Πρόεδρος φυσικοθεραπευτών: Οι καταγγελίες για τον ψευτογιατρό δεν έφτασαν ποτέ σ’ εμάς

Πρόεδρος φυσικοθεραπευτών: Οι καταγγελίες για τον ψευτογιατρό δεν έφτασαν ποτέ σ’ εμάς

Ο Πέτρος Λυμπερίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, μιλά στην «Κ» για την ελλιπή ενημέρωση που έχουν οι ιατρικοί σύλλογοι όταν κάποιος γιατρός - μέλος τους καταγγέλλεται, αλλά και για τον αναιμικό έλεγχο σε όσους μπαίνουν στα επαγγέλματα υγείας

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίζει η υπόθεση του ψευτογιατρού ο οποίος, αν και φυσικοθεραπευτής, δήλωνε νευρολόγος, εξαπατώντας ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα θύματά του ανέρχονται σε δεκαπέντε, ενώ πέντε από αυτά απεβίωσαν καθώς διέκοψαν τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν για να εφαρμόσουν μια δήθεν θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Η δράση του 65χρονου έχει σοκάρει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, ο πρόεδρος του οποίου, Πέτρος Λυμπερίδης, τονίζει στο kathimerini.gr πως οι καταγγελίες κατά του ψευτογιατρού δεν έφτασαν ποτέ στον σύλλογο. Σύμφωνα με συγγενή θύματος -το οποίο δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή-, η εγκληματική δράση του είχε καταγγελθεί από το 2010 στον Συνήγορο του Πολίτη. Συγγενής άλλου θύματος αναφέρει πως καταγγελία εις βάρος του 65χρονου είχε γίνει και το 2016.

Ο κατηγορούμενος, που διατηρεί φυσικοθεραπευτήριο στην ανατολική Αττική, συνεργαζόταν με γιατρό στη Γερμανία. H δράση τους ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 και συνεχίστηκε έως τον Νοέμβριο του 2020 και εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, η Κέρκυρα και η Χίος.

Ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δεν είχε ενημέρωση για τη δράση του 65χρονου

Ο Πέτρος Λυμπερίδης τονίζει στην «Κ» πως ο ψευτογιατρός ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο του συλλόγου από το 2010 και διέθετε νόμιμο πτυχίο φυσικοθεραπευτή. Ωστόσο, όπως σημειώνει, ο σύλλογος δεν ενημερώθηκε σε καμία φάση αυτής της πολυετούς δράσης για τις καταγγελίες που υποβάλλονταν κατά του Διονύση Τριανταφύλλου (όπως είναι το πλήρες όνομα του φερόμενου ως δράστη), αν και αυτό ήταν το προβλεπόμενο.

«Υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο άρθρο 14 του Νόμου 3599 του 2007 (σ.σ.: Σύσταση Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και άλλες διατάξεις), η οποία αναφέρει ότι τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς πρέπει να ενημερώνουν τον σύλλογο για μηνύσεις και καταγγελίες εις βάρος των μελών μας. Και, φυσικά, πρέπει να μάς ενημερώνουν και για τις τελεσίδικες αποφάσεις που λαμβάνουν» τονίζει ο Π. Λυμπερίδης, και συνεχίζει: «Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, με αφορμή περίπτωση ψευτογιατρού φυσικοθεραπευτή που δρούσε στην περιφέρεια, και ο οποίος καταδικάστηκε, στείλαμε νέα ανακοίνωση, για να υπενθυμίσουμε αυτή την υποχρέωση για ενημέρωσή μας. Υπάρχει λόγος που προβλέπεται αυτό και έχει να κάνει με το να μην εξαπατώνται οι πολίτες επί μακρόν».

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι περιπτώσεις ψευτογιατρών δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, προσφάτως εξιχνιάστηκε στην Αθήνα ακόμη μία υπόθεση με ψευτογιατρό φυσικοθεραπευτή . «Ο συγκεκριμένος είχε δημιουργήσει σελίδα στο Facebook και πραγματοποιούσε κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ δεν είχε σπουδάσει ποτέ το αντικείμενο. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, αλλά και πρόστιμο».

Ο πρόεδρος του συλλόγου τονίζει πως το πρόβλημα της ενημέρωσης ανάμεσα στις υπηρεσίες, αλλά και στους ενδιαφερόμενους συλλόγους, είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών. Οπως εξηγεί: «Υπάρχει μια αδυναμία του συστήματος στο κομμάτι της διασύνδεσης των υπηρεσιών. Μερικές φορές, κάποιες από τις καταγγελίες που φτάνουν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ή στο υπουργείο Υγείας, μας κοινοποιούνται, όμως πρόκειται για αποσπασματικές κινήσεις. Η συγκεκριμένη τρανταχτή περίπτωση δεν είχε φτάσει ποτέ σ’ εμάς όλα αυτά τα χρόνια».

Συχνό το φαινόμενο της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος

Το φαινόμενο της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος εμφανίζεται σε όλες τις ειδικότητες, τονίζει στην «Κ» ο Π. Λυμπερίδης. «Εμείς έχουμε κώδικα δεοντολογίας στον οποίο αναφέρονται ξεκάθαρα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των φυσικοθεραπευτών» σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου. Μάλιστα, διαπιστώνοντας τα μέλη του πόσο περίπλοκο έχει γίνει πια το ζήτημα, δημιούργησαν έναν νέο κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος αναμένεται να πάρει ΦΕΚ το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Στον νέο κώδικα εξειδικεύουμε περαιτέρω τους όρους που πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέλη όταν αναφέρονται στο επάγγελμά μας, αλλά και τι μπορούν να λένε όταν “διαφημίζουν” την εργασία τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες» εξηγεί ο κ. Λυμπερίδης και προσθέτει: «Αναφέρουμε μάλιστα συγκεκριμένες φράσεις, τις οποίες βλέπουμε να κυκλοφορούν ευρέως και τις θεωρούμε απαγορευτικές. Μια από αυτές, είναι και το “εναλλακτικός θεραπευτής”. Η λέξη εναλλακτικός, είναι γενικώς από τις πιο επικίνδυνες. Στα επαγγέλματα που έχει εγκρίνει το υπουργείο Υγείας, εναλλακτικοί θεραπευτές δεν υπάρχουν».

Κατά τον Π. Λυμπερίδη, η αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος εμφανίζεται πλέον αρκετά συχνά, και μάλιστα βρίσκει «στρωμένο» δρόμο. Οπως εξηγεί, «αμφιβόλου προελεύσεως σχολές σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν σεμινάρια τα οποία μέσα σε δύο ημέρες δίνουν ένα χαρτί παρακολούθησης, με το οποίο κάποιοι ξεκινούν να εργάζονται στον χώρο. Ας δοκιμάσει να αναζητήσει κάποιος “σεμινάριο ρεφλεξολογίας ή βελονισμού” και θα βρει πάρα πολλές περιπτώσεις».

Στην πραγματικότητα, η εφορία είναι αρμόδια για να ελέγξει το οικονομικό προφίλ κάποιου πολίτη που θέλει να πάρει ΚΑΔ, ενώ η τριμελής επιτροπή του συλλόγου φυσικοθεραπευτών είναι αυτή που θα ελέγξει το πτυχίο και το εργαστήριό του.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος ξεκινά να εργάζεται χωρίς να έχει απευθυνθεί στον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο; «Θα αρχίσει απλώς να δουλεύει μέχρις ότου κάτι ύποπτο ή κακό συμβεί» είναι η αφοπλιστική απάντηση του κ. Λυμπερίδη, ο οποίος υπογραμμίζει πως η διασταύρωση των πτυχίων είναι σπάνια.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στο επάγγελμα είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, οι δηλωμένοι φυσικοθεραπευτές ξεπερνούν πια τους 10.000 πανελληνίως, ενώ κάθε χρόνο αποφοιτούν 450 σπουδαστές Φυσικοθεραπείας από τέσσερα τμήματα σε όλη τη χώρα. Πριν από κάποιο καιρό δημιουργήθηκε και πέμπτο τμήμα, στη Σπάρτη, το οποίο θα βγάλει την πρώτη «φουρνιά» σπουδαστών του το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα πως η μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο, αλλά και τα πολλά περιστατικά εξαπάτησης πολιτών οδήγησαν πριν από λίγο καιρό σε μακρύ διάλογο του συλλόγου με το υπουργείο Υγείας με θέμα την αναγκαιότητα να αυξηθούν οι έλεγχοι νομιμότητας. «Προτείναμε η διασταύρωση των πτυχίων να πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία μπορεί να αξιοποιήσει το ηλεκτρονικό αρχείο του συλλόγου» σημειώνει.

Ο πρόεδρος των φυσικοθεραπευτών τονίζει επίσης πως πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να γίνουν πιο ενεργοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με ύποπτες καταστάσεις: «Εκτός από την αστυνομία, πρέπει να καταγγέλλουν ό,τι περίεργο βλέπουν και στους αρμόδιους ιατρικούς συλλόγους, μιας και εμείς ενημερώνουμε αρμοδίως τις Αρχές. Μπορούμε να συμβάλλουμε έγκαιρα στην προστασία του κοινού και να παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας υπόθεσης».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT