ο Αλέξανδρος Κατούλης, καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας και διευθυντής της Β’ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

«Οι λάμπες πολυμερισμού που χρησιμοποιούνται σε κέντρα περιποίησης διαφέρουν από τις λάμπες UV που χρησιμοποιούνται στις συσκευές σολάριουμ. Οι συγκεκριμένες λάμπες των σολάριουμ είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες και αυξάνουν κατά 7-8 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Εν αντιθέσει, οι λάμπες που χρησιμοποιούνται στην περιποίηση άκρων είναι ορατού φωτός» αναφέρει ο Δρ Κατούλης, τονίζοντας πως αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς σχετικά με τη συγκεκριμένη έρευνα είναι η συχνότητα με την οποία οι γυναίκες εκτίθενται σε αυτές τις λάμπες.

Πόσο ασφαλές είναι το φουρνάκι νυχιών;-1
Φωτ: Shutterstock

 

«Ο κίνδυνος στην παρούσα φάση είναι περισσότερο θεωρητικός παρά πρακτικός, και φυσικά τα αποτελέσματα είναι πρόσφατα. Η έρευνα έδειξε πως αυτό το φως έκανε αλλοιώσεις στο DNA των ποντικιών, που σημαίνει πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Ωστόσο δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, καθώς, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι κι αυτό πρέπει να γίνεται με μέτρο. Δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα σε κάποια γυναίκα που κάνει χρήση με αναλογικό τρόπο» πρόσθεσε ο Δρ Κατούλης.

Μέτρα προφύλαξης των χεριών στο εξωτερικό – Επαγγελματίας του χώρου εξηγεί 

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μια γυναίκα που περιποιείται τα άκρα της, σύμφωνα με της ιδρύτρια της Nail Academy by NYXI-NYXI και beauty expert, Αννα Αλμπάνη, στο εξωτερικό ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνονται προληπτικά κάποια μέτρα προστασίας.

«Σε άλλες χώρες ήδη χρησιμοποιούν κάποια αντηλιακή κρέμα στα χέρια, ή δίνουν στις πελάτισσες ειδικά γάντια (με κομμένες τις άκρες), προκειμένου να προστατεύσουν το δέρμα τους από τη λάμπα πολυμερισμού, όπως λέγεται, το γνωστό σε όλες μας “φουρνάκι”» αναφέρει μιλώντας στην «Κ» η κ. Αλμπάνη.

Διδάσκοντας τις νέες τεχνικές περιποίησης άκρων από όλο τον κόσμο, η Α. Αλμπάνη επισημαίνει πως αυτό που έχει σημασία είναι ο χρόνος που παραμένουν τα χέρια μας μέσα στη λάμπα πολυμερισμού.

«Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται υπερβολική χρήση αυτών των συσκευών. Υπάρχει η δυνατότητα μια γυναίκα να κάνει το μανικιούρ της και να βάλει τα άκρα της μέσα στη λάμπα για μόνο 1 λεπτό και 35 δευτερόλεπτα» επισημαίνει η ίδια, εξηγώντας πώς φτιάχνονται οι συγκεκριμένες λάμπες.

Λάμπες πολυμερισμού

«Οι λάμπες πολυμερισμού φτιάχνονται με βάση τη χημική σύνθεση των προϊόντων που τοποθετούνται στα νύχια. Κάθε βερνίκι μέσα έχει φωτοσκληρυντικό κι έτσι ο χημικός που δημιουργεί το βερνίκι ορίζει πόση ώρα χρειάζεται για να στεγνώσει εντελώς μέσα σε μια λάμπα πολυμερισμού» αναφέρει και συμπληρώνει πως υπάρχουν ακόμη και ειδικά μηχανήματα με τα οποία τεστάρονται τα προϊόντα πριν μπουν στις λάμπες, ωστόσο αυτά είναι πολύ ακριβά.

Σε κάθε περίπτωση, η Α. Αλμπάνη τονίζει πως αυτό που πρέπει να προσέχει ένας τεχνίτης νυχιών είναι να μη λερώσει με βερνίκι το δέρμα του πελάτη. «Είναι μέγιστης σημασίας το υλικό να μην πάει στο δέρμα του πελάτη το οποίο μετά θα μπει στη λάμπα πολυμερισμού» επισημαίνει. 

«Φυσικά και η νέα έρευνα απασχολεί και εμάς που ασχολούμαστε με τις τεχνικές νυχιών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα που είναι ελεγμένα από τον ΕΟΦ και έχουν πιστοποίηση CE» καταλήγει η κ. Αλμπάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή