«Δέχθηκα ανελέητο πόλεμο», λέει η Ελένη Τουλουπάκη

«Δέχθηκα ανελέητο πόλεμο», λέει η Ελένη Τουλουπάκη

Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου απολογήθηκε χθες η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που δικάζεται μαζί με τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου απολογήθηκε χθες η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που δικάζεται μαζί με τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η κ. Τουλουπάκη ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς διαχειρίστηκε τις έρευνες για τις παράνομες πρακτικές της Novartis και επωμίστηκε τους χειρισμούς με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών μετά τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων. Δικάζεται όμως μόνο για την παράλειψή της να αποστείλει μαζί με τους δέκα πολιτικούς και αναφορές του ΚΙΝΑΛ για τους υπουργούς Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό.

Κατά τη μακρά απολογία της η δικαζόμενη εισαγγελέας μίλησε για «ανελέητο πόλεμο» που δέχθηκε από πολιτικά πρόσωπα και μέσα ενημέρωσης όταν ασχολήθηκε με τους πολιτικούς. Οπως χαρακτηριστικά είπε, υπέστη «την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικού λειτουργού μετά τη Μεταπολίτευση», αναφερόμενη «σε διαπόμπευσή της» και σε χυδαίες επιθέσεις που κατά καιρούς δέχθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τους δέκα πολιτικούς, η κ. Τουλουπάκη υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών της και πρόσθεσε ότι δεν ενεπλάκη σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Προς επίρρωση των θέσεών της ανέφερε ότι ενώ ήταν εκείνη που έστειλε τον φάκελο με τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή (Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ιωάννη Στουρνάρα και λοιπούς), ήταν εκείνη που όταν επεστράφη η δικογραφία από τη Βουλή έθεσε το μεγαλύτερο κομμάτι της στο αρχείο.

Τι υποστήριξε χθες στην απολογία της η εισαγγελέας που δικάζεται μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ειδικότερα, η δικαζόμενη εισαγγελέας ανέφερε ότι πριν από τις εκλογές του 2019 έθεσε στο αρχείο τους επτά από τους δέκα πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε παράνομες πρακτικές της Novartis, ενώ για τους άλλους τρεις –επίσης η υπόθεση αρχειοθετήθηκε– τον χειρισμό ανέλαβε ο εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη από την ίδια ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς (δεν δικάζεται για τους χειρισμούς της για τους δέκα πολιτικούς, καθώς η κατηγορία εις βάρος της έκλεισε με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου).

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει στο Ειδικό Δικαστήριο για παράλειψή της να αποστείλει στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για τους υπουργούς Υγείας Κουρουμπλή και Ξανθό, η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε ενοχή τονίζοντας ότι οι εν λόγω αναφορές δεν είχαν καταγγελτικό περιεχόμενο και επικαλέστηκε προς τούτο ότι και η προκάτοχός της εισαγγελέας Ελένη Ράικου έπραξε το ίδιο.

Σχετικά με τις σχέσεις της με τον συγκατηγορούμενό της πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που δικάζεται ως ηθικός αυτουργός στην παράλειψή της τόνισε ότι δεν είχε μαζί του παρά μόνο επαγγελματικές σχέσεις χωρίς ιδιαίτερες οικειότητες. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος», τόνισε στην απολογία της, «παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεών μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανέναν πολιτικό. Ημουν όμως σε έναν διαρκή εσωτερικό διάλογο με τη συνείδησή μου και με τον Θεό». Η εισαγγελέας κατά την απολογία της αναφέρθηκε λεπτομερώς στους χειρισμούς της για τη Novartis, στη δικαστική διαδρομή της και στην επί μακρόν στοχοποίησή της τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Κατά την έρευνά μας για τη Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα μετατραπήκαμε σε ελεγχόμενους από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξε μέρα που να μη δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Αρειο Πάγο είτε στη Βουλή».

Η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες με την απολογία του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που δικάζεται για σειρά παρεμβάσεων για συγκεκριμένες υποθέσεις σε εισαγγελικούς λειτουργούς, πέραν της ηθικής αυτουργίας στην παράλειψη Τουλουπάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή